Vaccin împotriva coronavirus. Ce au descoperit chinezii, ce se întâmplă în Europa și SUA
Ministerul Apărării din China a anunțat că au fost începute testările pentru un vaccin împotriva coronavirus, care ar putea trata pneumonia virală și ar putea stinge pandemia. Specialiștii chinezi sunt foarte încrezători și au declarat că, dacă testele vor avea succes, se va trece imediat la producerea antidotului la scară largă. Eforturi foarte mari pentru descoperirea unui tratament sunt depuse și în Europa, SUA și alte țări din Asia.
În urma cercetărilor și studiilor efectuate contra-cronometru de către specialiști din cadrul Academiei Miltare de Cercetări Medicale, autoritățile chineze au declarat că au descoperit un vaccin care ar putea vindeca pneumonia virală declanșată de Covid-19. Chen Wei, liderul echipei de specialiști, epidemiolog în cadrul Academiei Militare de Cercetări Medicale, a anunțat recent că Beijingul a primit aprobare pentru testarea vaccinului „Vaccinul este cea mai puternică armă științifică împotriva coronavirusului”, a declarat experta. Ea a adăugat că echipa sa este pregătită pentru producerea tratamentului la scară largă, dacă testele vor avea succes. Pentru realizarea vaccinului recombinat, care ar putea trata Covid-19, s-a lucrat la foc continuu, zi și noapte, timp de aproape o lună. La baza cercetărilor au stau studii mai vechi care au dus la descoperirea vaccinului împotriva Ebola.
Cine este Chen Wei, cunoscută ca „terminatorul Ebola”
Chen Wei are 54 de ani și este o cunoscută specialistă în inginerie genetică din China și expert în virusologie. Ea a descoperit un tratament inovator în timpul epidemiei SARS din anul 2003. Este vorba despre un spray medical care a salvat viața a peste 14 mii de medici, asistenți medicali, și alți lucrărori în domeniul sanitar, oameni care s-au aflat în contact direct și apropiat cu pacienții infectați. Chen Way, general maior în armata chineză este, de asmenea, cunoscută sub numele de „terminatorul Ebola”, deoarece împreună cu echipa sa a descoperit vaccinul împotriva acestei boli mortale. Ea a lucrat la un vaccin pentru tratarea pneumoniei virale declanșate de Covid-19 încă din luna ianuarie, când a ajuns pentru prima oară în regiunea Wuhan, epicentrul epidemiei care avea să se răspândească în întreaga lume.
China scapă de coronavirus, dar ar putea fi reinfectată de persoanele care intră în țară
Covid-19 se stinge în China, epicentrul mutându-se în Europa, mai precis în Italia. Autoritățile chineze au anunțat că numărul de îmbolnăviri a scăzut, iar în prezent sunt înregistrate mai multe cazuri în rândul celor care sosesc în țară din străinătate, decât în rândul populației. Acesta este motivul pentru care chinezii se gândesc să plaseze în carantină persoanele care intră pe teritoriul țării, încercând astfel să prevină reapariția virusului. Asta în timp ce Beijingul a raportat doar un singur caz de îmbolnăvire, față de 15.152 câte s-au înregistrat acum cinci săptămâni. În schimb, în Europa numărul pacienților depistați pozitiv crește alarmant, la fel și numărul deceselor.
Eforturi uriașe în Japonia, SUA, India și Europa pentru descoperirea tratamentul împotriva Covid-19
Potrivit rfi.ro, întreaga lume depune eforturi uriașe și alocă sume importante de bani pentru descoperirea unui tratamnet care să pună capăt pandemiei de coronavirus.
Japonia produce medicamentul Favipiravir
În Japonia, compania Fujifilm, deși specializată în produse foto, produce și un medicament numit Favipiravir. Acesta era destinat inițial tratării gripei obișnuite, dar s-a dovedit că are efecte și asupra pacienților cu coronavirus, mai ales asupra celor cu simptome mai slabe.
Tratament experimental în Germania
În Europa, compania germană BioNTech a anunțat luni că lucrează împreună cu compania chineză Fosun Pharma și cu americanii de la Pfizer la dezvoltarea unui vaccin experimental care ar putea intra în faza de testare la începutul lui aprilie.
SUA testează vaccinul mRNA-1273
În SUA a început deja testarea pe oameni a unui vaccin numit mRNA-1273, realizat de compania de biotehnologie Moderna Therapeutics. 4 oameni au fost injectați cu acest vaccin la institutul de cercetări Kaiser Permanente din Seattle, Washington. În faza următoare alți 45 de voluntari vor fi injectați, dar rezultate concrete nu sunt așteptate mai devreme de 12 luni. Tot în SUA sute de oameni de știință de la Universitatea din California au identificat peste 50 de medicamente, aflate deja în circulație, care pot ajuta la tratarea coronavirusului. Ei au avut o abordare diferită față de alți cercetători: în loc să caute soluții de anihilare directă a Covid19, ei caută acele medicamente care pot proteja proteinele din celule umane care sunt atacate de coronavirus. Rezultate concrete sunt așteptate în câteva săptămâni. Un tratament combinat utilizat de obicei împotriva HIV (lopinavir-ritonavari) este deja testat în Statele Unite și în alte țări, inclusiv India.
Americanii încearcă și efectele antiviralului Remdesvir
Un medicament antiviral numit Remdesvir a avut rezultate remarcabile în timpul testării pe 200 de pacienți în stare gravă. Dezvoltat de americanii de la Gilead Sciences pentru a combate Ebola, medicamentul este considerat la nivel global cel mai promițător remediu pentru pacienții în stare gravă.
Francezii descoperă Plaquenil, un medicament anti-malarie
Compania franceză Sanofi a anunțat că este gata să ofere autorităților milioane de doze cu un medicament anti-malarie, testat cu ”rezultate promițătoare” în tratatrea Covid19. Medicamentul numit Plaquenil ar putea ajuta la tratarea a cca 300 000 de pacienți, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei, citat de AFP. În paralel, compania franceză, în parteneriat cu Regeneron Pharmaceuticals, a început testările cu un medicament antireumatic numit Kevzara.
Citește și:
Șomajul tehnic. 6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă patronul te trimite acasă. Ce spune legea
Măsuri luate de Guvern în lupta epidemiei cu Covid-19: «Asigurăm plăţile pentru şomaj tehnic»