VIDEO Cascada Bigăr, noi imagini filmate cu drona după prăbușire. Concluziile Romsilva

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

La fix o săptămână de la prăbușirea cascadei Bigăr, Romsilva a publicat pe Facebook imagini noi filmate cu drona în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Romsilva subliniază faptul că prăbușirea s-a produs din cauze naturale.

Luni, 7 iunie, un perete al cascadei Bigăr s-a surpat, iar imediat după eveniment au apărut și controversele. Un activist de mediu a spus că de vină pentru prăbușire ar fi o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr, realizată acum 33 de ani. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Mircea Jumanca, ghid și activist pentru protecția mediului. 

Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale

Romsilva a nrespins vehement această variantă și a explicat și la momentul respectiv, și acum, când a revenit cu noi imagini din zonă, filmate cu drona. "Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului".

Romsilva: Păstrăvăria Valea Miniș se află la un kilometru distanță

"Revenim cu noi imagini aeriene din zona cascadei Bigăr, după ce săptămâna trecută s-a surpat un perete al acesteia, sub propria greutate, din cauze naturale. Imediat după acest eveniment, mai mulți <activiști> au acuzat că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr, realizată acum 33 de ani, ar fi cauzat surparea peretelui cascadei. În aceste imagini aeriene filmate acum câteva zile puteți observa că păstrăvăria Valea Miniș se află la o distanță apreciabilă de cascada Bigăr, la circa un kilometru distanță. Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în anii 1986 - 1988, cu 12 ani înainte de înființarea Parcului Național Cheile Nerei Beușnița. iar tot atunci a fost realizată și lucrarea de captare parțială a izvorului Bigăr, de atunci nefiind realizate alte intervenții și lucrări. Păstrăvăria Valea Miniș se află în Zona de Dezvoltare Durabilă a Parcului Național Cheile Nerei - Beușnița, unde aceste activități sunt permise, iar păstrăvăria are toate avizele și autorizațiile necesare. În acest video este inserată și o hartă cu zonarea internă a parcului, unde se poate observa poziționarea păstrăvăriei", se arată în informarea Romsilva. Cascada

Bigăr, inclusă în topul celor mai  frumoase cascade din lume

Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin fusese inclusă de presa internaţională în topul celor mai  frumoase cascade din lume. Se afla în Valea Minişului, între localităţile Anina şi Bozovici, la circa 450 km de Bucureşti. Apa provenită din izvorul Bigăr se revarsa în râul Miniş pe un prag stâncos de 8 metri înălţime, acoperit cu muşchi. În 2019, cascada a fost vizitată de peste 100.000 de turişti.

Citește și:

VIDEO Momentul în care se prăbuşeşte Cascada Bigăr

VIDEO Cascada Bigăr s-a prăbușit. Cum arată acum celebrul loc vizitat de turiști din toată lumea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net