Fructul care te ajută să-ți reglezi tensiunea arterială și să previi pietrele la rinichi. Consumă-l regulat și vei avea o sănătate de fier

Piersica este plină de antioxidanți și poate proteja împotriva bolilor de inimă, cancerului și poate să prevină pietrele la rinichi, printre câteva alte beneficii.

Piersicile pot să prevină anumite tipuri de cancer. Foto: Click.
Piersicile pot să prevină anumite tipuri de cancer. Foto: Click.

Piersicile – sau Prunus persica – sunt fructe mici, cu coaja neclară și pulpă dulce, albă sau galbenă. Se crede că au originea în China cu mai bine de 8.000 de ani în urmă.

Piersicile sunt legate de prune, caise, cireșe și migdale. Sunt considerate drupe sau fructe cu sâmbure, deoarece pulpa lor înconjoară o coajă care adăpostește o sămânță comestibilă. Pot fi consumate singure sau adăugate la o varietate de feluri de mâncare. În plus, piersicile sunt hrănitoare și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, piele mai fină și ameliorarea alergiilor.

Poate ajuta digestia

Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă. Un fruct de dimensiuni medii furnizează aproximativ 2 grame de fibre - dintre care jumătate sunt fibre solubile, în timp ce cealaltă jumătate sunt insolubile. Fibrele insolubile adaugă volum scaunului și ajută la deplasarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație.

Pe de altă parte, fibrele solubile furnizează hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt - cum ar fi acetat, propionat și butirat - care hrănesc celulele intestinale.

Acizii grași cu lanț scurt din intestin pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn, sindromul colonului iritabil (IBS) și colita ulceroasă.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Consumul regulat de fructe – inclusiv piersici – poate promova sănătatea inimii. Piersicile pot reduce factorii de risc pentru boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Mai mult decât atât, studiile pe eprubetă arată că piersicile se pot lega de acizii biliari - compuși produși de ficat din colesterol. Acizii biliari legați - împreună cu colesterolul pe care îl conțin - sunt în cele din urmă excretați prin fecale, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Studii suplimentare pe eprubetă și pe animale au descoperit că piersicile pot reduce nivelul de colesterol LDL total și „rău”, precum și nivelul tensiunii arteriale și al trigliceridelor.

Cercetările efectuate la șobolani obezi au mai raportat că sucul de piersici poate scădea nivelul hormonului angiotensină II care crește tensiunea arterială.

Poate să vă protejeze pielea

Piersicile pot avea efecte protectoare care vă ajută să vă mențineți pielea sănătoasă. Studiile pe eprubetă indică faptul că compușii găsiți în piersici pot îmbunătăți capacitatea pielii de a reține umiditatea - îmbunătățind astfel textura pielii.

În plus, atât studiile pe eprubetă, cât și studiile pe animale arată că extractele din flori sau carne de piersic aplicate direct pe piele pot ajuta la prevenirea daunelor UV. S-a constatat, de asemenea, că extractele din flori de piersic întârzie dezvoltarea tumorilor cutanate la șoareci.

Poate preveni anumite tipuri de cancer

La fel ca majoritatea fructelor, piersicile furnizează compuși vegetali benefici care pot oferi o anumită protecție împotriva diferitelor tipuri de cancer. În mod specific, pielea și carnea piersicilor sunt bogate în carotenoide și acid cafeic - două tipuri de antioxidanți care s-au dovedit a avea proprietăți anticancerigene.

Cercetările pe eprubetă și pe animale au arătat, de asemenea, că compușii din semințele de piersici pot limita creșterea tumorilor cutanate necanceroase și pot împiedica transformarea lor în tumori canceroase.

Ca să nu mai vorbim de faptul că piersicile sunt pline de polifenoli - o categorie de antioxidanți care s-a dovedit a reduce creșterea și limitează răspândirea celulelor canceroase în studiile pe eprubetă. Polifenolii de piersici pot avea capacitatea de a ucide și celulele canceroase, fără a provoca daune celor sănătoase.

Într-un studiu pe animale, acești polifenoli au fost deosebit de eficienți în prevenirea creșterii și răspândirii unui anumit tip de cancer de sân. Cercetătorii au raportat că o persoană ar trebui să mănânce aproximativ două până la trei piersici pe zi pentru a consuma o cantitate de polifenoli echivalentă cu cea utilizată în studiu.

Într-un alt studiu, femeile aflate în postmenopauză care au consumat cel puțin 2 piersici sau nectarine în fiecare zi au avut un risc cu 41% mai mic de cancer de sân pe parcursul a 24 de ani, scriu cei de la healthline.com.

De asemenea, consumul de piersici poate să prevină pietrele la rinichi.

Poate reduce alergiile

Când corpul tău este expus la un alergen, eliberează histamine sau substanțe chimice produse de sistemul tău imunitar pentru a ajuta organismul să scape de alergen. Histaminele fac parte din sistemul de apărare al corpului și declanșează simptome de alergie, cum ar fi strănutul, mâncărimea sau tusea.

Cercetările arată că piersicile pot ajuta la reducerea simptomelor alergice prin prevenirea eliberării de histamine în sânge. Mai mult decât atât, studiile pe eprubetă raportează că extractele de piersici pot fi și ele eficiente și pot limita inflamația observată frecvent în reacțiile alergice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net