Cancerul pulmonar. Factori de risc, cum se depistează, stadiile bolii și tratament

6 septembrie 2019
shutterstock 172680461 jpeg
Cel mai frecvent tip de cancer din ╚Ťara noastr─â este cel pulmonar

Cel mai frecvent tip de cancer din ╚Ťara noastr─â este cel pulmonar. Din nefericire, boala este adesea descoperit─â ├«n stadii avansate, c├ónd sunt prezente ╚Öi metastazele.

Fumatul, factor major de risc pentru cancerul pulmonar

├Än compara╚Ťie cu alte tipuri de cancer, cel pulmonar are particularitatea de a se r─âsp├óndi cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n corp (metastaze). Acest lucru este pus pe seama faptului c─â pl─âm├ónii sunt ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu vasele sangvine ╚Öi cu cele limfatice. ÔÇ×Cancerul pulmonar ├«nseamn─â ├«nmul╚Ťirea necontrolat─â a unor celule anormale, prin acumularea lor determin├ónd apari╚Ťia de tumori, care cresc├ónd produc simptome. Acestea pot fi legate de afectarea func╚Ťion─ârii pl─âmanilor sau a invaziei tumorale ├«n ╚Ťesuturile ├«nvecinate, care pot con╚Ťine nervi, vase de s├óne, oase sau foi╚Ťe pleurale. Dac─â din tumoare s-au desprins celule ╚Öi, pe cale circulatorie, au ajuns ├«n alte organe determin├ónd apari╚Ťia metastazelor, pot surveni simptome legate de afectarea functionalit─â╚Ťii acelor organeÔÇŁ, explic─â dr. Paula Toma, medic specialist oncolog.

├Än func╚Ťie de celulele implicate, exist─â 2 forme ale acestei boli

  • Cancerul pulmonar non-microcelular este cel mai frecvent, reprezent├ónd ├«n jur de 80% din toate cazurile. Este subclasificat ├«n carcinom scuamos, adenocarcinom ╚Öi carcinom cu celule mari.
  • Cancerul pulmonar cu celule mici este cea mai grav─â form─â a bolii, fiind depistat, de cele mai multe ori, ├«n stadii t├órzii. Se dezvolt─â rapid ╚Öi adesea este imposibil de tratat chirurgical, opt├óndu-se pentru chimioterapie ╚Öi radioterapie.

Tusea persistent─â, semnal de alarm─â

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar este tusea care nu mai trece, adesea ├«nso╚Ťit─â de cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de sput─â. Mai pot ap─ârea dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie (dispnee), oboseal─â, durere constant─â la nivelul toracelui, care se accentueaz─â c├ónd persoana tu╚Öe╚Öte, lipsa poftei de m├óncare, sc─âderea ├«n greutate, r─âgu╚Öeal─â ╚Öi sput─â cu s├ónge. De asemenea, bolnavii pot face mai u╚Öor bron╚Öite sau pneumonii.

De departe, cel mai important factor de risc ├«n apari╚Ťia cancerului pulmonar ├«l reprezint─â fumatul. Substan┼úele nocive con┼úinute de fumul de ┼úigar─â produc modific─âri la nivelul celulelor, care favorizeaz─â dezvoltarea tumorilor canceroase. Potrivit statisticilor, fum─âtorii au un risc de aproape 25% mai mare de a face cancer pulmonar ├«n compara╚Ťie cu nefum─âtorii. Pentru cei care fumeaz─â 2 pachete pe zi, probabilitatea de ├«mboln─âvire este de 50%. ├Än cazul nefum─âtorilor, principalul factor de risc ├«l reprezint─â fumatul pasiv. Sunt mai expuse bolii persoanele care muncesc ├«ntr-un mediu toxic, unde exist─â expunere la substan╚Ťe precum azbest, uraniu sau arsenic.Implicat ├«n apari╚Ťia cancerului pulmonar este ╚Öi radonul, un gaz radioactiv inodor ╚Öi incolor, care ia na╚Ötere prin dezintegrarea uraniului aflat ├«n sol ╚Öi ├«n roci.Poluarea este un alt factor favorizant al bolii. Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii a atras aten╚Ťia c─â poluarea aerului este la fel de nociv─â precum ╚Ťig─ârile ╚Öi azbestul ├«n apari╚Ťia cancerului pulmonar. Chimicalele care includ gazele ╚Öi pulberile ├«n suspensie se pot depune ca particule fine ├«n pl─âm├óni, put├ónd fi mai agresive dec├ót fumatul pasiv.  Mo╚Ötenirea genetic─â joac─â un rol important ├«n apari╚Ťia bolii. Astfel, indiferent dac─â fumeaz─â sau nu, persoanele cu rude care au avut cancer pulmonar trebuie s─â fac─â periodic controale medicale.  

Cum se depisteaz─â boala cancerul pulmonar

Mai ales fum─âtorii ╚Öi persoanele care lucreaz─â ├«n mediu toxic ar trebui s─â ├«╚Öi fac─â periodic teste pentru evaluarea st─ârii pl─âm├ónilor.  

Radiografia pulmonar─â

Este, de cele mai multe ori, prima analiz─â recomandat─â pentru depistarea cancerului pulmonar. Cu toate c─â indic─â prezen╚Ťa unei tumori, radiografia nu pune diagnosticul. De cele mai multe ori, ├«n cazul anomaliilor observate pe radiografie nu se poate spune dac─â sunt de natur─â benign─â sau malign─â. Cu alte cuvinte, nu poate face diferen╚Ťierea ├«ntre cancer ╚Öi boli precum abcesul pulmonar. De aceea, sunt indicate teste suplimentare.

Tomografia computerizat─â

Dac─â radiografia a eviden╚Ťiat forma╚Ťiuni suspecte la nivelul pl─âm├ónului, medicul recomand─â, ├«n completare, tomografia computerizat─â. Aceasta dureaz─â cel mult jum─âtate de or─â ╚Öi se face cu substan╚Ť─â de contrast, pentru o mai bun─â vizualizare a pl─âm├ónilor.  

Imagistica prin rezonan╚Ť─â magnetic─â (IRM)

Aceast─â examinare este recomandat─â ├«n completarea tomografiei computerizate, mai ales c─â are o acurate╚Ťe mai mare pentru depistarea metastazelor. Metoda de examinare este asem─ân─âtoare cu cea din cadrul tomografiei. Pacientul este a╚Öezat pe un pat mobil, dup─â care este introdus ├«n scanerul de IRM. Investiga╚Ťia este nedureroas─â ╚Öi nu expune persoana la radia╚Ťii.

PET-CT

Examinarea PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) ofer─â informa╚Ťii suplimentare despre celulele canceroase. Pacientului ├«i este administrat─â intravenos o substan┼ú─â de urm─ârire (glucoz─â radioactiv─â), dup─â care trebuie s─â a┼čtepte o or─â, timp ├«n care substan┼úa se distribuie ├«n organism. Apoi, are loc scanarea propriu-zis─â, ├«n timpul c─âreia pacientul trebuie s─â stea nemi┼čcat. Procedura, care poate dura ├«ntre 20 ┼či 30 de minute, este nedureroas─â. Scanarea PET-CT este recomandat─â ╚Öi pentru monitorizarea eficien╚Ťei terapiei ├«n cancerul pulmonar.

Bronhoscopia și biopsia

├Än completarea analizelor care eviden╚Ťiaz─â tumoarea, medicul recomand─â efectuarea bronhoscopiei. ├Än cadrul acesteia se folose╚Öte un tub sub╚Ťire (bronhoscop), cu ajutorul c─âruia se recolteaz─â o prob─â de celule de la nivelul pl─âm├ónilor (biopsie).

Examen citologic al sputei

Analiza citologică a sputei este de ajutor în diagnosticarea cancerului de plămâni. Mai exact, este analizată sputa, celulele tumorale fiind vizualizate la microscop. Valoarea de diagnostic a acestui test este totuși limitată, celulele tumorale nefiind mereu prezente în spută.

Stadiile cancerului pulmonar

Stadiul I ÔÇô cancerul este limitat la pl─âm├óni, iar tumoarea are un diametru mai mic de 5 cm.  

Stadiul II ÔÇô boala afecteaz─â ╚Öi structurile din vecin─âtate (├«nveli╚Öul din jurul pl─âm├ónilor ÔÇô pleura, diafragma).

Stadiul III ÔÇô  ├«n acest stadiu, tumoarea are dimensiuni mari, afect├ónd ╚Öi organele ├«nvecinate ╚Öi/sau ganglionii.

Stadiul IV ÔÇô  cancerul s-a extins ╚Öi ├«n alte p─âr╚Ťi din corp (metastaze).

Op╚Ťiuni de tratament pentru cancerul pulmonar

Din p─âcate, vindecarea de cancer pulmonar este rareori posibil─â, acest lucru fiind pus pe seama faptului c─â boala este diagnosticat─â ├«n stadii avansate. Tratamentul ├«n cancerul pulmonar este adaptat fiec─ârui pacient ├«n parte, un criteriu important de care se ╚Ťine cont fiind stadiul ├«n care a fost depistat─â boala. ÔÇ×├Än cancerul pulmonar, exist─â tratament chirurgical (scoaterea unui lob pulmonar, chiar a unui pl─âm├ón), tratament oncologic (chimioterapie ╚Öi/sau radioterapie), iar la cazurile severe sunt indicate terapiile paliativeÔÇŁ, afirm─â prof. dr. Florin Mih─âl╚Ťan, pre╚Öedintele Societ─â╚Ťii Rom├óne de Pneumologie. Cancerul pulmonar cu celule non-mici are o evolu╚Ťie mai ├«nceat─â ╚Öi, de aceea, ├«n stadiile limite la pl─âmani ╚Öi la mediastin (cavitatea aflat─â ├«ntre cei doi pl─âm├óni), se opereaz─â, dup─â care se fac radioterapie ╚Öi chimioterapie, combinate sau nu. Cancerul pulmonar cu celule mici are o evolu╚Ťie extrem de rapid─â, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este descoperit ├«n stadiul metastatic. Din acest motiv, interven╚Ťia chirurgical─â nu se folose╚Öte dec├ót extrem de rar, boala fiind r─âsp├óndit─â foarte devreme ├«n organism, metastazele nefiind vizualizabile la ├«nceput. De aceea, acest tip de cancer, dac─â este limitat la pl─âm├óni se trateaz─â cu chimio ╚Öi radioterapie concomitent ╚Öi apoi cu chimioterapie. 

Pentru ambele forme de cancer pulmonar, ├«n stadiile metastatice se administreaz─â chimioterapia, radioterapia fiind rezevat─â pentru cazurile ├«n care sunt necesare ameliorarea unor simptome cum ar fi durerea, s├óngerarea, lipsa de aer sau compresia unor vase importante. ├Än ultimii ani, pe l├óng─â chimioterapia clasic─â se mai utilizeaz─â, ├«n func╚Ťie de caracteristicile histopatologice ╚Öi genetice, terapia ╚Ťintit─â.

Citește și:

În fiecare oră un român descoperă că are cancer pulmonar

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
irina fodor asia express jpg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
3 helen mirren jpg jpeg
9 brad pitt si jennifer aniston 1 jpg jpeg
cub nicoleta luciu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (2) jpg
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png