Traian Băsescu nu mai primește indemnizația de fost președinte al României

Traian Băsescu trebuie să-și drămuiască din aprilie fiecare bănuț. Administrația Prezidențială i-a retras lui Traian Băsescu indemnizația lunară de fost conducător al statului român. Suma pe care o primesc foștii președinți ai României este potrivit legii un procent de 75 la sută din cea pe care o primește actualul ocupant al funcției.  

Traian Băsescu a rămas fără toate privilegiile funcției de fost președinte al României
Traian Băsescu a rămas fără toate privilegiile funcției de fost președinte al României

Grupul de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică a făcut public răspunsul primit de la Administrația Prezidențială în legătură cu drepturile salariale ale lui Traian Băsescu. Din acesta reiese că fostul președinte al României din perioada 2004-2014 a rămas din aprilie fără indemnizația lunară cuvenită pentru că a ocupat timp de două mandate fotoliul de la Cotroceni. 

Decizia a survenit în urma sentinței definitive din  data de 23 martie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a hotărât că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Potrivit lui Ciuvică, pe 28 martie 2022, Grupul de Investigații Politice a solicitat Administrației Prezidențiale informații referitoare la demersurile făcute de instituție pentru ca Traian Băsescu să nu mai beneficieze de drepturile stabilite de lege pentru foștii șefi de stat.  

Mugur Ciuvică a fost întotdeauna în tabăra opusă lui Traian Băsescu. Foto: captură antena3.ro
Mugur Ciuvică a fost întotdeauna în tabăra opusă lui Traian Băsescu. Foto: captură antena3.ro

Ce a pierdut Traian Băsescu

”În 8 aprilie 2022, Administrația Prezidențială ne-a informat că „prin act administrativ intern, s-a dispus că, începând cu data de 23.03.2022, domnul Traian Băsescu nu mai beneficiază de indemnizația stabilită în temeiul art. 2 lit. B) din Legea nr. 406/2001, respectiv «o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu»  

Administrația Prezidențială ne-a informat, de asemenea, că în cadrul instituției a fost angajată o singură persoană pe funcția de consilier la cabinetul fostului președinte Băsescu. „Persoanei respective, prin act administrativ intern, i-a încetat contractul individual de muncă, începând cu data de 23.03.2022 

În urma sentinței definitive referitoare la colaborarea sa cu Securitatea, Băsescu a pierdut și celelalte drepturi de care beneficia în calitate de fost Președinte. Serviciul de Protecție și Pază (SPP) i-a retras paza, protecția și autoturismul asigurate de instituție, iar RAAPPS i-a comunicat că trebuie să părăsească în termen de 60 de zile vila de protocol în care locuiește”, se arată în comunicatul semnat de Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Informații Politice și publicat pe siteul grupul.ro 

Ce spune legea despre drepturile foștilor președinți ai României 

”Potrivit articolului 2 al Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, precum și de serviciile a două persoane încadrate la Administrația Prezidențială, una cu un post de consilier, cealaltă cu un post de secretar. 

Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia” se arată în comunicatul semnat de Mugur Ciuvică și publicat pe siteul citat.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net