Un român, depistat cu coronavirus pe o navă de croazieră din Japonia

coronavirus la microscop jpeg
Coronavirusul a ucis până acum peste 1100 de persoane

Un rom├ón aflat la bordul navei de croazier─â Diamond Princess a fost depistat cu coronavirus, a anun╚Ťat, joi, Ministerul Afacerilor Externe. Pe o alt─â nav─â de croazier─â, andocat─â ├«n Cambodgia, sunt 17 rom├óni - 9 pasageri ┼či 8 membri ai echipajului - evaluarea medical─â fiind ├«n curs.

Un român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină la Yokohama, a fost depistat pozitiv la coronavirus, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. 

├Än timp ce turi╚Ötii sunt izola╚Ťi ├«n cabine, membrii echipajului lucreaz─â ╚Öi stau aprope tot timpul ├«mpreun─â  jpeg
Pasagerii se află în carantină și nu au voie să părăsească vasul

Român depistat cu coronavirus, izolat și tratat într-un spital japonez

ÔÇ×Cu privire la situa┼úia cet─â┼úenilor rom├óni afla┼úi la bordul navelor de croazier─â Diamond Princess ┼či Westerdam, Ministerul Afacerilor Externe face urm─âtoarele preciz─âri: Ambasada Rom├óniei la Tokyo a fost notificat─â de c─âtre Ministerul de Externe al Japoniei c─â un cet─â┼úean rom├ón de pe nava de croazier─â Diamond Princess, aflat─â ├«n apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cet─â┼úeanul rom├ón a fost transferat pentru izolare ┼či tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situa┼úiiÔÇŁ, precizeaz─â MAE.

Turi╚Ötii afla╚Ťi ├«n carantin─â pe vasul de croazier─â andocat ├«n portul Yokohama au fost supu╚Öi unor teste medicale am─ânun╚Ťite jpeg
Autorit─â╚Ťile nipone monitorizeaz─â 24 de ore din 24 starea de s─ân─âtate a tuturor pasagerilor care se afl─â pe cele dou─â vase de croazier─â

Misiunea diplomatic─â a Rom├óniei ├«n Japonia se afl─â ├«n leg─âtur─â cu cet─â┼úeanul rom├ón ┼či a f─âcut ├«n regim de urgen┼ú─â demersuri pentru ob┼úinerea de informa┼úii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de c─âtre autorit─â┼úile nipone.┬áDe asemenea, Ambasada Rom├óniei ├«n Japonia men┼úine leg─âtura ┼či cu ceilal┼úi cet─â┼úeni rom├óni afla┼úi pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cet─â┼úeni rom├óni (15 membri ai echipajului ┼či 2 pasageri).

Pe nava de croazieră Westerdam nu sunt cazuri de îmbolnăvire

├Än ceea ce prive┼čte nava de croazier─â Westerdam, Consulatul General al Rom├óniei la Hong Kong a ob┼úinut confirmarea c─â la bordul navei se afl─â un num─âr de 17 cet─â┼úeni rom├óni, respectiv 9 pasageri ┼či 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocat─â ├«n portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medical─â a pasagerilor ┼či membrilor echipajului este ├«n derulare, nefiind, p├ón─â ├«n prezent, confirmate cazuri de infec┼úie cu coronavirus.┬á

Reprezentan┼úele diplomatice ┼či oficiile consulare ale Rom├óniei din regiune sunt ├«n contact cu autorit─â┼úile locale ┼či reprezentan┼úele diplomatice ale altor state membre UE ┼či sunt preg─âtite s─â acorde asisten┼ú─â consular─â cet─â┼úenilor rom├óni

coronavirus vas croaziera princess diamond jpeg
Coronavirusul a ucis până acum peste 1100 de persoane

Ce este coronavirusul

Coronavirusul este un virus care se r─âsp├ónde╚Öte pe cale oral─â la fel ca ╚Öi virusul gripal comun.┬á Se nume╚Öte a╚Öa deoarece, observat la microscop, el arat─â precum corola soarelui sau o coroan─â regal─â. Potrivit wikipedia, coronavirusurile sunt specii de virus apar╚Ťin├ónd subfamiliei Coronavirinae, din familia Coronaviridae, din ordinul Nidovirale. Coronavirusurile fac parte dintr-o familie larg─â de patogeni, iar majoritatea declan╚Öeaz─â infec╚Ťii respiratorii u╚Öoare ÔÇô precum banala r─âceal─â ÔÇô ╚Öi nu sunt foarte periculo╚Öi. Exist─â ├«ns─â ╚Öi coronavirusuri mortale precum┬á SARS, cunoscut sub denumirea de sindrom acut respirator sever, care a ucis┬á sute de oameni ├«n China ╚Öi Hong Kong ├«n anii 2000.

Rom├ónul depistat cu coronavirus prime╚Öte ├«ngrijiri medicale ├«ntr-o unitate spitaliceasc─â special destinat─â pacien╚Ťilor care ar putea fi infesta╚Ťi cu virusul pneumoniei pe teritoriul Japoniei.┬á

Coronavirus, bilan╚Ť. P├ón─â acum au murit peste 1100 de persoane

Coronavirusul din China a ucis, p├ón─â ├«n prezent, peste 1100 de persoane, iar cei mai mul╚Ťi dintre pacien╚Ťi au murit din cauza unor complica╚Ťii precum┬ápneumonia. Pneumonia, ├«n formele sale cele mai grave, poate duce la deces. Practic, pacientul se ├«neac─â, la propriu, cu fluidele acumulate ├«n pl─âm├óni. Virusul poate cauza ╚Öi inflama╚Ťia sistemului respirator. Acest┬á lucru ├«ngreuneaz─â trecerea oxigenului de la pl─âm├óni ├«n fluxul sanguin, ceea ce duce, mai departe, la insuficien╚Ťa organelor ╚Öi la deces.┬á

Cum se răspândește coronavirusul

Coronavirusul este foarte contagios ╚Öi are o mare vitez─â de r─âsp├óndire. De exemplu, este suficient s─â intri ├«n contact cu un obiect sau cu o suprafa╚Ť─â infestat─â, pentru a te ├«mboln─âvi. Nu mai vorbim despre transmiterea de la om la om, care se face instantaneu, prin tuse, str─ânut ╚Öi chiar respira╚Ťie. Dac─â infec╚Ťia produs─â de coronavirus afecteaz─â tractul respirator inferior, atunci poate ap─ârea pneumonia, iar persoanele care prezint─â un risc foarte crescut sunt cele ├«n v├órst─â, bolnavii care sufer─â de afec╚Ťiuni cardiace, sau care au un sisitem imunitar sc─âzut, fum─âtorii ╚Öi copiii.

Coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează

Coronavirusul din China este foarte contagios. Virusul se transmite prin aer, tuse, str─ânut, respira╚Ťie ╚Öi prin contactul direct cu obiecte sau suprafe╚Ťe infestate.

Coronavirus cauze

Coronavirusul este un virus de tip zoonotic, adic─â se transmite de la animale la oameni, potrivit Organiza╚Ťiei Mnondiale a S─ân─ât─â╚Ťii. Noul tip de coronavirus a fost descoperit ├«n ora╚Öul Wuhan,┬á la sf├ór╚Öitul lui decembrie 2019, ├«ntr-o pia╚Ť─â unde se comercializeaz─â pe╚Öte ╚Öi fructe de mare.

Din ultimele informa╚Ťii oferite publicit─â╚Ťii, se pare c─â┬áliliecii sunt purt─âtorii acestui virus┬ácare s-a r─âsp├óndit apoi la ╚Öerpi. Reptilele, coemercializate ├«n pia╚Ťa respectiv─â, au transmis virusul la om. ╚śi supa de liliac, o delicates─â culinar─â a zonei, se face responsabil─â de ├«mpr─â╚Ötierea coronavirusului. Se pare c─â oamenii care au consumat ciorba au prezentat simptomele bolii.

Coronavirus simptome

Originar din China, orașul Wuhan, noul tip de coronavirus, care a ucis deja 25 persoane, are o perioadă de incubare între 1-14 zile și atacă sistemul respirator, producând grave leziuni pulmonare.

Printre simptopme se num─âr─â: rinoree (nas care curge), dureri de cap, tuse, febr─â, frisoane, dificult─â╚Ťi ├«n respira╚Ťie ╚Öi dureri musculare. Practic, sunt cam acelea╚Öi simptome pe care le prezint─â ╚Öi o persoan─â care a contactat virusul gripal obi╚Önuit, cel pe care ├«l cunoa╚Ötem deja ╚Öi care apare ├«n fiecare an ├«n perioada noiembrie ÔÇô februarie. Prin urmare, o persoan─â bolnav─â nu va ╚Öti dac─â a contactat virusul chinezesc sau un virus gripal comun.┬á┬á

Coronavirus, preven╚Ťie ╚Öi tratament

Deocamdat─â, nu exist─â un vaccin ├«mpotriva acestui virus, iar bolnavii sunt trata╚Ťi cu┬ámedicamente antivirale┬á╚Öi bine hidrata╚Ťi. Ca ╚Öi m─âsuri de prevenire, avem la dispozi╚Ťie c├óteva care ar putea face diferen╚Ťa ├«ntre un om s─ân─âtos ╚Öi unul bolnav, chiar dac─â, deocamdat─â, ├«n Rom├ónia exist─â pu╚Ťine ╚Öanse ca virusul s─â-╚Öi fac─â apari╚Ťia.

  • ├Än primul r├ónd, trebuie s─â ne sp─âl─âm foarte des pe m├óini, mai ales dup─â ce venim ├«n contact cu obiecte ╚Öi suprafe╚Ťe atinse, ├«nainte, ╚Öi de c─âtre alte persoane: m├ónerul u╚Öilor ╚Öi ferestrelor, tastatura calculatorului, telefonul fix, bara de sus╚Ťinere din mijloacele de transport ├«n comun, scaunele din metrou sau autobuze, bancheta din spate sau scaunul din fa╚Ťa al taxiurilor etc.
  • ├Än al doilea r├ónd, ar trebui s─â evit─âm aglomera╚Ťia din magazine, din mijloacele de transport ├«n comun, s─âli de cinema sau spectacole. De aici putem contacta lejer virusul gripal comun, care ne d─â b─ât─âi de cap ├«n fiecare sezon rece.
  • Este recomandat─â ├«nt─ârirea sistemului imunitar printr-o alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â, diversificat─â ╚Öi echilibrat─â. ├Än aceast─â perioad─â ar trebui s─â consum─âm multe legume ╚Öi fructe naturale, bogate ├«n vitamina C.
  • Dac─â tu╚Öe╚Öti sau str─ânu╚Ťi, trebuie s─â o faci ├«ntr-un ╚Öerve╚Ťel din h├órtie de unic─â folosin╚Ť─â. Nu pune m├óna direct la gur─â,deoarece atingi apoi obiecte ╚Öi suprafe╚Ťe pe care le mai ating ╚Öi al╚Ťii.
  • Poart─â la gur─â ╚Öi nas o masc─â de protec╚Ťie.
  • Evident, evit─â deplas─ârile ├«n China ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile ├«nvecinate.

Citește și: 

Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

Tot ce trebuie să știi despre coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează

Dorian Popa
laurentiu reghecamp corina caciuc luca si asiana peng
FotoJet jpg
image png
David Popovici, EPA jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
FotoJet (4) jpg
sotie cumpanasu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iliescu revolutie jpg
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg