Zika vine spre România cu tirul de anvelope

20 mai 2016
image
Ajung oriunde în lume cu camionul, căci cererea de echipamente second hand e uriașăFoto: AP

Nu e banc, e o situa┼úie c├ót se poate de alarmant─â. Rom├ónia a intrat ├«n r├óndul statelor europene cu risc moderat de extindere a virusului care afecteaz─â bebelu┼čii ├«nc─â din p├óntecele mamelor. Maladia e transmis─â de ┼ú├ón┼úarul-tigru, insect─â care c─âl─âtore┼čte ÔÇ×clandestinÔÇŁ, ├«n camioanele care transport─â anvelope uzate.

Rom├ónia este pe lista celor 18 state europene care ar trebui s─â ia m─âsuri pentru stoparea r─âsp├óndirii unei noi maladii ap─ârute pe b─âtr├ónul continent. Microcefalia, boala bebelu┼čilor cu cap subdezvoltat, amenin┼ú─â ┼či ┼úara noastr─â din cauza u┼čurin┼úei cu care se deplaseaz─â dintr-o zon─â populat─â ├«n alta ┼ú├ón┼úarii purt─âtori ai virusului Zika. Speciali┼čtii Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii au aten┼úionat autorit─â┼úile rom├óne ├«nc─â din luna februarie c─â trebuie s─â inspecteze ┼či s─â aplice tratamente preventive la depozitele de anvelope uzate ┼či la service-urile auto, care sunt un mediu propice dezvolt─ârii popula┼úiilor de ┼ú├ón┼úari-tigru.

image
Ţânţarii-tigru, care provoacă malformaţii grave copiilor încă nenăscuţi, se dezvoltă în marile depozite de cauciucuri uzate

├Än ciuda avertismentelor moderate din partea autorit─â┼úilor medicale interna┼úionale, ┼úara noastr─â este mult mai expus─â r─âsp├óndirii ÔÇ×vampirilorÔÇŁ tropicali. Rom├ónia este suprasaturat─â de anvelope second-hand, cump─ârate din ┼ú─âri precum Germania ┼či Spania. Exper┼úii din aceast─â industrie spun c─â 65% din cauciucurile auto folosite de rom├óni pe timp de iarn─â sunt la m├óna a doua. Pe timp de var─â, anvelopele uzate echipeaz─â cam 50% din autovehiculele din ┼úara noastr─â. ┼ó├ón┼úarii-tigru, care au o larg─â r─âsp├óndire ├«n ┼ú─ârile tropicale, ├«n Asia, Africa ┼či America de Sud, depun ou─â ├«n anvelopele uzate. ÔÇ×Ei nu au nevoie de luciu de ap─â ┼či condi┼úii climatice deosebite pentru a se dezvolta. Popula┼úiile se ├«nmul┼úesc f─âr─â probleme ├«n teritorii aride ┼či nu depind de cursurile de ap─âÔÇŁ, ne spune biologul Constantin R─âdu┼úu. T├ón┼úarul-tigru, Aedes Aegypti, e purt─âtorul a peste 20 de boli tropicale, printre care microcefalia ┼či febra Denga. ├Äns─â, p├ón─â s─â ne loveasc─â virusul Zika, Rom├ónia are probleme cu controlul ├«nmul┼úirii popula┼úiilor de ┼ú├ón┼úari comuni sau din specia Aedes albopictus, ambii purt─âtori ai meningitei West Nile.

Click! spune

  • Virusul Zika a fost depistat ├«n 1947 ├«n Uganda;
  • ├Än Rom├ónia prezen┼úa ┼ú├ón┼úarului-tigru nu a fost confirmat─â oficial;
  • Spania a confirmat 113 cazuri; 14 sunt femei ├«ns─ârcinate;
  • ┼ó├ón┼úarul-tigru are acelea┼či dimensiuni cu cel comun, ├«ns─â e mai agresiv ┼či prezint─â dungi pe corp, de unde ┼či asemuirea cu felina s─âlbatic─â.

Cum ne ap─âr─âm de ╚Ť├ón╚Ťari

Spray-urile ┼či solu┼úiile repelente sunt cele mai bune pentru a ┼úine la distan┼ú─â ┼ú├ón┼úarii ┼či c─âpu┼čele. ├Än comer┼ú exist─â suficiente produse de acest gen, inclusiv destinate copiilor. Folosi┼úi-le c├ónd merge┼úi ├«n parc, la picnic sau c├ónd ie┼či┼úi pe ├«nserat ├«n zone cu vegeta┼úie!

Plectranthus amboinicus (sau ┼ú├ón┼ú─ârica) este cea mai eficace plant─â ├«n lupta cu ┼ú├ón┼úarii. Planta eman─â un miros intens, ca de t─âm├óie, care nu e pe placul ┼ú├ón┼úarilor. Alte plante anti┼ú├ón┼úari sunt rozmarinul, l─âm├ói┼úa, cr─âi┼úa ┼či busuiocul.

Dacă nu suportaţi plasele de ţânţari, acum e timpul să vă mai gândiţi la asta. Vara aceasta sunt o investiţie necesară.

Bucure┼čti, capitala european─â f─âr─â serviciu de dezinsec┼úie

Speciali┼čtii Prim─âriei Municipiului Bucure┼čti par a fi cei mai incon┼čtien┼úi oameni de pe suprafa┼úa p─âm├óntului. Capitala Rom├óniei nu are nici acum serviciu de dezinsec┼úie ┼či deratizare, ├«ntruc├ót contractul cu firma executant─â a expirat ├«n decembrie 2015. O nou─â licita┼úie pentru alegerea unui alt operator a fost demarat─â abia ├«n aceast─â prim─âvar─â, ├«ns─â procedurile sunt greoaie. De┼či ┼čtiau acest lucru, edilii Capitalei nu au f─âcut nimic pentru a evita blocajul. Speciali┼čtii spun c─â nu vom avea serviciu de dezinsec┼úie mai devreme de luna septembrie. ÔÇ×Tratamentele trebuiau f─âcute ├«nc─â din martie, f─âr─â ├«ntrerupere. Aceast─â pauz─â va avea efecte grave ┼či ne-am putea ├«ntoarce la situa┼úia de dinainte de 1996, c├ónd ├«n Capital─â erau zeci, chiar sute de cazuri de meningo-encefalit─âÔÇŁ, spune Andrei Leca, managerul societ─â┼úii 3D Rom├ónia. Reprezentan┼úii Prim─âriei spun c─â ofertele firmelor ├«nscrise la licita┼úie vor fi deschise la 8 iunie, conform calendarului. ├Äns─â, termenul ar putea fi dep─â┼čit, ├«ntruc├ót o societate din Ploie┼čti a contestat caietul de sarcini, pe motiv c─â cerin┼úele edililor sunt aberante.

image
kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg