Un bărbat a murit, după ce a fost imobilizat cu spray lacrimogen. Reacția Jandarmeriei

Ultima actualizare:

    Bărbatul imobilizat de jandarmi a murit la scurt timp de la altercațieFoto: Captură Digi 24
Bărbatul imobilizat de jandarmi a murit la scurt timp de la altercațieFoto: Captură Digi 24

Un bărbat din Vatra Dornei a ajuns în stare critică la spital, după o altercație cu jandarmii din oraș, care l-au imobilizat pe acesta cu spray lacrimogen. El fusese reclamat că a atins în mod indecent o fetiță.

Bărbatul ajunsese în stare gravă la spital, în comă profundă, după ce a fost implicat, vineri seara, 19 iulie, într-o altercație cu angajații Jandarmeriei. Acesta și-a pierdut cunoștința după ce s-a opus încătușării, iar jandarmii au folosit spray lacrimogen. Medicii de la Spitalul din Vatra Dornei suspectau că bărbatul suferise un infarct, potrivit Digi 24.

Echipajul de jandarmi a ajuns la fața locului după a fost chemat de un părinte, la un concert, care a reclamat că fiica lui de 12 ani ar fi fost atinsă de un individ având circa 50 de ani. Jandarmii au reușit să-l identifice pe bărbat, însă în momentul în care au vrut să-l imobilizeze și să-l încătușeze, acesta a opus rezistență.

Aproape 10 minute doi jandarmi bărbați au stat deasupra bărbatului și au încercat să îl încătușeze. Văzând că operațiunea durează mult prea mult, a intervenit și o femeie-jandarm, care la un moment dat i-a pulverizat bărbatului spray lacrimogen direct în față.

După intervenția cu spray-ul lacrimogen, bărbatul a intrat în stare de inconștiență
După intervenția cu spray-ul lacrimogen, bărbatul a intrat în stare de inconștiență

Intervenția jandarmilor este cel puțin discutabilă, pentru că procedurile lor spun că spray-ul lacrimogen nu poate fi pulverizat de la o distanță mai mică de un metru și jumătate, în niciun caz în față.

După momentul intervenției femeii-jandarm, bărbatul și-a pierdut cunoștința, nu mai mișca și a fost pur și simplu târât până la mașina de intervenții. A intrat în comă și a ajuns la spital în stare foarte gravă. Medicii susțin că acesta a murit în cele din urmă după ce a suferit un infarct.

Ulterior, Jandarmeria a demarat o anchetă pentru a se stabili cu exactitate dacă există vreo legătură între starea de sănătate a bărbatului și intervenția jandarmilor.

Reacția Jandarmeriei cu privire la moartea bărbatului

O anchetă a fost demarată la Parchetul Militar Iaşi, după cum a declarat  purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vatra Dornei, Bogdan Cornaci, pentru sursa anterior menționată. El a descris cum s-au petrecut faptele şi a subliniat că jandarmii au intervenit gradual. 

„Parchetul Militar Iaşi a deschis dosar penal, se vor face verificări. Activitatea colegilor care au intervenit va fi atent analizată, aseară, conducerea Inspectoratului a dispus verificări, o echipă a fost trimisă la Vatra Dornei.

La faţa locului erau jandarmi care asigurau ordinea la concert, iar în cazul de care vorbim au fost doi colegi care l-au identificat, l-au rugat să părăsească zona scenei. Apoi, a venit al treilea, pentru că bărbatul era recalcitrant şi agresiv la adresa jandarmilor.

Cazurile diferă în funcţie de situaţia, în cazul de faţă e normal să analizăm cu maximă seriozitate toate aspectele apoi să concluzionăm cu privire la cauze şi urmări. Nu e o intervenţie ieşită din comun. Situaţii de acest gen de legitimare a unei persoane şi de aplicare a unor măsuri legale în vederea imobilizării se aplică destul de des şi tot timpul gradual şi etapizat", a declarat Bogdan Corneci.

Întrebat în legătură cu intervenţia cu spray lacrimogen, el a răspuns că s-a făcut după alţi paşi procedurali. „Prima dată a fost extras din zona scenei, a fost invitat la maşina jandarmeriei pentru a fi verificat cu privire la identitate, a tras de hainele jandarmilor, aceştia nu au reuşit să îl încătuşeze, aşa că a venit un al treilea în sprijin.

Sprayul se foloseşte în funcţie de situaţie, nu am informaţii că ar fi existat un prag minim (de la care se dă cu spray - n.r.), ştiu că se foloseşte în funcţie de situaţie", a mai spus acesta.

image
image
image
image
image
image
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net