6 moduri de a avea grijă de sănătatea ta mintală

Ultima actualizare:

A ne proteja sănătatea mintală este mai ușor decât ai crede. Cu toții putem face asta în fiecare zi și, cu activități simple care ne ajută să ne simțim bine, suntem mai capabili să facem față vieții.

Activitățile fizice ne ajută să ne păstrăm sănătoși mintal. Foto: Click.
Activitățile fizice ne ajută să ne păstrăm sănătoși mintal. Foto: Click.

Iată 6 lucruri pe care le poți introduce în rutina ta zilnică pentru a te ajuta să faci față oricărui eveniment care poate provoca stres.

1. Vorbește cu cineva în care ai încredere

A vorbi cu cineva în care ai încredere – fie că este un prieten, un membru al familiei sau un coleg – te poate ajuta. S-ar putea să te simți mai bine dacă poți să împărtășești în mod deschis prin ceea ce treci cu cineva căruia îi pasă de tine. Dacă locuiești într-o zonă în care interacțiunile față în față sunt limitate, poți rămâne conectat cu cei dragi printr-un apel video, un apel telefonic sau o aplicație de mesagerie, scriu cei de la World health Organization.

2. Ai grijă de sănătatea ta fizică

Ai grijă de sănătatea ta fizică. Aceasta te ajută să-ți îmbunătățești sănătatea mintală. Fii activ cel puțin 30 de minute pe zi, fie că alegi să alergi sau să te plimbi ori optezi pentru yoga, dans, ciclism sau chiar grădinărit. De asemenea, optează pentru o dietă echilibrată și sănătoasă. La fel de important este și să te asiguri că dormi suficient.

3. Fă activități care îți plac

Încearcă să faci activități pe care le consideri semnificative și plăcute, cum ar fi să gătești pentru tine sau pentru cei dragi, să te joci cu animalul tău de companie, să te plimbi în parc, să citești o carte sau să vizionezi un film sau un serial TV. A avea o rutină regulată cu activități care te fac să te simți fericit/ă te va ajuta să menții o sănătate mintală bună.

4. Îndepărtează-te de substanțele nocive

Nu utiliza substanțe nocive precum drogurile, alcoolul sau tutunul pentru a face față la ceea ce simțiți. Deși acestea pot părea să te ajute să te simți mai bine pe termen scurt, te pot face să te simți mai rău pe termen lung. Aceste substanțe sunt, de asemenea, periculoase și te pot expune pe tine și pe cei din jur un risc de boli sau răni.

5. Alocă câteva minute pentru a te concentra asupra lumii din jurul tău

Ajută-te să te eliberezi, constant, de gândurile învolburate, reconectându-te cu locul în care te afli în acest moment. Respiră lent și adânc și întrebă-te:

Care sunt cinci lucruri pe care le pot vedea?

Care sunt patru lucruri pe care le pot auzi?

Ce pot mirosi?

Ce simt când îmi ating genunchii sau altceva la care pot ajunge? 

6. Căută ajutor profesional

Dacă simți că nu poți face față stresului cu care te confrunți, caută ajutor profesional.. Amintește-ți că nu ești singur/ă și că există lucruri pe care le poți face pentru a-ți susține sănătatea emoțională.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net