Specialiști: «E posibil să apară o variantă românească de Sars-Cov-2. Ar fi un coșmar»

image
Specialiștii avertizează asupra apariției unei variante locale Sars-Cov-2

Numărul mare de persoane infectatate cu SARS-COV-2 din România, transmiterea comunitară ridicată şi numărul mare de nevaccinaţi pot duce la o mutaţie virală autohtonă, atrag atenţia specialiştii. „La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi risc mai mare de a face o formă severă”, atrage atenţia medicul Andrei Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, nu exclude apariţia unei tulpini locale a SARS-CoV-2.

„Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească, doar că micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa. Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă. E posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice.

La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă. Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine”, susține dr. Marinescu.

”Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple”

Conf. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a declarat, pentru Spotmedia, că „există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coşmar”.   

La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a declarat că se teme de riscul apariţiei unei mutaţii „româneşti” a SARS-CoV-2, îngrijorare bazată pe numărul tot mai mare de infectări, pe fondul existenţei unei populaţii preponderent nevaccinată

„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond şi s-o luăm de la capăt. Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toţii consecinţele lipsei de decizie”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.

Citește mai multe despre tulpinile Sars-Cov-2 pe Adevarul.ro

cub anamaria prodan animat gif
image png
cub alina sorescu png
Regina Elisabeta a II a și Printul Philip profimedia 0606103055 jpg
cub anamaria prodan divorț png
Simona Halep, Instagram jpg
cub armin nicoară png
andreea esca si elvira deatcu pe coperta a list magazine Foto: Alex Gâlmeanu
image png
accident TIR A3  | 24 septembrie | Foto ISU Prahova
image
image
image
image
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (2) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg
bunicul luizei melencu supravegheat diicot jpeg
seceta