Totul despre scumpirile care ne aşteaptă de la anul
Multe veşti proaste şi doar una bună. Aşa s-ar putea traduce simplu anunţul făcut luni seară de premierul Victor Ponta.
Cresc accizele la toate produsele, cresc amenzile rutiere, se introduce o taxă specială de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, ceea ce va duce la creşterea preţului la combustibil şi, implicit, a mărfurilor alimentare şi nealimentare. Care e vestea bună? Salariul minim va creşte şi el în două etapte. Însă, la ce scumpiri se anunţă, diferenţa în plus se va "topi" foarte repede.
Principalele decizii luate de guvern după discuţiile de la începutul săptămânii purtate cu Fondul Monetar Internaţional.
- Salariul minim brut va creşte în două etape. De la 1 ianuarie 2014, va creşte de la 800 la 850 de lei, iar de la 1 iulie 2014 salariul minim va fi 900 de lei.
- Accizele nu se mai calculează în funcţie de rata de schimb, ceea ce ar fi dus la o scădere de 1,6 a acestora în 2014. Ele vor fi indexate cu rata inflaţiei, astfel că accizele vor fi mai mari de anul viitor cu circa 3%.
- Pensiile vor fi indexate cu 3,76% tot de la 1 ianuarie
- Se introduce, în premieră, o acciză de 7 eurocenţi (circa 32 de bani) pe litrul de carburant. Guvernul speră să obţină astfel circa 500 de milioane de euro pe an. Bani care vor merge, promite premierul, spre construcţia de autostrăzi.
- Deşi s-a vehiculat ideea că vor scădea şi contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajator pentru fiecare angajat, FMI a anunţat ieri că această măsură nu se regăseşte în proiectul de buget pe anul viitor. Abia după 1 iulie 2014 ar putea fi decisă o scădere între 3 şi 5% dar numai dacă vor fi identificate resurse financiare care să compenseze această reducere.
La vremuri disperate, măsuri drastice. Iată câteva sfaturi ca să-ţi reduci cheltuielile lunare.
Economii la utilităţi
- Nu lăsa apa să curgă în neştire, la duş sau la bucătărie. Un robinet lăsat deschis o oră consumă o tonă de apă menajeră, al cărei cost este de 4 lei pe tonă. - Faceţi economie - stingeţi lumina în camerele în care nu staţi, închideţi bine robinetele, circulaţi cu mijloacele de transport în comun, daţi mai puţine telefoane şi mergeţi mai rar la restaurante sau la cinematografe.
Gătiţi acasă
Gospodinele ar trebui să gătească mai des. Costă mult mai puţin decât mâncarea de la fast food.
- Nu faceţi rabat de la calitate. Puteţi să mâncaţi mai puţin, dar bun. Nimeni nu se gândeşte că o alimentaţie de proastă calitate duce la îmbolnăviri pentru că nimeni nu asociază încă alimentaţia cu sănătatea. Dacă ne vom îmbolnăvi, vom fi nevoiţi să apelăm la medici, spitale şi tratamente. Şi nu-şi doreşte nimeni acest lucru.
Transportul în comun
Transportul este o altă sursă din care mai poţi economisi un bănuţ, doi.- Dacă folosiţi zilnic mijloacele de transport în comun, e mai avantajos să vă procuraţi un abonament lunar.
Învaţă să reduci consumul maşinii
- Verifică presiunea în pneuri. Cu cât presiunea este mai scăzută, cu atât creşte consumul de carburant.- Nu mai folosi aerul condiţionat. Şi acesta creşte consumul!- Condu calm! Nu tura excesiv motorul şi pune frână din timp. Dacă foloseşti o viteză constantă vei schimba mai rar treptele de viteză şi vei reduce consumul.- Cu cât maşina e mai încărcată, cu atât va consuma mai mult. Nu are rost să o îngreunezi cu kilograme în plus! Renunţă la portbagajul exterior dacă nu-l foloseşti.
Uite cât vor fi amenzile rutiere
Valoarea amenzilor de circulaţie depinde de salariul minim, astfel că, odată cu creşterea acestuia cresc şi amenzile. Un punct de amendă este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2014 valoarea punctului de amendă va fi de de 85 lei. Apoi, de la 1 iulie 2014, odată cu creşterea salariului minim la 900 de lei, valoarea punctului de amendă va fi de 90 de lei. Click! a calculat cu cât vor creşte amenzile de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie.