«Săgeata» lui Ceauşescu, abandonată

simeon stalpnicul png

Admirată, râvnită, cumpărată cu bani mulţi şi într-un final abandonată. Aceasta este, pe scurt, istoria ciudată a uneia dintre maşinile care i-au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Automobilul Paykan, poreclit ”săgeată”, a fost vândută la licitaţie, dar câştigătorul a refuzat să plătească.

Pe canalul de YouTube Abandoned Cars & Vehicles of Romania a apărut de curând un clip cu una dintre bijuteriile ce i-au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Este vorba despre un Khodro Paykan („caleaşca iraniană”), o maşină ce a început să fie fabricată în Iran în anii ’60 şi a cărei producţie s-a oprit în anul 2005. 

Maşina a fost făcută cadou dictatorului român în anul 1974, de la Şahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi, care a stabilit cu România un schimb economic profitabil pentru ambele părţi: noi exportam tractoare şi importam petrol de la iranieni. 

Automobilul Paykan are un motor de 1,5 şi 54 cp. şi atingea o viteză de 145 km/h - Paykan înseamnă „săgeată” în iraniană. Maşina era realizată cu licenţă britanică obţinută de la Hillman, constructorul iniţial al acestui model. 

„Săgeata” lui Ceauşescu a fost scoasă la vânzare de Statul Român în 1994 şi s-a vândut abia în 1996. Apoi, în 2014, aceasta a fost scoasă din nou la licitaţie, de această dată de Artmark, iar preţul de pornire a fost de 4.000 de euro. La finalul licitaţiei, „Săgeata” s-a vândut cu 37.000 de euro, unui cuplu de iranieni stabilit în Germania. Însă aceştia au abandonat automobilul în Bucureşti, lăsând-o pradă ruginii. Acest model avea la bord doar 2.600 de kilometri.

simeon stalpnicul png

”Câştigătorul automobilului a refuzat să plătească suma de 37.000 de euro. Din 2014, ne judecăm cu el şi am câştigat pe fond, dar a făcut apel. Probabil că în luna ianuarie 2018 se va da o sentinţă finală. Maşina a stat o vreme în stradă şi a fost filmată. Apoi, Casa de Licitaţii Artmark a recuperat-o, a curăţat-o şi este din nou în stare bună”, ne-a explicat Valeriu Sângeorzan, de la Artmark.

meghan markle harry regina jpeg
regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
gabriela cristea
iulia albu
simona gherghe
Spărgătorii de case preferă şi acum metodele tradiţionale de intrare prin efracţie
poza 01 Colagen Carmen Bruma png
image
image
image
image
militar pedofil jpeg
1 priscilla chan si mark zuckerberg jpg jpeg
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
talibani
Regina Elisabeta
miting vietnam sursa facebook azopan (2) jpg