Record: coş de nuiele cât blocul

Tentativa de doborâre a recordului mondial şi intrarea în Guinness World Book Records are loc în cadrul Festivalul agrar "Turda Fest", care a debutat ieri la Cluj-Napoca.

Cei 16 ţigani din Turda, renumiţi pentru acest meşteşug tradiţional, au lucrat nouă zile la construcţia unui coş lung de 18 metri, lat de 10 metri şi înalt de peste 8 metri.

Coşul-gigant a fost proiectat de meşterul popular Ioan Pop, adus special din Vişeul de Jos, pentru a se ocupa de siguranţa şi rezistenţa coşului. Pentru construcţia lui s-au folosit 12 metri cubi de nuiele aduse din pădurea Petreşti, din judeţul Cluj.

"Vom fi singurii rromi din ţară, care doborară un record mondial", a declarat Teodor Troga, coordonatorul celor 16 muncitori.

Măsurătorile oficiale vor fi realizate duminică, în prezenţa a doi consilieri locali şi unui notar public, urmând ca acestea să fie trimise spre omologare către Guinness World Records.

Organizatorii vor să-i ofere coşului o utilitate pragmatică, astfel că acesta va rămâne la Cluj şi va fi folosit pentru expoziţii, degustări, lansări de cărţi şi alte evenimente de acest gen.

Petre Roman, Mioara si Oana jpg
cub botez reghecampf caciuc png
gabriel mardale jpg
maxresdefault jpg
Lia Bugnar Marius Manole FOTO Pro TV jpeg
serban huidu si mihai gainusa
cub anastasia soare png
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
gabriel mardale jpg
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg