8 beneficii impresionante pentru sănătate ale pătrunjelului

De-a lungul anilor, pătrunjelul a fost folosit pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială, alergiile și bolile inflamatorii.

Pătrunjelul a fost folosit pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială. Foto: Click.
Pătrunjelul a fost folosit pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială. Foto: Click.

Astăzi, este folosit pe scară largă ca plantă proaspătă culinară sau condiment uscat. Este de culoare verde aprins și are o aromă ușoară, amară, care se potrivește bine cu multe rețete.

Adesea etichetat ca fiind una dintre cele mai puternice plante care luptă împotriva bolilor, pătrunjelul oferă o mare valoare nutritivă și oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Iată 8 beneficii impresionante pentru sănătate și utilizări ale pătrunjelului:

1. Conține mulți nutrienți importanți

Pătrunjelul oferă mult mai mulți nutrienți decât bănuiesc oamenii. O jumătate de cană (30 de grame) de pătrunjel proaspăt tocat oferă:

Calorii: 11 calorii,
Carbohidrați: 2 grame,
Proteine: 1 gram,
Grăsime: mai puțin de 1 gram,
Fibre: 1 gram,
Vitamina A: 108% din aportul zilnic de referință (RDI),
Vitamina C: 53% din RDI,
Vitamina K: 547% din RDI,
Folat: 11% din RDI,
Potasiu: 4% din RDI.

Planta este bogată în multe vitamine, în special vitamina K, care este necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Pătrunjelul este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine A și C - nutrienți importanți cu proprietăți antioxidante. În plus, are un conținut foarte scăzut de calorii, dar este plin de aromă, ceea ce îl face un ingredient grozav cu conținut scăzut de calorii pentru multe rețete.

2. Bogat în antioxidanți

Pătrunjelul conține mulți antioxidanți puternici care vă pot aduce beneficii sănătății. Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulară de la molecule numite radicali liberi. Corpul tău are nevoie de un echilibru sănătos de antioxidanți și radicali liberi pentru a menține sănătatea optimă.

Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt: flavnoide, carotenoide și vitamina C. Planta aromată este deosebit de bogată într-o clasă de antioxidanți cunoscuți sub numele de flavonoide. Cele două flavonoide principale includ miricetina și apigenina.

Studiile arată că dietele bogate în flavonoide vă pot reduce riscul de apariție a unor afecțiuni, inclusiv cancer de colon, diabet de tip 2 și boli de inimă.

În plus, beta-carotenul și luteina sunt doi antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoizi. Multe studii asociază aportul mai mare de carotenoizi cu un risc redus de anumite boli, inclusiv cancerul pulmonar.

Vitamina C are, de asemenea, efecte antioxidante puternice și joacă un rol important în susținerea sănătății imunitare și în protejarea împotriva bolilor cronice.

Interesant este că pătrunjelul uscat poate avea un conținut mai mare de antioxidanți decât crenguțele proaspete. De fapt, un studiu a constatat că planta uscată avea de 17 ori mai mult conținut de antioxidanți decât omologul său proaspăt.

3. Sprijină sănătatea oaselor

Oasele tale au nevoie de anumite vitamine și minerale în cantități diferite pentru a rămâne sănătoase și puternice, scriu cei de la healthline.com.

Pătrunjelul este plin de vitamina K - un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. O jumătate de cană (30 de grame) oferă un impresionant 547% din RDI.

Vitamina K ajută la formarea oaselor mai puternice prin sprijinirea celulelor care formează oasele numite osteoblaste. Această vitamină activează, de asemenea, anumite proteine care cresc densitatea minerală osoasă - o măsură a cantității de minerale prezente în oase.

Densitatea osoasă este importantă, deoarece o densitate minerală osoasă mai scăzută este asociată cu un risc crescut de fracturi – în special la adulții în vârstă.

Unele studii sugerează că consumul de alimente bogate în vitamina K poate reduce riscul de fracturi. Un studiu a constatat că un aport mai mare de vitamina K a fost asociat cu un risc cu 22% mai mic de fracturi.

Aporturile dietetice tipice de vitamina K pot fi sub nivelurile necesare pentru a îmbunătăți densitatea minerală osoasă și pentru a reduce riscul de fractură. Prin urmare, consumul de alimente precum pătrunjelul poate aduce beneficii sănătății oaselor.

4. Conține substanțe care luptă împotriva cancerului

Pătrunjelul conține compuși din plante care pot avea efecte anticancerigene. Stresul oxidativ – o afecțiune caracterizată printr-un dezechilibru al nivelurilor de antioxidanți și radicali liberi – este asociat cu dezvoltarea anumitor boli cronice, inclusiv cancerul.

Pătrunjelul este deosebit de bogat în antioxidanți flavonoizi și vitamina C, care reduc stresul oxidativ din corpul dumneavoastră și vă pot reduce riscul de anumite tipuri de cancer. De exemplu, aportul alimentar ridicat de flavonoide poate reduce riscul de cancer de colon cu până la 30%.

5. Bogat în nutrienți care îți protejează ochii

Luteina, betacarotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din pătrunjel care vă ajută să vă protejați ochii și să vă promoveze vederea sănătoasă. Carotenoizii sunt pigmenți găsiți în plante care au o activitate antioxidantă puternică.

Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescenta maculară legată de vârstă (AMD), o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume.

De fapt, consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină poate reduce riscul de apariție a AMD tardivă cu până la 26%.

Beta-carotenul este un alt carotenoid care susține sănătatea ochilor. Acest carotenoid poate fi transformat în vitamina A în corpul dumneavoastră. Această conversie a beta-carotenului explică de ce pătrunjelul este foarte bogat în vitamina A. O jumătate de cană (30 de grame) de frunze proaspăt tocate asigură 108% din CDI pentru această vitamină.

Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la protejarea corneei – cel mai exterior strat al ochiului – precum și a conjunctivei – membrana subțire care acoperă partea din față a ochiului și interiorul pleoapelor.

6. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Pătrunjelul este o plantă bogată în nutrienți care poate îmbunătăți sănătatea inimii. De exemplu, este o sursă bună de acid folic de vitamina B - cu 1/2 cană (30 de grame) furnizând 11% din RDI (3 Sursă de încredere).

Aportul ridicat de acid folic alimentar poate reduce riscul de boli cardiace la anumite populații. Un studiu amplu efectuat pe peste 58.000 de persoane a constatat că cel mai mare aport de acid folic a fost asociat cu un risc redus cu 38% de boli de inimă.

7. Extractul de pătrunjel are proprietăți antibacteriene

Pătrunjelul poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract. De exemplu, un studiu pe eprubetă a demonstrat că extractul a arătat o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecții, cunoscută sub numele de S. aureus.

Extractul poate preveni, de asemenea, creșterea bacteriilor în alimente. Un alt studiu pe eprubetă a constatat că a prevenit creșterea bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi Listeria și Salmonella - ambele cunoscute pentru a provoca intoxicații alimentare.

8. Ușor de adăugat în dieta ta

Pătrunjelul este o opțiune de aromă extrem de versatilă și ieftină.Puteți folosi varianta uscată ca ingredient în diverse rețete. Poate spori aroma supelor, tocanelor și sosurilor de roșii. În plus, este adesea combinat cu alte ierburi în rețete de inspirație italiană.

Pătrunjelul proaspăt este, de asemenea, un plus excelent pentru sosurile de casă pentru salate, marinate și rețete cu fructe de mare. Mulți oameni folosesc crenguțe proaspete în rețete care nu necesită gătit sau adaugă planta la sfârșitul perioadei de gătit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net