Stațiunea din România unde cândva veneau împărații și-a pierdut strălucirea. Cum arată astăzi

În fiecare vară, zeci de mii de turiști ajung în stațiunea Băile Herculane, din Caraș Severin. Fondată cu nu mai puțin de 19 secole în urmă, acest loc plin de istorie și de frumusețe a fost cândva vizitat chiar și de împărați, însă, în timp, și-a pierdut din strălucirea pe care a avut-o altădată.

Stațiunea Băile Herculane / foto: Daniel Guță
Stațiunea Băile Herculane / foto: Daniel Guță

Stațiunea Băile Herculane este una dintre cele mai populare din țara noastră, iar zeci de mii de oameni vin aici în fiecare vară, pentru a profita de efectele benefice ale izvoarelor calde, sulfuroase, bromurate și iodate, care ies la suprafață din adâncuri.

Iar popularitatea acestei stațiuni nu este un fenomen nou! Băile Herculane este o stațiune fondată încă din secolul al doilea, iar alături de Germisara - Geoagiu Băi, din Hunedoara și de Aquae - Călan Băi, tot din Hunedoara, Băile Herculane este una dintre cele trei stațiuni cunoscute din Antichitate, pe teritoriul țării noastre.

Însă în ciuda istoriei atât de îndelungate, stațiunea redevine un punct important pe hartă de abia în secolul al XIX-lea, atunci când habsburgii o transformă într-o atracție turistică importantă. Mai mult decât atât, chiar și membri ai familiei imperiale au vizitat acest loc, de-a lungul timpului.

Stațiunea unde și-au petrecut vacanța împărații

Multe clădiri nu se află într-o stare bună / foto: Daniel Guță
Multe clădiri nu se află într-o stare bună / foto: Daniel Guță

Schimbările pentru stațiunea Băile Herculane vor continua și în secolul XX, atunci când regimul comunist extinde masiv acest loc, în jurul centrului său istoric. În această perioadă, complexuri hoteliere cu 100 de camere și peste 10 etaje au apărut în stațiune, pentru turismul de masă. Din păcate, odată cu anul 1990, stațiunea intră în declin, iar numărul turiștilor scade considerabil.

Multe dintre clădirile istorice, cât și hotelurile ridicate în perioada comunistă, s-au degradat, ori chiar au fost închise complet. De abia în ultimii ani au început să fie restaurate unele clădiri istorice din centru, cât și podul de piatră, însă multe alte monumente riscă să se prăbușească.

„Farmecul centrului istoric este dat de clădirile vechi ce formează piața, toate impunătoare, deși unele sunt extrem de degradate. Din unele se desprind bucăți din tavane ți tencuială, iar acoperișurile par să nu mai reziste mult. Am venit doar în plimbare și pentru a face fotografii clădirilor frumoase și statuii lui Hercule, dar nu o să stăm mult aici”, spune o turistă, potrivit adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net