Teologul Bogdan Papacostea critică Slujba de Înviere în reluare: «Arhiepiscopia Tomisului se poartă ca o sectă»

Ultima actualizare:
“Arhiepiscopului îi place spectacolul”, consideră teologul Bogdan Papacostea
“Arhiepiscopului îi place spectacolul”, consideră teologul Bogdan Papacostea

Slujba de Înviere în reluare, cum a fost numită de mulţi iniţiativa ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oficiată în noaptea de marți spre miercuri, la Constanţa, după închiderea acestei ediţii. Anunţul preoţilor de la malul mării privind slujba a suscitat numeroase comentarii. Un cunoscut teolog spune că arhiepiscopul are o atitudine de frondă.

Au trecut 38 de zile de la data când ortodocşii au sărbătorit Învierea lui Iisus Hristos. Lumina Sfântă a fost adusă în România în noaptea de 18 spre 19 aprilie şi, prin intermediul preoţilor, a ajuns în casele credincioşilor, chiar dacă oamenilor nu li s-a permis să meargă la slujba de Înviere, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.  ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, consideră că Paştele de anul acesta nu s-a desfăşurat cum trebuie, de aceea, la nivelul judeţului Constanţa, a impus trei zile de post şi săvârşirea, în noaptea de marți spre miercuri, a slujbei de Înviere.  „În noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti”.  

ÎPS Teodosie explica gestul său prin faptul că „oamenii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”. Teologic, arhiepiscopul susţine că miercuri este „Odovania” (încheierea) praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede acelaşi început ca în noaptea Învierii. De altfel, Patriarhia Română anunţase că „decizia Arhiepiscopiei Tomisului este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral, dar exclusiv, de ierarh”. Teologul Bogdan Papacostea spune că slujba Odovaniei praznicului Învierii face parte din cultul ortodox. „Diferit este felul în care Arhiepiscopia Tomisului a ales să comunice acest fapt, ca pe o reluare a slujbei de Înviere. Ceea ce nu este”. Teologul arată că mesajul a mers pe ideea că „vom da din nou Lumina”, ceea ce nu ar fi în regulă. „Arhiepiscopia Tomisului se poartă ca un corp separat, ca o sectă în interiorul Patriarhiei Române. S-a văzut în toate luările de poziţie şi în toată atitudinea arhiereului din perioada pandemiei. ÎPS Teodosie a avut această atitudine de frondă permanentă”, subliniază Bogdan Papacostea. „ÎPS Teodosie este un om căruia îi place să fie iubit. Acum se poate urca pe val şi asta corespunde şi cu personalitatea lui, deoarece îi place spectacolul. Este un context norocos”, adaugă teologul. 


    “Arhiepiscopului îi place spectacolul”, consideră teologul Bogdan Papacostea
“Arhiepiscopului îi place spectacolul”, consideră teologul Bogdan Papacostea
image
image
image
image
image
image
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net