Tradiţii pentru spor şi sănătate de Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei

Ultima actualizare:

    Sfântul Spiridon - icoană. (Foto: crestinortodox.ro)
Sfântul Spiridon - icoană. (Foto: crestinortodox.ro)

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc la 12 decembrie pe Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, mare făcător de minuni, singurul sfânt care, potrivit tradiţiei, îşi părăseşte racla, pentru a veni de grabă în ajutorul oamenilor care-l cheamă în ajutor prin rugăciuni de evlavie şi dragoste.

Participant la primul Sinod de la Niceea ( 325), Sfântul Spiridon a condamnat pledoaria ereticului Arie, care susţinea că Iisus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Cu acest prilej, el a uimit asistenţa prin modul în care a demonstrat unitatea şi diversitatea Sfintei Treimi. Tot de la impresionantul eveniment religios de la Niceea datează şi întâlnirea Sfântului Spiridon cu Sfântul Nicolae şi, de atunci, între cei doi episcopi s-a legat o prietenie exemplară.

Sfântul Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni, s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, situată în insula Cipru, într-o familie de oameni simpli. În tinereţe, el a fost păstor; s-a căsătorit şi a avut o fiică pe nume Irina. După moartea timpurie a soţiei, Spiridon şi-a crescut singur copila; mai târziu, când şi aceasta a trecut la viaţa veşnică, Spiridon a îmbrăcat haina monahală, urcând treptele ierahiei până la demnitatea de episcop. După rânduirea lui în funcţia de episcop al Trimitundei, Spiridon şi-a închinat viaţa întrajutorării săracilor şi bolnavilor, devenind şi păstorul lor spiritual. În tot acest timp, el n-a abandonat meseria din tinereţe. Pentru credinţa în Hristos, în timpul împăratului roman Maximian, Spiridon a fost arestat, schingiuit şi exilat, fiind obligat să muncească într-o salină, multă vreme.

În timpul Sinodului Ecumenic de la Niceea din anul 325, convocat de Împăratul Constantin cel Mare, episcopul Spiridon s-a dovedit un fervent apărător al dreptei credinţe, împotriva ereticilor lui Arie, care luptau împotriva Sfintei Treimi. Atunci, el a făcut în faţa asistenţei o demonstraţie uluitoare:a luat în mână o cărămidă, a făcut deasupra ei semnul crucii, spunând : „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin". Strângând-o în mână, cărămida s-a descompus în cele trei elemente componente: în foc (a cărui flacără s-a înălţat în sus), în apă, care s-a scurs pe podea şi în pământ, care a rămas în palma sfântului. Spiridon a demonstrat că, aşa cum cele trei elemente componente din care este alcătuită cărămida pot exista într-unul, la fel şi Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt pot fi Trei şi Unul în acelaşi timp. Astfel, a demonstrat Sfântul Spiridon existenţa Sfintei Treimi. Odată cu moartea prigonitorilor săi, Sfântul Spiridon a scăpat de exil. O parte însemnată din viaţă, Sfântul Spiridon a petrecut-o în Cipru, şi tot aici a trecut la cele veşnice la vârsta de 78 de ani, în anul 348. Sfântul a fost îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. În timp, pentru a fi ocrotite, moaştele sale au fost mutate de ciprioţi în Serbia, apoi în insula Corfu din Grecia, unde se odihnesc şi astăzi.

Trimitunda (astăzi Tremetousia, în greacă; Erdemli, în turcă) este un sat situat în prezent în jumătatea turcă a insulei Cipru. (wikipedia.org)

simeon stalpnicul png

Spiridon, singurul Sfânt călător

Părinţii slujitori şi credincioşii din preajma raclei unde se odihnesc Sfintele sale Moaşte au observat că, periodic, Sfântul Spiridon pleacă din raclă în lume, acolo unde este chemat prin rugăciune fierbinte de oamenii necăjiţi. Când Sfântul revine în raclă, moaştele sunt calde şi prăfuite, spun martorii oculari. Pentru aceste minuni, în ziua de prăznuire a Sfântului călător, pe 12 decembrie, în Catedrala unde sunt adăpostite moaştele sale, preoţii împlinesc ritualul schimbării hainelor prăfuite şi încălţămintei tocite.

În timpul secetei, prin rugăciune, Sfântul a adus ploaia; şi tot prin rugăciune a oprit puhoaiele când acestea au inundat recoltele din Corfu.

Când negustorii de grâne din Corfu păstrau grâul în hambare, iar populaţia murea de foame, Sfântul Spiridon le-a dărâmat hambarele. El i-a scăpat de foamete, aducându-le din afara cetăţii mai multe vapoare încărcate cu grâne.

Sfântul l-a vindecat de o boală incurabilă pe Constanţie, fiul împăratului Constantin cel Mare.

Când insula Corfu a aparţinut veneţienilor, catolici prin credinţa lor, aceştia au vrut să-i mulţumească Sfântului pentru ajutorul dăruit şi i-au schimbat hainele modeste, cu alte veşminte cusute cu fire de aur; Sfântului nu i-au plăcut acele veşminte scumpe; de aceea, peste noapte, el s-a îmbrăcat cu hainele sale arhiereşti, iar cele scumpe au fost găsite lângă raclă.

„Am avut prilejul să fiu martor ocular într-o misiune sacră în insula Corfu din Grecia. Sfintele moaşte ale Sfântului Spiridon sunt aşezate în Catedrala care-i poartă numele, din localitatea Kerkira, situată în insula Corfu. Am avut şansa să ating Sfintele Moaşte pentru că atunci s-a deschis racla, deoarece nu totdeauna racla se deschide la cererea vizitatorilor, ci doar atunci când Sfântul Spiridon socoteşte că cei prezenţi sunt vrednici să atingă Sfintele sale Moaşte. Am fost profund impresionat că la deschiderea raclei am văzut urme de alge pe papucii Sfântului; în tradiţia locală se spune că Sfântul Spiridon umblă pe mare să salveze vieţile celor care sunt în primejdie în timpul furtunilor- marinari sau pescari. Oricine-l cheamă în ajutor - bolnavi, călători, persoane persecutate -, Sfântul Spiridon vine în ajutorul lor", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti ( B-dul Nicolae Titulescu).

Sfântul Spiridon vine la patul bolnavilor care-i cer ajutorul, rugându-l cu credinţă să-i vindece.

De la sărbătoarea Sfântului Spiridon, ziua începe să crească;

Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.

Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu face curăţenie; în mediul rural nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă; în această zi şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.

Cele mai multe minuni de vindecare se petrec în bisericile şi în spitalele care poartă hramul Sfântului Spiridon.

În ziua praznicului, bătrânii amintesc tinerilor cât de importantă este această sărbătoare pentru fiecare credincios; ei se roagă şi-i cer Sfântului ca din gospodăria respectivă Sfântul Spiridon să alunge boala şi să nu se nască monştri: copii cu malformaţii, vite cu două capete etc.

Prăznuire în lăcaşuri cu hramul Sfântul Spiridon

Credincioşii din Capitală care vor să se roage în lăcaşuri care poartă acest hram pot asista la slujbele de prăznuire oficiate în Biserica Sfântul Spiridon Nou, situată pe strada Şerban Vodă nr. 29 şi în Biserica Sfântul Spiridon Vechi, pe strada Piaţa Naţiunilor Unite nr 5.

image
image
image
image
image
image
cei mai batrani tripleti guinness jpg
flowers 3876195 1280 jpg
albert nbn instagram jpg
Cine se ascunde in spatele lui Mihai Enat batranul tik toker din Romania  Videoclipurile „familiei au strans milioane de vizualizari jpg
intrebare pixabay jpg
articol2 jpg
brad de Crăciun  sursa   Shutterstock jpg
banner vlad țepeș png