Cele mai importante semne ale cancerului de piele. La ce trebuie să fii atent

O schimbare a pielii este cel mai frecvent semn al cancerului de piele. Aceasta ar putea fi o  o rană care nu se vindecă sau o schimbare a unei alunițe. Nu toate cancerele de piele arată la fel. Iată care sunt simptomele cancerului de piele și caracteristicile acestora:

Alunițe roșii sau de culoarea cărnii pot fi un semn al cancerului de piele. Foto: Click.
Alunițe roșii sau de culoarea cărnii pot fi un semn al cancerului de piele. Foto: Click.

Creșteri ale pielii, cruste sau răni care nu se rezolvă

O creștere neobișnuită a pielii sau o durere care nu dispare poate fi primul indiciu al unui cancer de piele non-melanom. Cancerul de piele poate apărea inițial ca un nodul, erupție cutanată sau plasture neregulate pe suprafața pielii. Aceste pete pot fi ridicate și pot curge sau sângera cu ușurință. Pe măsură ce cancerul crește, dimensiunea sau forma masei pielii vizibile se poate modifica și cancerul poate crește în straturi mai profunde ale pielii.

Modificări ale petelor existente ale pielii

Chiar dacă un dermatolog a examinat deja o aluniță sau o leziune și a spus că nu este canceroasă, este important să continue monitorizarea acestor nereguli ale pielii. Orice modificare în forma, culoarea sau dimensiunea petelor existente trebuie examinată de un profesionist din domeniul sănătății.

Piele palidă sau ceroasă

Carcinoamele bazocelulare de pe cap sau gât pot apărea mai întâi ca o zonă palidă de piele sau o umflătură ceară translucidă. Pacientul poate vedea vase de sânge sau o adâncitură în centrul denivelării. Dacă carcinomul se dezvoltă pe piept, poate arăta mai mult ca o cicatrice maronie sau o leziune de culoarea cărnii. Pe măsură ce cancerul se dezvoltă, poate sângera dacă este rănit sau curge și devine crustă în unele zone.

Pete solzoase pe piele

Carcinoamele cu celule scuamoase se pot dezvolta, de asemenea, ca un nodul pe piele. Acești bulgări fermi sunt de obicei aspri la suprafață, spre deosebire de aspectul neted și sidefat al unui carcinom bazocelular. Dacă nu se formează un nodul, cancerul se poate dezvolta mai mult ca un plasture roșiatic, solzos. Spre deosebire de erupția cutanată care dispare cu timpul, acești plasturi aspri, asemănători leziunilor, continuă să se dezvolte lent. Acest tip de cancer se găsește de obicei pe cap, gât, mâini sau brațe, dar se poate dezvolta și în alte zone, cum ar fi regiunea genitală sau în cicatrici ori răni ale pielii.

Alunițe roșii sau de culoarea cărnii

Carcinoamele cu celule Merkel pot apărea ca alunițe roșii sau de culoarea cărnii, care cresc rapid. Aceste mici tumori apar de obicei pe zonele pielii expuse la soare, cum ar fi fața, gâtul sau scalpul, scriu cei de la cancercenter.com.

Verificarea semnelor de cancer de piele

Examinarea regulată a pielii pentru orice excrescență nouă sau neobișnuită sau modificări ale mărimii, formei sau culorii unei pete existente este cheia pentru găsirea și tratarea precoce a cancerelor de piele. Discutați orice suspect cu un medic primar sau cu un dermatolog.

În timp ce multe tipuri de cancer de piele se dezvoltă în zonele expuse la soare, ele se pot dezvolta și în zone care sunt de obicei ascunse de soare. Este important să examinăm toate aceste domenii. Pe lângă examinarea picioarelor, trunchiului, brațelor, feței și gâtului, căutați semne de cancer de piele în zonele dintre degetele de la picioare, sub unghii, palmele mâinilor și tălpile picioarelor, organele genitale și chiar ochi.

Bine de știut

În special pentru melanom, o modalitate simplă de a vă aminti semnele de avertizare este să vă amintiți A-B-C-D-E-urile melanomului.

Asimetric: alunița sau spotul are o formă neregulată cu două părți care arată foarte diferit?

Chenar: este chenarul neregulat sau zimțat?

Culoare: Culoarea este neuniformă?

Diametru: alunița sau pata este mai mare decât dimensiunea unui bob de mazăre?

Evoluție: S-a schimbat alunița sau pata în ultimele săptămâni sau luni?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați modificări ale pielii, cum ar fi o nouă creștere, o răni care nu se vindecă, o modificare a unei excrescențe vechi sau oricare dintre A-B-C-D-E ale melanomului.

image
image
image
image
image
image
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net