Stai toată ziua la serviciu? Uite cum va fi afectat copilul tău

Ultima actualizare:

„Copilul care nu petrece suficient timp cu părinţii lui poate dezvolta sindromul abandonului, va deveni mai trist, mai retras, nu va avea o dezvoltare armonioasă. Se sărăceşte afectiv şi poate ajunge chiar să aibă tulburări de comportament: stări de anxietate, insomnie, lipsa poftei de mâncare, sau chiar agresivitate. Unii îl iau pe «nu» în braţe, ca formă de protest, alţii înregistrează regrese şcolare, pentru că părinţii nu au timp să se ocupe de ei", spune Mihaela Vintilă.

Pe termen lung, un asemenea copil va deveni instabil emoţional, iar ca viitor adult nu va şti să dăruiască iubirea pe care nu a primit-o, la rândul lui. În plus, se va înstrăina de părinţi, încet, încet, iar relaţia cu ei, pe termen lung, poate fi una seacă, lipsită de comunicare, fără implicare emoţională.

Evident, niciun părinte nu şi-ar lasă copilul 9-10 ore pe zi în grija altora dacă ar avea alternativă. Din păcate, trebuie să meargă la serviciu. În acest caz, iată câteva sfaturi, pentru puţinele clipe petrecute împreună acasă:

E normal să te întorci seara obosit şi stresat de la serviciu. Dar, odată intrat pe uşă, problemele profesionale e bine să fie date uitării. E foarte periculos ca, neavând răbdare cu cel mic, să-ţi verşi nervii şi frustrările pe el. Se va simţi respins, se va îndepărta şi mai mult de părinţi.

Joacă-te cu el seara, înainte de culcare, verificaţi temele, pune-l să-ţi povestească ce a făcut peste zi. Masa de seară împreună este esenţială.

Stricăciunile pe care copilul le face prin casă, faptul că e îndărătnic, chiar agresiv, sunt, poate, modalitatea lui de protest împotriva faptului că e „abandonat" de părinţi. Pentru a-l corecta, încearcă să ai mai multă răbdare, să-l înţelegi. Educă-l prin recompense şi mai puţin prin pedepse. Laudă-l pentru puţinul bine pe care îl face.

De asemenea, nu e bine nici să cazi în cealaltă extremă, de a-l răsfăţa excesiv şi a-i face toate voile. Chiar dacă te simţi vinovat că nu petreci mult timp cu el, nu-l bombarda cu jucării, nu-l alinta peste măsură, încercând, astfel, să suplineşti timpul pierdut. Încearcă să fii, totuşi ferm cu el. „Nu e bine să fie educat în salturi, cu diferenţe foarte mari între cum se poartă cu el părinţii şi cum se poartă bona sau educatoarele", spune psihologul.

În weekend, ieşiţi la teatru, în parc, la joacă, alege activităţi care îi fac lui plăcere, nu ţie. Pregăteşte-i desertul lui preferat, acordă-i întreaga atenţie. Chiar dacă ai atâtea treburi în singurele două zile libere din săptămână încât nu ştii ce să faci mai întâi, poţi să-l implici şi pe cel mic în activitate. Pune-l să te ajute la gătit, ala curăţenie, dă-i sarcini pe măsura puterilor lui. Se va simţi important, băgat în seamă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net