Vârcolacii şi dracii "fură" azi Soarele, în prima zi a primăverii astronomice

Ultima actualizare:

    7 legende despre eclipse, născocite de oameni pentru a explica dispariţia discului solar
7 legende despre eclipse, născocite de oameni pentru a explica dispariţia discului solar

Dispariţia Soarelui în timpul eclipselor a stârnit întotdeauna imaginaţia oamenilor. Oamenii din toată lumea au născocit legende care să le explice dispariţia celui mai strălucitor astru de pe bolta cerească, în timpul eclipselor. Românii au crezut că vârcolacii, dracii sau pricolicii fură Soarele, într-o zi ca astăzi când este eclipsă.

Miturile legate de eclipsele de Soare sunt clasice şi au venit din necunoaştere, a declarat doctorul în astronomie Magda Stavinschi, cercetătoare la Institutul Astronomic al Academiei Române, citată de Mediafax. ”Omul nu ştia ce se întâmplă. Chiar şi în 1999 am auzit despre oameni care au tras perdelele la fereastră şi despre copii care s-au ascuns sub masă”, spune Magda Stavinschi.

1. Multe culturi consideră că eclipsele se produc în perioade în care diverşi demoni şi animale ”devorează” sau ”mănâncă” Soarele sau Luna, scrie revista National Geographic. “Absolut toate culturile lumii au mitologiile lor legate de Soare şi  de eclipse. În România, ele se cheamă «întunecimi de Soare». Explicaţiile folclorice cele mai numeroase sunt legate de vârcolaci sau pricolici. Uneori este vorba de draci care fură Soarele”, spune antropologul Vintilă Mihăilescu, citat de Mediafax. Pentru îi a alunga, oamenii făceau mult zgomot.

Vârcolacii şi pricolicii sunt demoni care se transformă în lupi, câini, zmei sau balauri. Indiferent cum ar arăta, ei sunt spirite malefice care fac rău oamenilor
Vârcolacii şi pricolicii sunt demoni care se transformă în lupi, câini, zmei sau balauri. Indiferent cum ar arăta, ei sunt spirite malefice care fac rău oamenilor

2. O altă categorie de explicaţii spune că eclipsele s-ar datora faptului că Luna, imposibila sa mireasă, se apropie prea mult de Soare şi atunci Dumnezeu îi acoperă acestuia faţă, ca să nu o vadă.

3. În sfârşit, o altă categorie este eminamente morală: eclipsele s-ar datora faptului că, scârbit de păcatele oamenilor, Soarele îşi întoarce faţa de la ei sau că Dumnezeu avertizează oamenii de păcatele lor, mai explică antropologul.

4. În Vietnam, vârcolacii sunt înlocuiţi cu o broască înfometată care mănâncă din corpurile cereşti.

5. Vikingii spuneau că o pereche de lupi cereşti vânează Soarele sau Luna.

6. Tribul Kwakiutl, de pe coasta vestică a Canadei, crede că, în timpul unei eclipse, Soarele e înghiţit de gura Raiului.

7. Mitologia coreeană vorbeşte despre ”câini de foc” care încearcă să fure Soarele. Din ordinul unui rege, acei câini încearcă să îl prindă pe Soarele-cel-înflăcărat sau pe Luna-cea-rece-ca-gheaţa. Ei eşuează întotdeauna, dar de fiecare dată se produce o eclipsă.

Click! spune

Eclipsa de Soare de astăzi începe la ora 10.48, iar la ora 11.56, românii vor vedea doar 47% din astru pentru că restul va fi acoperit de Lună. Fenomenul se va încheia la ora 13.04. Următoarea eclipsă vizibilă la noi, comparabilă cu cea de astăzi, va fi în 3 septembrie 2081.

E un semn că se apropie sfârşitul lumii?

“Eclipsa de vineri poate fi semnalul pentru sfârşitul lumii”, susţine pastorul Mark Blitz de la site-ul creştin Root Source. El spune că eclipsa este un mesaj de la Dumnezeu pentru întreaga lume. După eclipsa de astăzi, la 4 aprilie, va fi eclipsă de Lună.

Pastorul Mark Blitz vorbeşte despre “luna însângerată”
Pastorul Mark Blitz vorbeşte despre “luna însângerată”

Astrul va avea culoarea roşie, fenomen care s-a mai înregistrat la 15 aprilie 2014, 8 octombrie 2014 şi va mai avea loc la 28 septembrie 2015. Conform tradiţiei, această serie de patru eclipse lunare se produce doar de câteva ori în decursul a 2000 de ani şi ar anunţa o schimbare importantă în istoria lumii. Pastorul Mark Blitz avertizează că toate aceste evenimente astronomice ar putea fi un semn că se apropie Ziua Judecăţii. 

"Eclipsa nu are efecte secundare asupra sănătăţii"

Cristian Andrei, psihoterapeut
Cristian Andrei, psihoterapeut

Pentru o anumită categorie de oameni eclipsa de Soare reprezintă un semn rău. „Sunt foarte mulţi care se plasează în partea întunecoasă a culturii şi ar putea spune că atotputernicul Soare are probleme şi că sursa vieţii pe Pământ suferă, când, de fapt, Soarele nu păţeşte nimic”, declară psihoterapeutul Cristian Andrei, pentru Mediafax. „De fapt, oamenilor nu li se poate întâmpla nimic, pentru că este doar un efect vizual, o suprapunere de obiecte care sunt la distanţă unul faţă de altul”, a completat specialistul. Acesta a mai spus că eclipsa nu are efecte secundare asupra sănătăţii. „Oamenii cu mai puţină cultură interpretează mai alarmist, oamenii cu suficientă cultură îşi văd de treaba lor”, a încheiat psihoterapeutul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net