Dudele au efect laxativ şi diuretic
Odată cu vacanţa mare se coc şi dudele. Dr. Ovidiu Bojor vă dezvăluie cât de importante sunt pentru sănătate.
Ar trebui să acordăm mai multă atenţie fructelor cărnoase şi dulci, albe sau negru-roşietice, ca şi frunzelor. Aceasta pentru că, în scopuri terapeutice, se utilizează atât frunzele fără peţiol, recoltate în lunile mai şi iunie, precum şi fructele (imature şi mature proaspete).
Dacă frunzele au proprietăţi tonice, depurative, antiscorbutice, hipoglicemiante şi astringente, fructele imature sunt astringente, iar fructele coapte au efect laxativ.Datorită acţiunii hipoglicemiante, frunzele de dud se utilizează în diabetul zaharat, sub formă de infuzie (o lingură frunze la 250 ml apă clocotită), în trei reprize după mesele principale. În cazul diabeticilor, nu se îndulceşte.
Dudele bine coapte dau rezultate remarcabile în constipaţie. Proaspete, sub formă de sirop, au, pe lângă efectul laxativ, şi un efect uşor diuretic.
În angină (inflamaţie acută a istmului gâtului şi a faringelui, inclusiv a amigdalelor), stomatite şi afte se recomandă fie infuzia din frunze, două linguri la o cană cu apă, sub formă de gargară, fie sucul din dude, care, extras înainte de completa lor maturitate, conţine 20-25 g acid citric la litru.