Panică: De teama gripei porcine, părinţii nu şi-au lăsat copiii la şcoală
Aproximativ o treime din cei 700 de elevi ai şcolii nr. 146 din Sectorul 5, unde a fost depistat primul caz de gripă porcină cu transmitere locală din România, nu au venit astăzi la şcoală. „Unii părinţi s-au speriat şi au decis să-şi ţină părinţii acasă. Cel târziu săptămâna viitoare se vor întoarce la ore. Cei care vin la şcoală sunt controlaţi în fiecare dimineaţă de medici şi profesori”, a spus directorul adjunct al şcolii, Radu George Laurenţiu.
„În alte ţări se moare iar la noi bolnavii sunt trataţi acasă”
Părinţii copiilor care învaţă la această şcoală s-au adunat ieri în faţa instituţiei de învăţământ la aflarea veştii că una dintre eleve este bolnavă. Unii dintre ei au cerut direcţiunii să suspende cursurile în toate clasele. „O să-mi iau copilul acasă. Medicii şi profesorii spun că nu este pericol să se infecteze şi ceilalţi copii dar eu nu pot risca. Oricum nu prea înţeleg care-i treaba cu gripa asta, că în alte ţări se moare iar la noi bolnavii sunt trataţi acasă”, spunea o mămică.
Panica stârnită în rândurile părinţilor este alimentată şi de faptul că doi dintre colegii de clasă ai Roxanei prezintă simptome specifice infectării cu virusul A/H1N1.
“O echipă de medici specialişti au făcut investigaţii medicale celor 29 de copii din clasa respectivă. În cazul a doi dintre ei, care prezentau simptome, analizele au fost trimise mai departe la Institutul “Cantacuzino” şi vom avea răspunsul analizelor până luni”, a mai spus directorul adjunct al şcolii.
Profesorii spun că delegaţia din străinătate nu a a adus virusul
O delegaţie venită din străinătate în urmă cu două săptămâni, formată din profesori olandezi şi spanioli, ar fi putut explica existenţa acestui virus. “Nu cred că aceasta este cauza, profesorii erau sănătoţi iar noi i-am sunat din nou să-şi mai facă odată analizele. De asemenea, ei nu au intrat în contact cu elevii”, a mai spus directorul şcolii.
Reprezenţanţii MInisterului Sănătăţii estimează că numărul de cazuri va creşte la patru milioane în următorii patru ani, cât va dura pandemia.
„Vaccinarea elevilor împotriva virusului A/H1N1 nu poate să înceapă mai devreme de 4 ianuarie pentru că testele nu sunt finalizate”, a mai spus Streinu Cercel.