Alimente care îți cresc nivelul de serotonină și te ajută să scapi de tristețe. Sunt la îndemâna oricui

Serotonina, numită adesea și hormonul fericirii, influențează în mod important funcționarea organismului. Nivelul serotoninei scade atunci când dieta este săracă în surse de triptofan și diverse vitamine și minerale esențiale. Iată ce alimente te pot ajuta, scrie adevărul.ro.

Alimente care te fac fericit Foto: Shutterstock
Alimente care te fac fericit Foto: Shutterstock

Alimente care ne dau o stare bună

În principiu, orice fel de fruct pe care îl consumăm cu moderaţie şi la distanţă de alte mese, n-are cum să ne facă altfel decât fericiţi. O dispoziţia bună ne dau şi alimentele bogate în proteine. Mai exact, carnea de pui, de peşte, ouăle, brânza şi fasolea. Cu cât ne lipsim mai mult de aceste alimente, cu atât depresia este mai aproape de noi.

Somonul îmbunătățește sănătatea mintală

Somonul conține acizi grași Omega 3, vitamina B12 și vitamina D, care joacă un rol important în starea de spirit. Există cercetări promițătoare care arată că Omega 3 ameliorează depresia. Deși vitaminele D și B12 nu au un impact direct asupra depresiei, deficiențele din oricare dintre aceste vitamine cauzează dezechilibre ce afectează dispoziția, deci risc crescut de depresie și anxietate, insomnie și chiar pierderi de memorie. Somonul oferă mai mult decât valoarea zilnică recomandată de vitamine D și B12, astfel încât consumul regulat al acestuia îmbunătățește sănătatea mintală. 

Spanacul, un beneficiu real 

Pentru starea de spirit, beneficiul real al spanacului vine din magneziu. Deficiența de magneziu a fost legată de creșterea apariției depresiei și anxietății și, ca și în cazul vitaminei D, cercetările arată că mulți oameni au deficit de minerale. În plus, nivelurile ridicate de magneziu au fost asociate cu niveluri mai ridicate de serotonină în creier, în special la persoanele care au deficit.

Alte alimente care cresc nivelul serotoninei

Specialiștii au descoperit, în urma mai multor cercetări că, datorită unui consum mai mare de triptofan din alimente, persoanele au avut o stare de spirit mai bună, posibil deoarece triptofanul ridică nivelul serotoninei. Alte alimente care pot conțin triptofan: carnea de curcan, produsele din soia și talbina, care este o supă din orz.

Cu toate acestea, nu înseamnă că organismul va absorbi acest aminoacid pentru a-l utiliza așa cum are nevoie. În plus, cantitatea de triptofan din alimente este prea mică, iar rezultatele sunt nesemnificative. Bananele conțin acest hormon, însă pot îmbunătăți starea de spirit a unei persoane numai ajunge la creier. Însa, acest lucru nu se întâmplă. 

În cadrul unui studiu, mai multe persoane în vârstă și-au îmbunătățit starea psihică după ce au luat suplimente cu triptofan timp de 12 săptămâni. Este foarte important de știut că oamenii ar trebui să discute cu un medic înainte de a lua orice suplimente, în cazul în care exista riscul de apariție a efectelor advers", potrivit catena.ro 

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net