VIDEO E jale ├«n p─âduri! Transporturile ilegale de lemne s-au dublat fa╚Ť─â de anul trecut

image
Poli╚Ťi╚Ötii au fost cu ochii pe transporturile de lemn ├«n perioada st─ârii de urgen╚Ť─âFoto: IGPR

Num─ârul transporturilor ilegale de lemne s-a dublat fa╚Ť─â de anul trecut. ├Än perioada st─ârii de urgen╚Ť─â, unul din trei camioane era ├«nc─ârcat cu marf─â, sus╚Ťine senatorul Mihai Go╚Ťiu.

Num─ârul transporturilor ilegale de lemne s-a dublat ├«n starea de urgen╚Ť─â, fa╚Ť─â de anul trecut, arat─â senatorul USR Mihai Go╚Ťiu. Acesta a venit cu r─âspunsurile primite din partea Ministerului de  Interne.

Potrivit acestora, în aprilie, unul din patru transporturi de lemn verificate în urma apelurilor date de oameni la 112 ar fi fost ilegal, iar în martie, unul din trei transporturi.

├Än acest timp, rom├ónii ie╚Öeau din cas─â doar ├«n baza declara╚Ťiei pe proprie r─âspundere.

ÔÇ×Miercuri am primit r─âspunsul la interpelarea adresat─â Ministerului Afacerilor Interne ╚Öi Ministerului Justi╚Ťiei, prin care am solicitat informa╚Ťii legate, pe de o parte, de num─ârul de sesiz─âri penale cu privire la infrac╚Ťiuni de mediu pentru perioada martie ÔÇô mai 2020, comparativ cu aceea╚Öi perioad─â a anului trecut, pe de alt─â parte (tot comparativ, pentru lunile martie ÔÇô mai 2020, respectiv martie ÔÇô mai 2019), num─ârul de apeluri la 112 pentru verificarea legalit─â╚Ťii transporturilor de lemn ╚Öi c├óte dintre acestea au fost confirmateÔÇŁ, a precizat Go╚Ťiu.

Ac╚Ťiune de amploare a autorit─â╚Ťilor ├«n Harghita. Dosare penale pentru t─âieri ilegale

Pe de alt─â parte, poli╚Ťi╚Ötii arat─â c─â au fost cu ochii pe transportatorii de lemn ╚Öi c─â au sanc╚Ťionat tot ce au prins.

Reprezentan╚Ťii IGPR au anun╚Ťat ast─âzi, 26 iunie, c─â de la ├«nceputul acestei s─âpt─âm├óni, poli╚Ťi╚Ötii Serviciului Protec╚Ťia Fondului Forestier ╚Öi Piscicol din cadrul Direc╚Ťiei de Ordine Public─â, al─âturi de colegi din Harghita, Maramure╚Ö, Neam╚Ť, Bra╚Öov, Alba, Bistri╚Ťa-N─âs─âud, Mure╚Ö, Covasna ╚Öi Vrancea, au ac╚Ťionat ├«n jude╚Ťul Harghita.

Aici au verificat dac─â agen╚Ťii economici care manipuleaz─â lemn respect─â dispozi╚Ťiile legale ├«n ceea ce prive╚Öte achizi╚Ťia, depozitarea, prelucrarea ╚Öi comercializarea materialelor. Au fost verifica╚Ťi 14 agen╚Ťi economici cu obiect de activitate ├«n domeniul forestier ╚Öi un ocol silvic.

├Än urma ilegalit─â╚Ťilor constatate au fost ├«ntocmite dosare penale pentru comiterea a dou─â infrac╚Ťiuni de t─âiere f─âr─â drept de arbori din fondul forestier, dou─â de furt de arbori din fondul forestier ╚Öi o infrac╚Ťiune de ob╚Ťinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE.

Au mai fost aplicate 35 de sanc╚Ťiuni contraven╚Ťionale, ├«n valoare de 143.000 de lei, pentru ├«nc─âlcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea ╚Öi sanc╚Ťionarea contraven╚Ťiilor silvice.

Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de confiscare a peste 1.200 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 600.000 de lei.

Ac╚Ťiunea a beneficiat de sprijinul logistic al Inspectoratului General de Avia╚Ťie din cadrul MAI, iar ├«n activit─â╚Ťi au fost angrena╚Ťi ╚Öi speciali╚Öti silvici din cadrul Ministerului Mediului, G─ârzile Forestiere Timi╚Öoara, Ploie╚Öti, Foc╚Öani, R├ómnicu V├ólcea ╚Öi Suceava.

Sistem informa╚Ťional pentru urm─ârirea lemnului

├Än ╚Öedin╚Ťa de joi, 25 iunie, Guvernul a aprobat opera┼úionalizarea SUMAL - sistemul informa┼úional integrat de urm─ârire a materialelor lemnoase.

ÔÇ×├Äi asigur pe to┼úi rom├ónii c─â odat─â cu opera┼úionalizarea SUMAL, transportul dublu pe acela┼či aviz nu se va mai putea realiza. De asemenea, odat─â cu opera┼úionalizarea SUMAL nimeni nu va mai putea s─â transporte cu aviz cantit─â┼úi mai mari sau mai mici, pentru c─â la fiecare transport de material lemnos vor fi obliga┼úi transportatorii s─â urce cele trei fotografii, din fa┼ú─â, lateral ┼či spate, pentru a putea dovedi c─â au cantitatea de material lemnos cu care au plecat din p─âdure ┼či vor ajunge ├«n depozit. Pentru c─â multe din aceste ilegalit─â┼úi, fie ├«n interiorul fondului forestier, fie pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut ┼či cu sprijinul sau au ├«nchis autorit─â┼úile ochii. Prin acest sistem vom ┼čti exact c├ót au t─âiat, c├ót au avizat, c├ót ┼či-au ├«nsu┼čit atunci c├ónd au ├«nc─ârcat mijlocul de transport ┼či, evident, c├ót trebuie s─â ajung─â la destina┼úieÔÇŁ, a anun╚Ťat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Cite╚Öte ╚Öi: 

https://www.click.ro/news/national/exclusiv-dezastru-parcul-natural-bucegi-hectare-intregi-de-brazi-sunt-culcati-la

https://www.click.ro/news/national/uite-cate-hectare-de-padure-mai-sunt-romania-directorul-romsilva-recunoaste-ca-sunt

image png
image png
card ajutor jpg
trans bhutan cnn
printul paul 1 jpeg
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs