Unde sunt tipărite bancnotele euro şi cum sunt distribuite în ţările UE

Ultima actualizare:

    Un număr de 11 imprimerii de înaltă securitate din Europa produc bancnotele euroFOTO: adevarul.ro
Un număr de 11 imprimerii de înaltă securitate din Europa produc bancnotele euroFOTO: adevarul.ro

Producerea bancnotelor euro are la bază un efort combinat al băncilor centrale naţionale şi al Băncii Centrale Europene (BCE). Un număr de 11 imprimerii de înaltă securitate din Europa produc bancnotele.

În primul rând, se calculează necesarul de bancnote pentru fiecare an. Băncile naţionale au nevoie de un număr suficient de bancnote noi pentru a înlocui bancnotele necorespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute atât creşterile anticipate ale cererii, de exemplu, în perioadele de vârf sezonier, cât şi cele neprevăzute, scrie adevarul.ro.

Băncile centrale naţionale (BCN) pun la dispoziţie prognoze referitoare la cererea de bancnote euro pentru anul următor, iar BCE furnizează o prognoză centrală.

Sub supravegherea BCE, băncile naţionale redistribuie bancnotele pentru a evita apariţia deficitelor sau excedentelor în oricare dintre ţări.

În vederea eficientizării producerii bancnotelor, tipărirea acestora este partajată între diferite bănci centrale. Banca respectivă suportă costurile de producţie aferente ponderii alocate. De exemplu, în anul 2017 băncile centrale din Franţa, Germania şi Italia au produs 1,7 miliarde de bancnote de 50 EUR.

Cum sunt distribuite bancnotele euro în ţările UE

Un număr de 11 imprimerii de înaltă securitate din Europa produc bancnotele. Acestea sunt distribuite ulterior diferitelor bănci centrale naţionale.

La fel ca în cazul bancnotelor euro din prima serie, bancnotele din seria ”Europa” sunt tipărite pe hârtie din fibre de bumbac pur, care le conferă foşnetul special şi le asigură rezistenţa la uzură.

Anumite elemente de siguranţă, precum filigranul şi firul de siguranţă, sunt încorporate în hârtie.

Sunt utilizate diferite tipuri de plăci, cerneluri speciale şi mai multe procese.

Stocurile logistice acoperă necesarul de bancnote în condiţii normale pentru:

  • a înlocui bancnotele necorespunzătoare (de calitate nesatisfăcătoare) retrase din circulaţie;
  • a satisface o creştere anticipată a numerarului în circulaţie;
  • a face faţă fluctuaţiilor sezoniere ale cererii de numerar;
  • a optimiza transferul bancnotelor între sucursalele băncilor centrale.

România va adera la zona euro?

România se află în plin proces de aderare la zona euro. Ultimul termen avansat de către autorităţile naţionale este anul 2024.

Zona euro este o zonă monetară şi se referă la cele 19 state din Uniunea Europeană care au adoptat euro ca monedă unică. Cele 19 ţări membre sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia.

Pe lângă acestea, 4 ”micro-state”, prin acordurile monetare încheiate cu vecinii lor, sunt şi ele ataşate la zona euro: Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican.

Citește și:

BNR și Poliția Română te învață cum să recunoști banii falși

Nu Ecaterina Teodoroiu este prima femeie de pe o bancnotă românească

image
image
image
image
image
image
Monede romanesti valoare jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
viewtopia travlocals jpg
ploaie freepik jpg
spital jpg
Preşedinte CJ Vaslui Dumitru Buzatu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea