Totul despre ├«nceperea ╚Öcolii: scenarii, reguli de func╚Ťionare, m─âsuri sanitare

13 septembrie 2021
image
├Änceperea ╚Öcolii ├«n plin─â pandemie de Covid vine cu reguli ╚Öi restric╚Ťii at├ót pentru elevi, c├ót ╚Öi profesoriSursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

├Änceperea ╚Öcolii ├«n plin val patru al pandemiei de Covid-19 nu este un motiv de bucurie pentru to╚Ťi elevii c─âci, ├«n anumite localit─â╚Ťi, unde rata de infectare dep─â╚Öe╚Öte 6 la mia de locuitori, copiii vor continua s─â ├«nve╚Ťe de acas─â. ├Äns─â, pentru to╚Ťi ceilal╚Ťi clopo╚Ťelul a sunat din nou luni, 13 septembrie, ╚Öi i-a adunat ├«n b─ânci cu mic cu mare dup─â unul dintre cei mai dificili ani prin care au trecut. Nici acum nu le va fi foarte u╚Öor. Chiar dac─â ╚Öcolile s-au deschis, regulile sunt dure.

Luni, 13 septembrie, a ├«nceput un nou an ╚Öcolar, de data aceasta ├«n plin val patru al pandemiei de Covid-19. Elevii se ├«ntorc ├«n b─ânci, dar nu to╚Ťi ╚Öi nu oricum. Exist─â localit─â╚Ťi ├«n carantin─â, ╚Öcoli ├«n care cursurile se vor desf─â╚Öura ├«n continuare de acas─â, din fa╚Ťa tabletelor sau a calculatoarelor. Exist─â reguli ╚Öi restric╚Ťii, dar ╚Öi scenarii dup─â care unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt vor func╚Ťiona sau se vor ├«nchide. 

├Änceperea ╚Öcolii: Scenariile de func╚Ťionare a unit─â╚Ťilor de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt┬á

Scenariul 1 - Inciden╚Ťa cumulat─â ├«n ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mic─â sau egal─â cu 6/1.000 de locuitori: Participarea zilnic─â cu prezen╚Ť─â fizic─â a tuturor antepre╚Öcolarilor, pre╚Öcolarilor ╚Öi elevilor ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, cu respectarea ╚Öi aplicarea tuturor normelor de protec╚Ťie.

Scenariul 2 - Inciden╚Ťa cumulat─â ├«n ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori p├ón─â la instituirea st─ârii de carantin─â la nivelul localit─â╚Ťii:

  • Participarea zilnic─â cu prezen╚Ť─â fizic─â ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt a tuturor antepre╚Öcolarilor, pre╚Öcolarilor ╚Öi a elevilor din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul special, cu respectarea ╚Öi aplicarea tuturor normelor de protec╚Ťie;
  • Participarea zilnic─â, ├«n sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excep╚Ťia celor din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul special.

╚ścolile din Bucure╚Öti unde cursurile ├«ncep online

Comitetul Municipal pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â Bucure╚Öti a aprobat duminic─â lista ╚Öcolilor ╚Öi gr─âdini╚Ťelor cu activitatea ├«n online din cauza lucr─ârilor de infrastructur─â. Acestea sunt:

Gr─âdini┼úa nr. 133 ÔÇô Sectorul 2,

┼×coala Gimnazial─â nr. 24 ÔÇô Sectorul 2,

┼×coala Gimnazial─â nr. 25 ÔÇô Sectorul 2,

Colegiului Economic Hermes ÔÇô Sectorul 2,

┼×coala Gimnazial─â nr. 124 ÔÇô Sectorul 5,

┼×coala Gimnazial─â nr. 280 ÔÇô Sectorul 5,

Liceul Teoretic ÔÇťIon BarbuÔÇŁ ÔÇô Sectorul 5

┼×coala Sanitar─â Postliceal─â VITA ÔÇô Sectorul 6.

Ce se ├«nt├ómpl─â la apari╚Ťia unui caz de Covid ├«n clas─â

În cazul copiilor din sistemul preșcolar și a celor de până la clasa a VI-a, cursurile trec în online pentru 14 zile, dar se poate veni la școală din ziua 8, în urma testării antigen, cu test COVID negativ.

Testarea se organizează în școală.

├Än cazul ├«n care p─ârin╚Ťii refuz─â testarea copiilor ├«n ziua 8, acei copii continu─â cursurile online p├ón─â ├«n ziua 14.

├Än cazul copiilor din clasele a VII-a, a VIII-a ╚Öi a celor de liceu, la apari╚Ťia unui caz de COVID ├«ntr-o clas─â pot continua cursurile la ╚Öcoal─â elevii vaccina╚Ťi anti-COVID ╚Öi cei trecu╚Ťi prin boal─â ├«n ultimele 180 de zile.

Elevii nevaccina╚Ťi vor trece ├«n online, cu posibilitatea test─ârii ├«n ziua 8.

Este obligatorie purtarea m─â╚Ötii ├«n ╚Öcoal─â, dar nu ╚Öi ├«n curtea ╚Öcolii, ╚Öi vor fi permise ├«n continuare ╚Öi m─â╚Ötile textile, cu condi╚Ťia s─â acopere gura ╚Öi nasul.

Personalul didactic/nedidactic ╚Öi personalul didactic auxiliar implicat ├«n procesul de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt special are obliga╚Ťia s─â poarte masc─â de protec╚Ťie ├«n permanen╚Ť─â ├«n cancelarie, ├«n timpul deplas─ârii ├«n incinta unit─â╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ╚Öi ├«n timpul pauzelor, precum ╚Öi ├«n s─âlile de clas─â, cu excep╚Ťia situa╚Ťiilor ├«n care procesul specific de predare/├«nv─â╚Ťare/recuperare impune un contact vizual complet, caz ├«n care vor putea folosi viziere.

├Än cazul elevilor din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul special, masca de protec╚Ťie are caracter de recomandare adaptat─â specificului procesului educa╚Ťional ╚Öi nu reprezint─â o obliga╚Ťie.

Este permis─â organizarea simul─ârilor examenelor na╚Ťionale, cu prezen╚Ť─â fizic─â, ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt din localit─â╚Ťile ├«n care nu este declarat─â starea de carantin─â la nivelul localit─â╚Ťii, sub condi╚Ťia asigur─ârii stricte a normelor de prevenire a ├«mboln─âvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distan╚Ťare corect─â, igienizarea m├óinilor ╚Öi purtarea obligatorie a m─â╚Ötii.

Este permis─â organizarea orelor remediale, cu prezen╚Ť─â fizic─â, ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, dac─â la nivelul localit─â╚Ťii nu este o inciden╚Ť─â a ratei de infectare mai mare de 6/1.000 de locuitori.

├Än cazul ├«n care pre╚Öcolarii sau elevii prezint─â ├«n timpul orelor de curs stare febril─â sau alt─â simptomatologie specific─â infect─ârii cu SARS-CoV-2, se aplic─â protocolul de izolare. ├Än cazul ├«n care exist─â un consim╚Ť─âm├ónt informat ╚Öi semnat al p─ârintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian ├«n vederea test─ârii pre╚Öcolarilor sau elevilor simptomatici, ace╚Ötia vor putea fi testa╚Ťi, ├«ntr-o prim─â faz─â, cu teste antigen rapide, ├«n cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a ├«mplinit v├órsta de 18 ani va semna consim╚Ť─âm├óntul personal.

Toate testele rapide efectuate ├«n cabinetul medical ╚Öcolar de la nivelul unit─â╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt vor fi raportate c─âtre direc╚Ťia de s─ân─âtate public─â jude╚Ťean─â/a municipiului Bucure╚Öti, ├«n maximum 24 de ore. Dac─â p─ârintele/tutorele legal nu ├«╚Öi exprim─â acordul pentru testare, ├«n cazul existen╚Ťei unor simptome specifice, precum ╚Öi ├«n cazul ├«n care nu exist─â cabinet medical ├«n unitatea ╚Öcolar─â, acesta va lua leg─âtura cu medicul de familie ├«n vederea stabilirii pa╚Öilor urm─âtori; revenirea ├«n colectivitate ├«n aceste cazuri se3 va face dup─â un repaus de 14 zile.

M─âsuri sanitare ╚Öi de protec╚Ťie ├«n ╚Öcoli

La intrarea ├«n ╚Öcoal─â ╚Öi pe coridoare, precum ╚Öi la intrarea ├«n fiecare clas─â vor fi a╚Öezate dispensere/flacoane cu solu╚Ťie dezinfectant─â pentru m├óini.

U╚Öile vor fi men╚Ťinute deschise, dac─â este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Sala de clas─â va fi amenajat─â astfel ├«nc├ót s─â fie asigurat─â distan╚Ťarea fizic─â de minimum 1 metru ├«ntre elevi. Dac─â configura╚Ťia s─âlii de clas─â (suprafa╚Ť─â, mobilier etc.) nu permite distan╚Ťarea fizic─â de minimum 1 metru, atunci spa╚Ťiul va fi organizat astfel ├«nc├ót s─â se asigure distan╚Ťa maxim posibil─â ├«ntre elevi;

Deplasarea elevilor ├«n interiorul institu╚Ťiei trebuie limitat─â prin alocarea aceleia╚Öi s─âli pentru o singur─â clas─â de elevi.

Principiul de urmat este ÔÇ×1 clas─â de elevi = 1 sal─âÔÇŁ, cu excep╚Ťia laboratoarelor ╚Öi atelierelor, pentru care se va aplica protocolul de dezinfectare dup─â fiecare grup─â;

Este interzis schimbul de obiecte personale;

Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei, precum și păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil;

Elevii ╚Öi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masc─â ├«n permanen╚Ť─â ├«n interior; se recomand─â ferm purtarea m─â╚Ötii de uz medical ├«ns─â se admit m─â╚Öti de tip textil care s─â asigure acoperirea orificiilor nazale ╚Öi a gurii; sunt interzise orice alte dispozitive care ├«nlocuiesc m─â╚Ötile, cu excep╚Ťia vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul special;

Este obligatorie asigurarea permanent─â a substan╚Ťelor dezinfectante ╚Öi a prosoapelor din h├órtie, de unic─â folosin╚Ť─â; sunt interzise usc─âtoarele electrice de m├óini ╚Öi prosoapele din material textil;

Se va verifica realizarea cur─â╚Ťeniei zilnice ╚Öi a dezinfect─ârii regulate a suprafe╚Ťelor atinse ├«n mod frecvent, conform planului de cur─â╚Ťenie ╚Öi dezinfec╚Ťie de la nivelul unit─â╚Ťii.

Este recomandat─â intrarea ├«n ╚Öcoal─â prin mai multe c─âi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. ├Än cazul ├«n care aceast─â separare nu este posibil─â, respectarea distan╚Ť─ârii fizice a persoanelor care intr─â ├«n institu╚Ťia de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt este esen╚Ťial─â;

C─âile de acces (de tip poart─â sau u╚Ö─â) vor fi men╚Ťinute deschise ├«n timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact;

Dup─â dezinfec╚Ťia m├óinilor, elevii vor fi ├«ndruma╚Ťi direct ├«n s─âlile de clas─â;

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unit─â╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt (p─ârin╚Ťi, al╚Ťi ├«nso╚Ťitori etc.) va fi interzis, ├«n afara cazurilor excep╚Ťionale, pentru care este necesar─â aprobarea conducerii unit─â╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt.

P─ârin╚Ťii/├Änso╚Ťitorii copiilor cu cerin╚Ťe educa╚Ťionale speciale ╚Öi dizabilit─â╚Ťi au acces ├«n unitatea de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, cu respectarea normelor de protec╚Ťie sanitar─â necesare.

kate profimedia 0692807495 jpg
2vancea botez jpg
loredana chivu jpg
1alexandra stan mihai morar png
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg