Românii vor plăti o taxă în plus pentru vacanțe în străinătate. România se vrea promovată pe modelul Turciei

Ultima actualizare:

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a propus ca românii care merg în străinătate în concediu să plătească o taxă în plus atunci când cumpără vacanța, pe lângă taxa turistică aplicată de către țara de destinație. Propunerea îi privește inclusiv pe românii care pleacă pe cont propriu. Motivul ar fi colectarea unor sume care să fie folosite pentru promovarea României.

Autostrada in Grecia FOTO Shutterstock jpg

Pe modelul Turciei

Agențiile ar colecta taxa de la români, iar banii strânși ar urma să fie folosiți pentru promovarea României. Se ia în calcul să fie taxați și cei care își fac vacanța pe cont propriu și nu sunt clienți ai agențiilor de turism,

„Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online. În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin, vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro”,a declarat Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, potrivit Digi 24.

Fiecare turist va participa cu un euro la promovarea României

„Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului.

Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei.

Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene.Așteptăm să treacă această furtună financiar-fiscală care e în Parlament ca apoi să venim și noi cu această propunere care să fie implementată într-un act normativ, nu vrem să afecteze bugetele turiștilor.Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister.

Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm", a declarat Dragoș Răducan.

image
image
image
image
image
image
edoardo santini instagram jpg
thomas susanne jeromin brazi craciun record profimedia (2) jpg
taximetrist erou facebook jpg
2 artificii 1922753369 jpg jpeg
1 dieta cu castraveti jpg jpeg
Chef Scărlătescu 2 jpg
Pasajul Europa Unita   Captura Foto Facebook jpeg
Calorifer shutterstock 2096791672B jpg