╚śomajul tehnic. 6 lucruri pe care trebuie s─â le ╚Ötii dac─â patronul te trimite acas─â. Ce spune legea

18 martie 2020
image
Salaria╚Ťii care intr─â ├«n ╚Öomaj tehnic nu pot solicita ╚Öi ajutor de ╚Öomaj

Aproximativ un milion de rom├óni ar putea intra ├«n ╚Öomaj tehnic, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Uzina Ford de la Craiova ╚Öi-a ├«nchis deja por╚Ťile, iar azi ╚Öi Uzina Dacia Mioveni. Acas─â au fost trimi╚Öi ╚Öi angaja╚Ťii restaurantelor, barurilor, puburilor, cei care lucreaz─â ├«n s─âlile de sport sau ├«n saloane de ├«nfrumuse╚Ťare. ╚śantierele care au contracte cu prim─âria capitalei sunt ╚Öi ele cu por╚Ťile ferecate. ├Äntre timp, Guvernul lucreaz─â la o Ordonan╚Ť─â de Urgen╚Ť─â care s─â reglementeze ╚Öomajul tehnic. Iat─â tot ce trebuie s─â ╚Ötii!

Guvernul ia ├«n calcul situa╚Ťia ├«n care peste 500.000, chiar p├ón─â la un milion de rom├óni, s─â fie trimi╚Öi ├«n ╚Öomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. O parte a indemniza╚Ťiei pe care salaria╚Ťii o vor primi c├ót stau ├«n ╚Öomaj tehnic va fi sus╚Ťinut─â de la bugetul de stat. Iat─â ce spune legea!

Ce este șomajul tehnic

Potrivit avocatnet.ro, ╚Öomajul tehnic reprezint─â ├«ntreruperea temporar─â a activit─â╚Ťii unei firme sau companii din motive economice, tehnologice, structurale sau alte motive asem─ân─âtoare. ├Än acest caz, contractele de munc─â ale salaria╚Ťilor sunt suspendate la ini╚Ťiativa angajatorului, care e obligat s─â le pl─âteasc─â acestora o indemniza╚Ťie lunar─â. Dac─â activitatea este ├«ntrerupt─â temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salaria╚Ťilor li se suspend─â contractele individuale de munc─â din ini╚Ťiativa angajatorului. Adic─â f─âr─â aprobarea salaria╚Ťilor. Astfel, contractele sunt doar suspendate, dar rela╚Ťiile de munc─â nu ├«nceteaz─â.

Cine poate intra în șomaj tehnic

├Än ╚Öomaj tehnic poate intra orice salariat care lucreaz─â la o companie sau firm─â ce-╚Öi ├«nchide sau ├«╚Öi restr├ónge temporar activitatea. Este cazul salaria╚Ťilor de la Uzinele Ford din Craiova ╚Öi Dacia Mioveni care au fost trimi╚Öi acas─â. Pe durata perioadei de ╚Öomaj tehnic, salaria╚Ťii se afl─â la dispozi╚Ťia anajatorului, din moment ce rela╚Ťiile de munc─â dintre p─âr╚Ťi ├«nc─â exist─â. Atunci c├ónd se decide reluarea activit─â╚Ťii, salaria╚Ťii se ├«ntorc la lucru ╚Öi primesc din nou salariile obi╚Önuite.

Ce indemniza╚Ťie prime╚Öti dac─â intri ├«n ╚Öomaj tehnic

├Än perioada de ├«ntrerupere a activit─â╚Ťii, legea prevede c─â salaria╚Ťii trebuie s─â primeasc─â o indemniza╚Ťie lunar─â. De╚Öi suma trebuie s─â fie de cel pu╚Ťin 75% din salariul de baz─â, aceasta poate fi ╚Öi mai mare de at├ót. Practic, angajatorii pot alege s─â mearg─â ╚Öi peste acel procent, dar ├«n niciun caz nu pot merge sub el. Codul muncii stabile┼čte c─â, pe durata reducerii sau ├«ntreruperii temporare a activit─â┼úii angajatorului, salaria┼úii implica┼úi ├«n activitatea redus─â sau ├«ntrerupt─â, care nu mai desf─â┼čoar─â activitate, beneficiaz─â de o indemniza┼úie pl─âtit─â din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mic─â de 75% din salariul de baz─â corespunz─âtor locului de munc─â ocupat, potrivit siteului legeaz.net. Indemniza┼úia se acord─â salaria┼úilor nu numai pe durata ├«ntreruperii temporare a activit─â┼úii angajatorului, ci ┼či pe durata reducerii temporare a activit─â┼úii acestuia, determinat─â de motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Vor primi indemniza┼úie numai salaria┼úii implica┼úi efectiv ├«n activitatea redus─â sau ├«ntrerupt─â ├«n mod temporar, care nu mai desf─â┼čoar─â activitate profesional─â. Sunt excepta┼úi de la posibilitatea acord─ârii indemniza┼úiei angaja╚Ťii c─ârora li s-a redus programul (timpul) de lucru s─âpt─âm├ónal cu 1 zi, cu diminuarea corespunz─âtoare a salariului. Ace┼čti salaria┼úi nu pot cumula venitul salarial redus cu indemniza┼úia de ┼čomaj tehnic.

Cum se acord─â indemniza╚Ťia

Acordarea indemniza┼úiei de ┼čomaj tehnic pe durata reducerii sau ├«ntreruperii temporare a activit─â┼úii angajatorului, f─âr─â ├«ncetarea raportului de munc─â, nu depinde de realizarea unui stagiu de cotizare ├«ntr-un sistem de asigur─âri sociale ┼či nici de c├ó┼čtigul mediu salarial realizat anterior suspend─ârii contractului individual de munc─â. Baza de calcul a indemniza┼úiei de ┼čomaj tehnic se raporteaz─â exclusiv la salariul de baz─â corespunz─âtor locului de munc─â ocupat de salariat, f─âr─â a fi luate ├«n considerare alte indemniza┼úii, sporuri ori adaosuri ce fac parte din sistemul de salarizare al angajatorului.

Ești în șomaj tehnic, nu primești ajutor de șomaj

Potrivit legii ╚Öomajului, o persoan─â care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de ╚Öomaj, din moment ce prime╚Öte deja o indemniza╚Ťie de la angajator. ├Äns─â, dac─â rela╚Ťia contractual─â dintre p─âr╚Ťi ├«nceteaz─â ├«n timpul suspend─ârii, din motive ce nu ╚Ťin de salariat, abia atunci se poate cere ajutorul de ╚Öomaj. Cu alte cuvinte, indemniza╚Ťia de suspendare nu se poate cumula cu indemniza╚Ťia de ╚Öomaj.

Durata șomajului tehnic

Codul muncii nu impune niciun fel de limitare în timp a dreptului angajatorului privind suspendarea temporară a contractelor individuale de muncă ale salariaţilor implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă. Cu alte cuvinte, șomajul tehnic are, în principiu, o durată nelimitată.

Cite╚Öte ╚Öi: 

Gigi Becali a donat o sum─â uria╚Ö─â Spitalului Matei Bal╚Ö ╚Öi ├«nc─â unul i-a cerut ajutorul. ÔÇŁCe s─â fac cu banii dac─â semenii mei sunt bolnavi?ÔÇŁ

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 246 de persoane infectate. 19 au fost declarate vindecate

Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cristina siscanu 1 jpeg
cub jojo admin gif
image
femeie care numara bani jpeg
alina puscas png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
oliver stone foto reuters
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta