Scandalul Microsoft. Au luat șpagă de 50 milioane de euro?
Tsunami în lumea politică din România! De la o zi la alta, creşte lista cu cei suspectaţi că s-au mânjit acceptând sau chiar cerând mită pentru a oferi contracte cu statul. Nu mai e vorba de un partid sau altul, de un minister anume. Miniştri, premieri, oameni de afaceri “respectaţi” sunt în vizorul procurorilor anticorupţie. Dosarul “Microsoft” ar putea duce la decapitarea caracatiţei corupţiei.
S-au dus vremurile când doar speram să vedem şi noi un ”peşte mare” în plasa procurorilor anti-corupţie. În ultimii ani, un fost premier şi numeroşi miniştri au ajuns după gratii pentru faptele ilegale pe care le-au comis şi pentru banii pe care i-au furat. Dar toate aceste realizări ale oamenilor legii pălesc în faţa noului dosar deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie. Niciodată în istoria recentă a României nu s-a mai întâmplat ca zeci de nume grele să fie puse laolaltă în ”oala” corupţilor. Acţiunea de acum a DNA poate fi comparată doar cu operaţiunea ”Mani Pulite” (n.r – Mâini Curate) din Italia anilor ’90. Atunci, mii de demnitari centrali şi locali au ajuns în faţa justiţiei, iar partide întregi au dispărut pur şi simplu.
Dosarul “Microsoft” promite să ducă la decapitarea caracatiţei corupţiei care a cuprins România în ultimii 25 de ani. De la zi la zi, tot mai multe nume apar în dosar, tot mai mulţi suspecţi sau acuzaţi decid că e mai bine să coopereze cu procurorii pentru a-şi uşura un pic posibila pedeapsă. Fiecare acuzat care decide să se ”confeseze” aduce în faţa oamenilor legii alte nume grele. Ancheta a pornit de la autorităţile americane care, din 2013, investighează compania Microsoft şi parteneri de afaceri ai acesteia care ar fi oferit mită unor oficiali guvernamentali din România, Italia şi China.
Dan Nica
Ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor în perioada 2000-2004, ministru de Interne în perioada februarie - septembrie 2009, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada mai 2012 - mai 2014. E acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorii susţin că Nica ar fi cerut 20 de milioane de dolari mită de la compania Fujitsu Siemens Computers. Procurorii susţin că Dan Nica a primit o parte din bani în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică.
Adriana Ţicău
Ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani. DNA nu precizează cuantumul mitei primite de Ţicău.
Gabriel Sandu
Ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale între decembrie 2008 şi septembrie 2010, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. E acuzat că a primit 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off-shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.
Daniel Funeriu
Ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012. Acuzat de abuz în serviciu, constând în faptul că ar fi semnat şi promovat spre aprobare „Nota privind licenţele Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli”.
Alexandru Athanasiu
Ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Nu se precizează cuantumul mitei luate sau cerute.
Mihai Tănăsescu
Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000-2004, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. DNA susţine că în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea „inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar”.
Şerban Mihăilescu
Ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani. A cerut 20 de milioane dolari mită. Procurorii spun că a primit bani de la Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României.
Ecaterina Andronescu
Ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 acuzată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Ecaterina Andronescu a cerut mită companiei SIVECO. Procurorii nu spun însă care a fost suma cerută sau primită.
Valerian Vreme
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada septembrie 2010 - februarie 2012 şi în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Alte nume "grele" în dosar
Martorii audiaţi de DNA în acest mega-scandal au enumerat şi alte nume care ar fi fost implicate în aceste cazuri de corupţie. Au fost foarte multe persoane implicate, deoarece contractele suspecte despre care vorbim presupuneau aprobări atât de la nivelul cancelariei primului-ministru, Ministerului Finanţelor, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Facem precizarea că, până în acest moment, DNA nu i-a acuzat de vreo faptă penală.
- Adrian Năstase, prim-ministru în perioada 2000 – 2004
- Remus Truică, şeful Cancelariei Primului-ministru în acea perioadă
- Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă. Actual premier
- Cristina Ghiţulică – şef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000 – 2004
- Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului în acea perioadă. Actual ministru
- Traian Ionescu – director în Ministerul Educaţiei
- Valentin Cotârţă – director în cadrul Ministerului Educaţiei
- Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu
- Enache Jiru – secretar de stat în Ministerul Finanţelor
- Mircea Miclea şi Andrei Marga, miniştri ai Educaţiei în diferite guverne.