E sezonul mustului! Care sunt principalele beneficii ale acestei băuturi


    Mustul, una dintre cele mai așteptate băuturi din fiecare anFoto: Shutterstock
Mustul, una dintre cele mai așteptate băuturi din fiecare anFoto: Shutterstock

Mustul, rezultatul în urma zdrobirii strugurilor, conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe și ciorchini.

Ce beneficii are mustul

Băut toamna, în cantități rezonabile, lichidul din care se face, prin fermentare, vinul, îţi aduce sănătate. Nutriţioniştii atrag atenţia, cu precădere, asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare și de obezitate. Lichidul prețios îți reface și rezervele de minerale: potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, siliciu.

Compuşii magici: resveratrol și proantocianidine

Antioxidantul numit resveratrol, care se găseşte în pieliţa strugurilor şi care ajunge în must, este un compus unic: cercetările au demonstat proprietăţile sale benefice pentru sistemul cardiovascular şi cel nervos, dar și anticancer, antiinflamatorii, anti-diabet. Pe de altă parte, studiile arată că proantocianidinele din must au o acțiune antioxidantă extrem de puternică, de 20 de ori mai puternică decât vitamina C şi de cinci ori mai mare ca vitamina E, putând bloca acțiunea anumitor bacterii.

Scade hipertensiunea arterială şi riscul accidentelor vasculare

Mustul îmbunătățește circulaţia sangvină și elasticitatea arterială. Te ajută să eviți oboseala cardiacă şi scade riscul accidentelor vasculare cerebrale. Polifenolii din compoziția sa limitează procesul de agregare a plachetelor sanguine (trombocitele, care intră în procesul coagulării sângelui) şi oxidarea colesterolului „rău“ - una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.

Păstrează tinereţea celulelor

Polifenolii şi antioxidanţii din must blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceştia, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor.

Te ajută să slăbești

Compusul din must numit resveratrol te ajută să slăbești și să-ți menții greutatea ideală, împiedicând astfel apariţia obezităţii, dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară.

087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
horoscop zilnic 4 octombrie jpeg
jenna ortega despre rolul wednesday jpg
catherine zeta jones png
foto1 porcul jardelb jpg
cub rebeca onoriu png
Ion Dichiseanu si unica sa fiica Ioana jpg
calendar ortodox 2021 8 decembrie sf cuvios patapie doxologia jpeg
image
image
image
image
image
image
foto1 porcul jardelb jpg
foto1 anais si antoniob jpg
calendar ortodox 2021 8 decembrie sf cuvios patapie doxologia jpeg
marilyn manson Popa Elena Luminita jpg
Forțe de ordine în preajma ambasadei Ucrainei la București după ce au fost descoperite niște plicuri suspecte. FOTO Inquam Photos / George Călin
FotoJet jpg