Tradiţii pentru spor şi sănătate de Sfântul Ignatie Teoforul

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În calendarul ortodox întâlnim la această dată pe Sfântul Ignatie Teoforul, unul dintre sfinţii ucenici ai Apostolilor, consideraţi urmaşii acestora. Sfântul Ignatie a fost sfinţit arhiereu în Antiohia, capitala Orientului, în acele vremuri când reînviase prigoana împotriva creştinilor.

După cucerirea Daciei, împăratul Traian a continuat războiul de expansiune în Antiohia, oraş şi regiune situate în estul Mării Mediterane, în apropiere de insula Cipru.

Cu acest prilej, el a aflat că în această regiune există un şef creştin, Ignatie, preocupat de convertirea acelora care se închinau zeilor la credinţa în Dumnezeul la care acesta se închina.

Vechea Antiohia, aşa cum era văzută de geograful flamand Abraham Ortelius.Oraşul modern Antakya, aflat în sudul Turciei, pe malurile râului Asi (anticul Orontes).

simeon stalpnicul png

Înfuriat de curajul manifestat de arhiereul Ignatie, Împăratul Traian a emis un decret prin care să-i înspăimânte pe creştini: Ignatie să fie arestat şi dus la Roma. Acolo urma să fie executat, în mod exemplar, în renumitul circ din Roma. Înainte de executare, Sfântul Ignatie a adresat un emoţionant discurs creştinilor ca să nu intervină şi să nu-l apere în amfiteatrul din Roma.

Evenimentul sângeros se întâmpla la 20 decembrie 107, în timpul renumitei serbări organizate de împăratul Traian în cinstea cuceririi Daciei, serbare care a durat 123 de zile. La data de 20 decembrie, trupul arhiereului Ignatie a fost sfâşiat de doi lei în arena marelui circ Marcellus din Roma. Dar creştinii Romei au adunat cu evlalvie oasele martirului şi le-au îngropat cu mare fast în cimitirul din localitatea Daphne - Antiohia. La această sărbătoare populară au mai pierit peste 10.000 de gladiatori, pentru distracţia asistenţei.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

Sărbătoarea din 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în tradiţia populară sub numele de Ignatul porcilor sau Inatoarea. Numele de ignat, o tradiţie de tăiere a porcilor, are un singur element comun cu numele Sfntului Ignatie - vărsarea de sânge petrecută cu secole în urmă la data de 20 decembrie.

Tradiţia populară spune că, în ajunul ignatului, fiecare porc îşi visează sfârşitul. De aceea, din această zi, porcii nu se mai îngraşă.

Potrivit tradiţiei populare, în legătură cu această sărbătoare există mai multe ipoteze: Ignat este considerat patronul acestui animal. În acelaşi timp, mitul Ignatului aminteşte în fiecare an, în preajma solstiţiului de iarnă (22 decembrie), despre un paricid. Se spune că Ignat, un gospodar apreciat în satul lui, şi-ar fi omorât tatăl, dar nu la îndemnul Diavolului, ci din greşeală. Când a vrut să sacrifice porcul cu securea împreună cu tatăl său, din greşeală, l-a lovit pe acesta în cap cu securea. Aşa s-au născut o mulţime de superstiţii legate de sacrificiul porcului.

Tradiţia populară spune că, de la acel eveniment, porcul este substitutul părintelui sacrificat. Deşi Ignat-omul nu este îndreptăţit de a fi autorul unei renaşteri prin jertfă, el rămâne doar unealta unei instanţe supraumane.

Persoanele miloase nu trebuie să asiste la ritualul tăierii porcului, pentru că acesta va muri foarte greu şi carnea lui nu va fi prea gustoasă.

Pentru copiii din familia gospodarului care sacrifică un porc există o tradiţie specială: bunica rosteşte o rugăciune pentru sănătatea familiei, iar copiilor li se face o cruce pe frunte, cu sângele animalului sacrificat, pentru ca aceştia să fie apăraţi în timpul anului de boli.

După tăierea porcului, gospodarul este atent la organele interne ale sacrificatului, pentru că acestea au o anumită semnificaţie şi sunt remedii pentru tratarea unor boli de care suferă oamenii şi animalele din gospodărie.

Cu părul porcului sunt afumaţi copiii deochiaţi.

Untura porcului negru este bună pentru ca oile să nu se îmbolnăvească în anul ce vine. De asemenea, o bucată de untură, de porc negru este sfinţită la biserică în ziua de Bobotează. Acest unguent este folosit contra durerilor de picioare sau de junghiuri.

Sângele porcului nu se risipeşte, ci se adună într-un vas şi este amestecat cu mei, lăsându-se să se usuce. În unele sate, cu acest leac sunt afumaţi copiii care răcesc uşor sau se sperie la auzul oricărui zgomot.

Când în jurul inimii acestuia se adună mult sânge, atunci, în mod cert, va urma un an bogat, iar gospodarul va avea noroc la bani.

Şi splina porcului este un factor meteorologic: dacă este groasă la capăt, înseamnă că urmează o iarnă grea, bogată în zăpadă; când aceasta este subţire, anul care vine va fi sărac în precipitaţii, în zăpadă mai ales şi nu va fi un an roditor. Se crede că persoanele care lucrează în această zi sunt pedepsite de patronul zilei: Inatoarea este o femeie bătrână şi rea, care le ispiteşte pe femei să lucreze în gospodărie, apoi le pedepseşte, le opăreşte.

De asemenea, chiar dacă nu tai porc, este bine să tai o pasăre, sau să înţepi creasta unei găini negre. Se spune că, dacă vezi sânge în ziua de Ignat, eşti protejat de boli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net