Un român, depistat cu coronavirus pe o navă de croazieră din Japonia

coronavirus la microscop jpeg
Coronavirusul a ucis până acum peste 1100 de persoane

Un rom├ón aflat la bordul navei de croazier─â Diamond Princess a fost depistat cu coronavirus, a anun╚Ťat, joi, Ministerul Afacerilor Externe. Pe o alt─â nav─â de croazier─â, andocat─â ├«n Cambodgia, sunt 17 rom├óni - 9 pasageri ┼či 8 membri ai echipajului - evaluarea medical─â fiind ├«n curs.

Un rom├ón de pe nava de croazier─â Diamond Princess, aflat─â ├«n carantin─â la Yokohama, a fost depistat pozitiv la coronavirus, anun┼ú─â Ministerul Afacerilor Externe. 

├Än timp ce turi╚Ötii sunt izola╚Ťi ├«n cabine, membrii echipajului lucreaz─â ╚Öi stau aprope tot timpul ├«mpreun─â  jpeg
Pasagerii se află în carantină și nu au voie să părăsească vasul

Român depistat cu coronavirus, izolat și tratat într-un spital japonez

ÔÇ×Cu privire la situa┼úia cet─â┼úenilor rom├óni afla┼úi la bordul navelor de croazier─â Diamond Princess ┼či Westerdam, Ministerul Afacerilor Externe face urm─âtoarele preciz─âri: Ambasada Rom├óniei la Tokyo a fost notificat─â de c─âtre Ministerul de Externe al Japoniei c─â un cet─â┼úean rom├ón de pe nava de croazier─â Diamond Princess, aflat─â ├«n apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cet─â┼úeanul rom├ón a fost transferat pentru izolare ┼či tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situa┼úiiÔÇŁ, precizeaz─â MAE.

Turi╚Ötii afla╚Ťi ├«n carantin─â pe vasul de croazier─â andocat ├«n portul Yokohama au fost supu╚Öi unor teste medicale am─ânun╚Ťite jpeg
Autorit─â╚Ťile nipone monitorizeaz─â 24 de ore din 24 starea de s─ân─âtate a tuturor pasagerilor care se afl─â pe cele dou─â vase de croazier─â

Misiunea diplomatic─â a Rom├óniei ├«n Japonia se afl─â ├«n leg─âtur─â cu cet─â┼úeanul rom├ón ┼či a f─âcut ├«n regim de urgen┼ú─â demersuri pentru ob┼úinerea de informa┼úii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de c─âtre autorit─â┼úile nipone. De asemenea, Ambasada Rom├óniei ├«n Japonia men┼úine leg─âtura ┼či cu ceilal┼úi cet─â┼úeni rom├óni afla┼úi pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cet─â┼úeni rom├óni (15 membri ai echipajului ┼či 2 pasageri).

Pe nava de croazieră Westerdam nu sunt cazuri de îmbolnăvire

├Än ceea ce prive┼čte nava de croazier─â Westerdam, Consulatul General al Rom├óniei la Hong Kong a ob┼úinut confirmarea c─â la bordul navei se afl─â un num─âr de 17 cet─â┼úeni rom├óni, respectiv 9 pasageri ┼či 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocat─â ├«n portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medical─â a pasagerilor ┼či membrilor echipajului este ├«n derulare, nefiind, p├ón─â ├«n prezent, confirmate cazuri de infec┼úie cu coronavirus. 

Reprezentan┼úele diplomatice ┼či oficiile consulare ale Rom├óniei din regiune sunt ├«n contact cu autorit─â┼úile locale ┼či reprezentan┼úele diplomatice ale altor state membre UE ┼či sunt preg─âtite s─â acorde asisten┼ú─â consular─â cet─â┼úenilor rom├óni

coronavirus vas croaziera princess diamond jpeg
Coronavirusul a ucis până acum peste 1100 de persoane

Ce este coronavirusul

Coronavirusul este un virus care se r─âsp├ónde╚Öte pe cale oral─â la fel ca ╚Öi virusul gripal comun.  Se nume╚Öte a╚Öa deoarece, observat la microscop, el arat─â precum corola soarelui sau o coroan─â regal─â. Potrivit wikipedia, coronavirusurile sunt specii de virus apar╚Ťin├ónd subfamiliei Coronavirinae, din familia Coronaviridae, din ordinul Nidovirale. Coronavirusurile fac parte dintr-o familie larg─â de patogeni, iar majoritatea declan╚Öeaz─â infec╚Ťii respiratorii u╚Öoare ÔÇô precum banala r─âceal─â ÔÇô ╚Öi nu sunt foarte periculo╚Öi. Exist─â ├«ns─â ╚Öi coronavirusuri mortale precum  SARS, cunoscut sub denumirea de sindrom acut respirator sever, care a ucis  sute de oameni ├«n China ╚Öi Hong Kong ├«n anii 2000.

Rom├ónul depistat cu coronavirus prime╚Öte ├«ngrijiri medicale ├«ntr-o unitate spitaliceasc─â special destinat─â pacien╚Ťilor care ar putea fi infesta╚Ťi cu virusul pneumoniei pe teritoriul Japoniei. 

Coronavirus, bilan╚Ť. P├ón─â acum au murit peste 1100 de persoane

Coronavirusul din China a ucis, p├ón─â ├«n prezent, peste 1100 de persoane, iar cei mai mul╚Ťi dintre pacien╚Ťi au murit din cauza unor complica╚Ťii precum pneumonia. Pneumonia, ├«n formele sale cele mai grave, poate duce la deces. Practic, pacientul se ├«neac─â, la propriu, cu fluidele acumulate ├«n pl─âm├óni. Virusul poate cauza ╚Öi inflama╚Ťia sistemului respirator. Acest  lucru ├«ngreuneaz─â trecerea oxigenului de la pl─âm├óni ├«n fluxul sanguin, ceea ce duce, mai departe, la insuficien╚Ťa organelor ╚Öi la deces. 

Cum se răspândește coronavirusul

Coronavirusul este foarte contagios ╚Öi are o mare vitez─â de r─âsp├óndire. De exemplu, este suficient s─â intri ├«n contact cu un obiect sau cu o suprafa╚Ť─â infestat─â, pentru a te ├«mboln─âvi. Nu mai vorbim despre transmiterea de la om la om, care se face instantaneu, prin tuse, str─ânut ╚Öi chiar respira╚Ťie. Dac─â infec╚Ťia produs─â de coronavirus afecteaz─â tractul respirator inferior, atunci poate ap─ârea pneumonia, iar persoanele care prezint─â un risc foarte crescut sunt cele ├«n v├órst─â, bolnavii care sufer─â de afec╚Ťiuni cardiace, sau care au un sisitem imunitar sc─âzut, fum─âtorii ╚Öi copiii.

Coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează

Coronavirusul din China este foarte contagios. Virusul se transmite prin aer, tuse, str─ânut, respira╚Ťie ╚Öi prin contactul direct cu obiecte sau suprafe╚Ťe infestate.

Coronavirus cauze

Coronavirusul este un virus de tip zoonotic, adic─â se transmite de la animale la oameni, potrivit Organiza╚Ťiei Mnondiale a S─ân─ât─â╚Ťii. Noul tip de coronavirus a fost descoperit ├«n ora╚Öul Wuhan,  la sf├ór╚Öitul lui decembrie 2019, ├«ntr-o pia╚Ť─â unde se comercializeaz─â pe╚Öte ╚Öi fructe de mare.

Din ultimele informa╚Ťii oferite publicit─â╚Ťii, se pare c─â liliecii sunt purt─âtorii acestui virus care s-a r─âsp├óndit apoi la ╚Öerpi. Reptilele, coemercializate ├«n pia╚Ťa respectiv─â, au transmis virusul la om. ╚śi supa de liliac, o delicates─â culinar─â a zonei, se face responsabil─â de ├«mpr─â╚Ötierea coronavirusului. Se pare c─â oamenii care au consumat ciorba au prezentat simptomele bolii.

Coronavirus simptome

Originar din China, orașul Wuhan, noul tip de coronavirus, care a ucis deja 25 persoane, are o perioadă de incubare între 1-14 zile și atacă sistemul respirator, producând grave leziuni pulmonare.

Printre simptopme se num─âr─â: rinoree (nas care curge), dureri de cap, tuse, febr─â, frisoane, dificult─â╚Ťi ├«n respira╚Ťie ╚Öi dureri musculare. Practic, sunt cam acelea╚Öi simptome pe care le prezint─â ╚Öi o persoan─â care a contactat virusul gripal obi╚Önuit, cel pe care ├«l cunoa╚Ötem deja ╚Öi care apare ├«n fiecare an ├«n perioada noiembrie ÔÇô februarie. Prin urmare, o persoan─â bolnav─â nu va ╚Öti dac─â a contactat virusul chinezesc sau un virus gripal comun.  

Coronavirus, preven╚Ťie ╚Öi tratament

Deocamdat─â, nu exist─â un vaccin ├«mpotriva acestui virus, iar bolnavii sunt trata╚Ťi cu medicamente antivirale ╚Öi bine hidrata╚Ťi. Ca ╚Öi m─âsuri de prevenire, avem la dispozi╚Ťie c├óteva care ar putea face diferen╚Ťa ├«ntre un om s─ân─âtos ╚Öi unul bolnav, chiar dac─â, deocamdat─â, ├«n Rom├ónia exist─â pu╚Ťine ╚Öanse ca virusul s─â-╚Öi fac─â apari╚Ťia.

  • ├Än primul r├ónd, trebuie s─â ne sp─âl─âm foarte des pe m├óini, mai ales dup─â ce venim ├«n contact cu obiecte ╚Öi suprafe╚Ťe atinse, ├«nainte, ╚Öi de c─âtre alte persoane: m├ónerul u╚Öilor ╚Öi ferestrelor, tastatura calculatorului, telefonul fix, bara de sus╚Ťinere din mijloacele de transport ├«n comun, scaunele din metrou sau autobuze, bancheta din spate sau scaunul din fa╚Ťa al taxiurilor etc.
  • ├Än al doilea r├ónd, ar trebui s─â evit─âm aglomera╚Ťia din magazine, din mijloacele de transport ├«n comun, s─âli de cinema sau spectacole. De aici putem contacta lejer virusul gripal comun, care ne d─â b─ât─âi de cap ├«n fiecare sezon rece.
  • Este recomandat─â ├«nt─ârirea sistemului imunitar printr-o alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â, diversificat─â ╚Öi echilibrat─â. ├Än aceast─â perioad─â ar trebui s─â consum─âm multe legume ╚Öi fructe naturale, bogate ├«n vitamina C.
  • Dac─â tu╚Öe╚Öti sau str─ânu╚Ťi, trebuie s─â o faci ├«ntr-un ╚Öerve╚Ťel din h├órtie de unic─â folosin╚Ť─â. Nu pune m├óna direct la gur─â,deoarece atingi apoi obiecte ╚Öi suprafe╚Ťe pe care le mai ating ╚Öi al╚Ťii.
  • Poart─â la gur─â ╚Öi nas o masc─â de protec╚Ťie.
  • Evident, evit─â deplas─ârile ├«n China ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile ├«nvecinate.

Cite╚Öte ╚Öi: 

Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

Tot ce trebuie să știi despre coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează

bote bal contesa JPG
Tiriac
roland stanescu jpg
Ricky Martin sexy la plaj─â (6) jpg
image png
carmen iohannis presidency.ro
michael o leary sef ryanair scumpiri webp
lidia buble png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
andrei balan webp
Katie Washbourne jpg
carmen iohannis presidency.ro
craiova inundatii 2 png
zodiac chinezesc jpeg
michael o leary sef ryanair scumpiri webp