Sărbătorile la marginea prăpastiei


    În satul Răteşti, locuinţele oamenilor se pot prăbuşi oricând în prăpastie
În satul Răteşti, locuinţele oamenilor se pot prăbuşi oricând în prăpastie

Sunt oameni în România care nu ştiu ce sunt Sărbătorile. Sau, dacă ştiu, perferă să uite! Într-atât de amărâţi sunt. Reporterii Click! au vizitat câteva localităţi „blestemate”, şi au văzut cum se pregătesc oamenii de Crăciun şi Revelion.

În Berca, Răteşti sau Bisoca, toate localităţi în acelaşi judeţ Buzău, viaţa bate orice imaginaţie. Aici, a trăi pe marginea prăpastiei nu e deloc o metaforă. Din pricina alunecărilor de teren, casele oamenilor au rămas suspendate deasupra unui hău şi stau oricând să se ducă la vale, cu oameni cu tot.

În Berca, Răteşti sau Bisoca, viiturile şi alunecările de teren fac geografia zonei. Ghinioniştii rămân fără case, cei mai norocoşi rămân cu ele înjumătăţite! „Te culci dimineaţa în pat şi te trezeşti mort în râpă. Asta este frica noastră cea mai mare”, ne-a mărturisit Steliana Ciocan, o femeie de 75 de ani, din Răteşti, judeţul Buzău.


    Oamenii îşi pun zilnic viaţa în pericol
Oamenii îşi pun zilnic viaţa în pericol

Aici se trăieşte greu. Se trăieşte de pe o zi pe alta şi fără speranţe de mai bine. Copiii au plecat pe la oraş, bătrânii pier cu zi ce trece răpuşi de boli şi supărări. Celor care au mai rămas, nu le arde de nici o sărbătoare.

„Să vă zic cum fac eu Crăciunul: cobor de 3-4 ori pe zi în râpă, după lemne. Şi dacă nu alunec să îmi rup oasele pe acolo, apuc să fac focul. Apoi nu mai apuc nimic, că mă ia somnul şi nu mai am putere nici să mănânc. Mă culc şi mă rog la Dumnezeu să mă trezesc tot aici, nu în albia gârlei”, spune Ileana Ionescu (69 de ani).

La Răteşti, apele Buzăului au săpat în mal, an de an, până au ajuns sub case. Surpările de teren din 2014 au fost cele mai grave. Zeci de gospodării din tot judeţul au fost puse la pământ de natura dezlănţuită. Acum, aici, oamenii nu mai cred nici în miracole.


    Cândva, aici era baia şi bucătăria casei Stelianei Ciocan
Cândva, aici era baia şi bucătăria casei Stelianei Ciocan

„Nouă ne fuge pământul de sub picioare de când ne ştim. Din cauza apei Buzăului, care a măcinat malul. Dar mai rău ca anul acesta, decât în 2014 a fost. Atunci am pierdut juma’ de casă. Baia şi bucătăria s-au prăbuşit în prăpastie şi duse au fost. Mi-e frică să nu cadă şi restul casei: ne culcăm seara în pat şi ne trezim morţi în vale”, spune Steliana Ciocan, o bătrână din Răteşti- Buzău.

Prințul Harry jpg
cub irina margareta nistor png
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
cub horoscop iertare png
razvan theodorescu 7699918 Mediafax Foto Cristian Radu Nema jpg
cub adriana iliescu și eliza png
1 femeie cu accesorii jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg
zura jpg