Luna mondială a cancerului de plămâni. 75% dintre bolnavi ajung prea târziu la doctor

Ultima actualizare:

    Medicii recomandă investigații de specialitate pentru a preveni cancerul pulmonar
Medicii recomandă investigații de specialitate pentru a preveni cancerul pulmonar

Noiembrie este luna mondială de luptă împotriva cancerului pulmonar. Medicii radiologi avertizează că 75% dintre pacienții cu cancer pulmonar ajung târziu la medic, când sunt diagnosticați în stadiile 3 și 4. Doctorii spun că trebuie să mergem să ne facem investigații prevetive. Printr-un computer tomograf (CT) pulomnar făcut din tip, reduce rata de mortalitate scade.

Cancerul pulmonar este una din cele mai răspândite și agresive forme de cancer și are drept cauză principală fumatul.

Anual, circa 12.000 de români sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar trei sferturi dintre pacienți ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvați.

În luna mondială de șuptă împotriva cancerului pulmonar, medicii radiologi Medima Health atrag atenția asupra importanței screeningului persoanelor cu risc, pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar și creșterea șanselor de vindecare.

De ce este important screeningul pulmonar și cui este recomandat?

Cancerul pulmonar este cea mai letală afecțiune oncologică la nivel european, provocând mai multe decese anual decât cancerul de colon, de sân și de prostată combinate.

Gradul său ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea târzie a simptomelor (tuse persistentă, infecții toracice etc.), când afecțiunea deja a progresat semnficativ.

Rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților în stadiu avansat de boală este de doar 4%.

Atunci când este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul pulmonar este tratabil, rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților ajungând la 75%.


    Medicul Gheorghe Iana atrage atenția că acest tip de cancer are cea mai ridicată rată de mortalitate
Medicul Gheorghe Iana atrage atenția că acest tip de cancer are cea mai ridicată rată de mortalitate

Screeningul reprezintă investigarea preventivă a sănătății plămânilor, cu scopul de a depista cancerul în faza precoce, când tratamentele pot avea rezultate mai bune și pot chiar vindeca boala, îmbunătățind calitatea vieții pacientului și reducând costurile medicale.

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, fumători activi sau celor care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

„Cancerul pulmonar rămâne afecțiunea malignă cu cea mai ridicată rată de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive. Investigarea imagistică preventivă a persoanelor cu risc în combinație cu renunțarea la fumat ar putea salva multe vieți, reducând incidența acestei boli. Este important ca pacienții să fie informați despre beneficiile screeningului pulmonar și, în urma consultului cu un medic să efectueze o nvestigație de CT”, afirmă medicul Gheorghe Iana.

În ce constă screeningul pulmonar?

Investigația cu eficiență demonstrată prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doză redusă de radiații.

Aceasta are precizie de patru ori mai ridicată decât o radiografie toracică în depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizează imagini detaliate ale țesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii.

O pată pe plămâni evidențiată imagistic indică prezența unui nodul pulmonar, care necesită monitorizare. În funcție de dimensiune și de evoluția ulterioară, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afecțiuni (formațiuni benigne, țesut cicatrizat în urma unei infecții etc.)

Screeningul pulmonar implică riscuri?

CT-ul este o investigație care utilizează radiații X pentru a obține imagini de înaltă rezoluţie ale organelor interne.

În cazul screeningului pulmonar, doza de radiații folosită este cu 90% mai mică (<1,5 mSv) față de o examinare CT cu doză completă, riscul de a cauza apariția unui cancer fiind unul extrem de scăzut.

Citește și: 

În fiecare oră, un român descoperă că are cancer pulmonar

Care sunt simptomele cancerului pulmonar, boala de care suferea Florina Cercel

image
image
image
image
image
image
Dublin 1b jpg
Papusi 1b jpg
coffee 791045 1280 jpg
rusalii jpg
incaierare bataie agresiune
silhouette 3777403 1280 jpg