Ce este Evali, noua boală provocată de țigările electronice! Care sunt simptomele

Ultima actualizare:

    Țigările electronice provoacă o boală numită EvoliFoto: Pixabay
Țigările electronice provoacă o boală numită EvoliFoto: Pixabay

O nouă boală indusă de țigara electronică este Evali, afecțiunea care în România este necunoscută. Această nouă consecință a fumatului aduce după ea: tahicardie, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a respirației), hipoximie și febră.

„Evali - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o nouă consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. (...) Ce este în aceste ţigări electronice? (...) Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. (...) Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător. (...) Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie”, a explicat Florin Mihălţan, citat de Digi24.

Evali, boala indusă de țigările electronice poate fi tratată în două moduri

Compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicol, induc crize de astm și senzațiile de sufocare. Aromele sunt și mai dăunătoare în acest produs, potrivit sursei citate. Țigările electronice sunt asociate cu numeroase leziuni pulmonare. Conform profesorului Mihălțan, există două moduri de a trata Evali: antibiotice și corticoizi.

„„Avem o nouă afecţiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit”, a arătat profesorul doctor. Acesta a precizat că cea mai eficientă măsură antifumat o reprezintă taxa pe pachetul de tutun.

Citește și

De ce au început să moară utilizatorii de ţigări electronice. Ce spun americanii

Șocant! Ţigările electronice, leziuni similare armelor chimice?

image
image
image
image
image
image
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net