Unde a dispărut luna lui Gerar? Adevărata iarnă va fi și mai grea: „Vor fi temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru ianuarie”

Luna lui Gerar a rămas doar o denumire în tradiţia populară. Altădată cea mai friguroasă lună din an, ianuarie a debutat cu temperaturi neobişnuit de calde. De 3 zile, meteorologii anunţă recorduri după recorduri. Când vine iarna adevărată, dacă mai vine?

Bucureşti. Cu mic cu mare, bucureștenii au luat cu asalt parcurile. Foto: Mediafax
Bucureşti. Cu mic cu mare, bucureștenii au luat cu asalt parcurile. Foto: Mediafax

31 decembrie 2022 a fost cea mai caldă zi de sfârşit de an. Temperaturi record s-au înregistrat la 50 de staţii meteo din toată ţara - 15ºC. Apoi a urmat un 1 ianuarie 2023 cu 18 grade, temperaturi care aduc aminte mai degrabă de o zi de primăvară decât de mijlocul iernii!

Citește și: Schimbare dramatică a vremii. Temperaturi neașteptate, după o perioadă extrem de caldă

Bucureşti. Cu mic cu mare, bucureștenii au luat cu asalt parcurile. Foto: Mediafax
Bucureşti. Cu mic cu mare, bucureștenii au luat cu asalt parcurile. Foto: Mediafax

Meteorologul Diana Giurgiu a precizat, pentru Digi24: „S-au înregistrat maxime între 8 şi 18ºC, comparabile cu cele de primăvară. În mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să avem maxime cuprinse între –2ºC şi cel mult 6ºC pe litoral, iar în restul ţării de cel mult 4-5ºC. Minimele termice sunt şi ele ridicate, valorile sunt pozitive în zonele joase, în mod normal trebuia să avem valori negative în toată ţara”.

Plimbare pe faleză, umăr la umăr

Litoral. Temperatura neobişnuit de mare a scos din case sute de constănţeni şi turişti care s-au plimbat pe faleza Cazinoului sau pe plaja din staţiunea Mamaia, în primele zile din 2023. Peste 18ºC s-au înregistrat luni la prânz în municipiul Constanţa şi în staţiunea Mamaia.

Litoral. Faleza de la Cazinoul din Constanța a fost plină
Litoral. Faleza de la Cazinoul din Constanța a fost plină

Atmosfera, mai degrabă de primăvară decât de Gerar, a scos din case sute de constănţeni, turişti, dar şi refugiaţi ucraineni care stau cu chirie în apartamentele din Mamaia Nord- Năvodari.

Litoral. Faleza de la Cazinoul din Constanța a fost plină
Litoral. Faleza de la Cazinoul din Constanța a fost plină

Munte. Şi în staţiunile montane, turiştii au făcut trasee în primele zile ale anului, ca să-şi revină după mesele îmbelşugate de Crăciun şi Revelion.

Munte. Mioara a făcut un traseu pe cinste, în tricou cu mânecă scurtă
Munte. Mioara a făcut un traseu pe cinste, în tricou cu mânecă scurtă

Pe 2 ianuarie, Mioara şi-a luat familia şi a profitat de soarele superb şi de temperaturile de primăvară ca să urce tocmai pe Vârful Cozia - 1.668 de metri. Un traseu de 7 ore, cu multă adrenalină, dar şi multă veselie!

Cel mai cald, la Pătârlagele (Buzău) - 21,3°C

Specialiştii susţin că 2 ianuarie a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor înregistrate la 17 staţii meteo din ţară.

Informaţiile au fost publicate pe pagina de Facebook a organizaţiei Severe Weather Alert - România, care citează date ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Astfel, la Pătârlagele, în judeţul Buzău, s-au înregistrat 21,3°C (record anterior: 20°C), la Târgovişte: 21,2°C (record anterior: 20,2°C), la Câmpina: 20,8°C (record anterior: 20,6°C), la Piteşti: 20,2°C (record anterior: 19,4°C), la Câmpulung Muscel: 18,8°C (record anterior, stabilit duminică: 18,3°C), la Titu: 18,5°C (record anterior: 17,8°C), la Piatra Neamţ: 18,0°C (record anterior, stabilit duminică: 17,9°C), la Bisoca: 17,3°C (record anterior: 16,9°C), la Bucureşti ­Băneasa: 17,2°C (record anterior: 17,1°C), la Roman: 16,6°C (record anterior: 15,6°C), la Sinaia 1.500 m: 16,4°C (record anterior: 14,3°C), la Fundata: 14,9°C (record anterior: 14,4°C), la Cuntu: 13,6°C (record anterior, stabilit duminică: 12,4°C), la Semenic: 13,6°C (record anterior: 13,0°C), la Penteleu: 12,5°C (record anterior: 12°C), la Poiana Stampei: 10,6°C (record anterior: 10,4°C), la Bâlea Lac (2.071 metri altitudine): 8,3°C (record anterior: 8°C). 

Prognoză. Când vine frigul?

Meteorologii anunţă temperaturi mai ridicate decât cele normale în cea mai mare parte a lui ianuarie, iar frigul e aşteptat abia în ultima săptămână din Gerar.

În primele trei săptămâni ale lunii ianuarie, valorile termice vor fi zilnic mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Surprinzător, estimările spun că se vor depăşi recordurile de temperaturi pozitive mai ales în regiunile intracarpatice. Iubitorii sporturilor de iarnă trebuie ­să-şi pună ”pofta în cui” în ceea ce priveşte precipitaţiile.

Potrivit meteorologilor şi hidrologilor, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Singura zonă unde va ninge în prima săptămână va fi nordul extrem al ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare. În a doua săptămână a anului apar ninsorile, însemnate cantitativ în regiunile vestice, sud-vestice şi local în cele estice.

În restul ţării vor fi cantităţi de precipitaţii apropiate de cele normale.

În sfârşit, conform ANM, în ultima săptămână a lui Gerar, luna începe să-şi justifice numele.

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, adică maxime între -2 şi 5ºC. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net