Terorist român, arestat pentru că voia să arunce în aer MAI

Ultima actualizare:

    Mascații l-au luat pe sus pe bărbatul suspectat de terorism
Mascații l-au luat pe sus pe bărbatul suspectat de terorism

Un bărbat din judeţul Neamţ a fost reţinut, aseară, de procurorii DIICOT, pentru acte de terrorism. El este suspectat că a pus la cale atacuri cu bombă care vizau trupele speciale ale Ministerului de Interne.

Cristian Bîrzu, din Roman, se afla sub control judiciar şi a executat o pedeapsă cu închisoarea pentru tentativă de omor după ce a înjunghiat un bărbat.

În perioada în care s-a aflat într-un penitenciar din Germania, bărbatul s-a convertit la islam. De asemenea, făcea parte dintr-o grupare care falsifica documente pentru refugiaţi.

Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT Iaşi, pentru acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranţi.

În acest dosar au fost reţinute alte trei persoane - Gabriel Pintilie, Cristian Altefănoaei şi Constantin Mandache, care sunt acuzaţi de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

S-a convertit la islam în Germania

Conform procurorilor DIICOT, Bîrzu s-a convertit la islam şi s-a "identificat cu indicatori de radicalizare", după ce a executat o pedeapsă într-o pușcărie din Germania. Reîntors în țară, omul și-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care ar încerca capturarea sa pentru a-l reîncarcera.

El se află sub control judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău.

A înjunghiat în gât un bărbat

Cristian Bîrzu a fost condamnat în 2 februarie 2015 de către Tribunalul Neamţ la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, după ce, în februarie 2013, a înjunghiat în gât un bărbat de 42 de ani.

Procurorii spun că în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea într-un penitenciar din Germania bărbatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme.

Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a merge în Germania, de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, "să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria".

Falsifica documente

De asemenea, bărbatul făcea parte dintr-o grupare care falsifica documente, iniţiată în cursul acestui an de către Constantin Mandache, Cristian Aştefănoaei, Gabriel Pintilie şi un alt suspect. Gruparea era specializată în falsificarea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport.

Procurorii spun că Cristian Bîrzu şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate să pătrundă în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor false de care aveau nevoie.

Anchetatorii au stabilit că Aştefănoaei şi Pintilie se ocupau personal de falsificarea actelor, iar Mandache avea rolul de a găsi persoane interesate.

La rândul său, Bîrzu indentifica clienţi, de la care primea diferite sume de bani.

Procurorii spun că acesta a obţinut acte false de la membrii grupării pentru a  ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la închisoare.

Procurorii mai spun că la sfârşitul lunii iulie Cristian Bîrzu a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetăţean sirian aflat în Marea Britanie căruia i-a făcut buletin de identitate românesc.

În acest dosar, procurorii au făcut nouă percheziţii în Vaslui şi Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate şi de altă natură falsificate. 

Cei patru bărbaţi au fost duşi la Curtea de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
muncitor meserias unsplash jpg
image
image
image
image
image
image
motan skateboard bao zi jpg
Moara fermieri jpeg
radu mazare jpg
Uzinele Resita (1937) jpg
vara caldura record 2024 jpg
aeronava tarom shutterstock jpg
front bloc jpg
actor impuscat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net