UPDATE Primarul Bacăului, cercetat în libertate. Romeo Stavarache, acuzat că a luat mită


    Romeo Stavarache
Romeo Stavarache

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

UPDATE: Romeo Stavarache va fi cercetat sub control judiciar

Primarul Bacăului, reţinut de DNA pentru că ar fi primit mită peste 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, joi seară, Curtea de Apel Bacău. De asemenea, instanța a dispus ca vărul lui Romeo Stavarache, Liviu Cenușă, și Liviu Goian, patronul unui post local de televiziune, reținuți în același dosar, să fie cercetați tot sub control judiciar. Decizi nu e definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Procurorii susţin că în perioada 2008-2011, Stavarache a primit mită, prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, de la patru oameni de afaceri.

Astfel, în 2008 primarul Bacăului ar fi cerut unui administrator de firmă să îi dea 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău pentru fiecare stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie. Valoarea era de 38 de euro pe fiecare stâlp, arată procurorii DNA. Astfel, în perioada martie 2008 - octombrie 2011, Stavarache a încasat suma totală de 810.670 de lei.

În 2009, Stavarache a cerut mită de la alt om de afaceri - 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive, susţine DNA.

Tot în 2009, primarul Bacăului a cerut bani de la acelaşi om de afaceri - un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2,68 milioane euro. Stavarache a primit mita, 1,26 milioane lei, tot prin intermediul unei asociaţii sportive.

În luna martie 2010, Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.

Pentru acest lucru, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei, susţin procurorii DNA.

Stavarache este edil al municipiului Bacău din 2004.

El conduce şi organizaţia judeţeană a PNL, înainte de intrarea în acest partid fiind membru PUR (actualul PC).

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, primarul Bacăului ar fi luat mită prin intermediul unor asociaţii sportive.

În aprilie, Romeo Stavarache a fost trimis în judecată pentru tentativă de abuz în serviciu fiind acuzat de anchetatori în legătură cu repartizarea mai multor locuinţe ale unor funcţionari din cadrul primăriei.

FotoJet (1) jpg
culori brazi 2022
infidelitate 0 jpeg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (1) jpg
filme de craciun
foto1 ElenaB jpg
concediul de odihnă
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
image
image
image
image
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
infidelitate 0 jpeg
concediul de odihnă
culori brazi 2022
FotoJet jpg