Uite câţi bani să pregăteşti ca să umpli cămara cu legume de toamnă
Dacă vei să te aprovizionezi cu legume pentru toamnă, este momentul să pleci la cumpărături căci tarabele sunt pline cu vinete, gogoşari, ardei capia, castraveţi, roşii pentru bulion, cartofi, varză, conopidă. Reporterii Click! au dat o raită prin pieţe, dar şi prin târgurile din jurul Capitalei. Iată cu câţi bani trebuie să te pregăteşti.
Forfotă mare, aglomeraţie, călcături în picioare şi preţuri negociate la sânge.
Pieţele au fost luate cu asalt, iar în faţa tarabelor este coadă.
Coadă la vinete, coadă la gogoşari, coadă la varză. „Pune lumea murături!" ne spune un vânzător. „Costă mult?" întrebăm.
„Costă domniţă, că e secetă mare!" În pieţele din Bucureşti, mulţi dintre cumpărători vin cu sacoşe mari şi cărucioare, pregătiţi să-şi facă aprovizionarea de toamnă: cartofi, vinete, gogonele şi castraveţi pentru murat, roşii şi ardei pentru zacuscă.
Bucureşti. În Obor, varza pentru murături costă 3 lei/kg
În Piaţa Obor, Tanti Ioana , de 69 de ani, vine din Vidra să-şi vândă legumele, dar spune că lumea nu se mai cumpără ca pe vremuri.
„Nu sunt bani. Lumea vine, se uită şi pleacă. Sau cumpără puţin. Anul asta a fost şi secetă mare şi preţurile sunt mai scumpe".
Preţurile în pieţe sunt destul de măricele: între 1 leu şi 5 lei pe kilogram în funcţie de ce legume alegi.
Afumaţi. Dacă vrei castraveciori, vei plăti între 2,5 şi 4 lei/kg
Dacă doreşti să faci zacuscă, de exemplu, şi cumperi câte cinci kilograme de vinete, cinci de ardei, cinci de ceapă şi cinci de roşii vei scoate din buzunar aproximativ 60-65 de lei.
Să pui murături te-ar scoate mai ieftin. Gogoşarii se vând la preţuri între 3,5-4 lei, castraveciorii costă 2 lei kilogramul, varza te ajunge la 2-3 lei, iar pentru roşii de bulion vei mai scoate încă 4 lei pe kilogram.
Conopida costă cel mai mult, în jur de 8-9 lei. O opţiune ar fi târgurile de pe lângă Bucureşti.
Poligrafu. Un kilogram de ardei capia se vinde la preţuri între 3,5 şi 4 lei/kg
Click! a fost la magazinele ambulante de pe cel mai tranzitat drum al ţării, DN1, unde preţurile sunt mult mai accesibile decât în pieţe.
În comuna Puchenii Mari găseşti vinete şi cu 1,5 lei. Castraveciorii numai buni de murat costă 2,5 lei, iar verdeaţa nu sare de 5 lei.
„Avem de toate de la gogonele, pepeni până la ţelină şi conopidă, dar vânzările merg mai prost decât anul trecut", ne-a spus tânăra Leticia, în timp ce îşi aranja baxurile cu roşii.
Şi la Potigrafu vine multă lume să umple sacoşele cu bunătăţi din grădină. „Mi-am luat 15 kg de ardei ca să fac pastă. E mult mai ieftin decât în piaţă", ne-a spus doamna Codruţa (35 de ani).
La ce să fii atent când cumperi?
În prmul rând la preţ. Este recomandat să nu cumperi de la primul vânzător care îţi iese în cale.
Dă o raită prin piaţă, vezi care sunt preţurile, compară-le între ele şi abia apoi decide-te.
Să pui conserve pentru iarnă presupune să cumperi legume în cantităţi mari şi nimeni nu vrea să se trezească cu portofelul gol.
Mai mult, fii atent la calitatea produselor. Evită legumele stricate, lovite, pătate sau crude.
Poate nu te vei apuca de treabă chiar după ce ai ajuns acasă ci peste câteva zile, timp în care legumele lovite se vor strica.
Alege-le pe cele coapte şi sănătoase. Şi încă ceva: negociază cu ţăranii preţul. În cazul în care cumperi mult, cere să ţi se facă o reducere.
De asemenea, cere-i comerciantului să te lase să-ţi alegi singur produsele.
Că să nu fii păcălit. Uneori, legumele frumoase sunt aşezate în faţă dar vânzătorul îţi pune în pungă dintre cele mici şi sfrijite.