Sucurile acidulate stimulează obezitatea la copii
Consumul de băuturi carbogazoase în copilărie stimulează obiceiuri alimentare nesănătoase la vârsta maturităţii, în special în cazul persoanelor de sex feminin.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani pe un grup de fetiţe în vârstă de 10 ani, dar care au consumat băuturi acidulate chiar de la vârsta de 5 ani.
Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de 10 ani, iar în acest interval specialiştii de la Centrul pentru Obezitate Infantilă din Pennsylvania au urmărit comportamentul alimentar al grupului de fetiţe.
Astfel, o primă concluzie s-a referit la faptul că nu este atât de important ce au consumat fetiţele, cât mai degrabă ce alimente au fost omise din dieta lor.
De exemplu, spun cercetătorii, fetiţele au consumat mai multe sucuri acidulate în copilărie, dar au băut mai puţin lapte în acea perioadă, în comparaţie cu alţi copii care au evitat să consume băuturi carbogazoase. Cercetătorii au scos în evidenţă un alt fapt fapt îngrijorător : pe măsură ce cresc, fetele consumă tot mai multe băuturi accidulate.
În paralel cu acest studiu, alte cercetări similare, pe aceeaşi temă, semnalează că sunt părinţi care introduc în dieta alimentară a copiilor sucuri acidulate încă de la vârsta de 2 ani şi din această cauză, la maturitate, apar probleme legate de obezitate. Totuşi, încă din anul 2001, Academia Americană de Pediatrie a recomandat impunerea unei limite privind cantitatea de sucuri zilnice, admise pentru consumul copiilor.