Violeta Alexandru: "┼×omajul tehnic se va prelungi p├ón─â la 1 iunie"

14 mai 2020
image
Ministrul Muncii, Violeta Alexandrufoto: Eduard Enea

Guvernul va prelungi m─âsura pl─â┼úii ┼čomajului tehnic de c─âtre stat cu o perioad─â de dou─â s─âpt─âm├óni dup─â ├«ncetarea st─ârii de urgen┼ú─â, a anun┼úat, miercuri seara, ministrul Muncii ┼či Protec┼úiei Sociale, Violeta Alexandru.

ÔÇŁSe va prelungi cu siguran┼ú─â (┼čomejul tehnic - n.r.). ├Än prim─â instan┼ú─â, o vom prelungi p├ón─â la 1 iunie, pentru toate domeniile acoperite ┼či acum de ┼čomajul tehnic, dar de la 1 iunie, doar pentru c├óteva. E important─â ┼či legea votat─â ├«n parlament, dar ┼či op┼úiunea pe care noi, Guvernul, o avem pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza aceast─â m─âsur─â care este totu┼či o m─âsur─â pasiv─â, ├«nseamn─â c─â  persoana st─â acas─â, ca m─âsur─â de protec┼úie, dar este o persoan─â inactiv─â, prin faptul c─â st─â acas─â. Va fi continuat─â m─âsura ┼čomajului tehnic doar pentru c├óteva domenii, restul economiei noastre va fi sprijinit─â ├«n mod activ ca s─â ├«┼či reia activitatea printr-un pachet de m─âsuri active, adic─â m─âsuri care s─â sprijine revenirea  ├«n activitate, pentru o perioad─â de  trei luni ├«n sum─â fix─âÔÇŁ, a declarat Violeta Alexandru la Digi24, miercuri seara.

Ce solu╚Ťii ar fi dup─â data de 1 iunie

Dup─â data de 1 iunie, o parte din costul salarial ar putea fi acoperit de Ministerul Muncii, la unele companii aflate ├«n dificultate. ÔÇŁNe g├óndim s─â acoperim o parte din costul salarial, undeva ├«ntre 35 ┼či 45 la sut─â, vom discuta activ cu sindicatele ┼či patronatele ┼či urmeaz─â s─â decidem p├ón─â la 1 iunie. Pentru o perioad─â de trei luni, sum─â fix─â, apoi suma va descre┼čte pe m─âsur─â ce companiile reintr─â ├«n activitate. Deci va continua ┼čomajul tehnic p├ón─â la 1 iunie pentru to┼úi cei care au fost afecta┼úi de pandemie ┼či  care fac dovada c─â au suspendat temporar contractele angaja┼úilor, adic─â i-au ├«nscris ├«n ┼čomaj tehnic ┼či care pot s─â beneficieze de aceste fonduri pe baza unei cereri ┼či a unei declara┼úii pe propria r─âspundere cum c─â datele sunt corecteÔÇŁ, a mai spus Violeta Alexandru.

├Än prezent, ┼čomajul tehnic reprezint─â 75 la sut─â din salariul mediu brut. ÔÇŁ75 la sut─â din salariul mediu brut, at├ót poate s─â acopere statul. Suma este brut─â, din ea trebuie pl─âtite contribu┼úiile pentru fiecare angajat. Banii merg c─âtre angajator care pl─âte┼čte ┼či contribu┼úiileÔÇŁ, a explicat ministrul Muncii.

Citește și:

Telefon unic despre ╚Öomajul tehnic. Aici afli informa╚Ťii ╚Öi depui acte!

Legea privind starea de alertă a fost adoptată. Va intra în vigoare abia săptămâna viitoare

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
BeFunky collage (17) jpg
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg
printesa charlene (6) jpg