Atenţie! Excesul de sare te poate îmbolnăvi!
Cui nu-i place o mâncare cu sare, piper şi alte condimente aromate? E greu să ne imaginăm un preparat fără aşa ceva. Şi totuşi, câtă sare trebuie să consumăm? Iată ce explică prof. Gheorghe Mencinicopschi pe site-ul www.doctormenci.ro.
Sarea de masă este un produs rafinat care, într-adevar, provine din adevărata sare, cea veritabilă naturală, dar care se obţine prin recristalizare - proces prin care cele peste 90 de elemente minerale însoţitoare sunt îndepărtate.
Prof. Gheorghe Mencinicopschi
Astfel, rezultă sarea de masă rafinată, un produs industrial devitalizat, chiar periculos dacă este consumat în exces, cu un conţinut de clorură de sodiu de peste 99,5 %, restul fiind reprezentat de aditivi alimentari precum ferocianura de potasiu (E-536), ferocianura de sodiu (E-535 stabilizator), antiaglomeranţi etc. În România, sarea de masă e obligatoriu iodată artificial, ceea ce generează dispute atât în rândul specialiştilor, cât şi al consumatorilor.
Iată cum, din cauza excesului de sare în alimentaţie ne expunem la afecţiuni ca: hipertensiune arterială, maladii cardiovasculare (infarct de miocard), cerebrovasculare (accident vascular cerebral), osteoporoză, calculi renali, gută, artroze, artrite, calculi biliari, unele forme de cancer, obezitate, celulită.
Alimentele (carne, fructe, legume, ouă, produse lactate s.a.) conţin în mod natural o cantitate suficientă de sodiu, astfel încât să ne poată asigura necesarul zilnic, fără a mai fi necesar să adăugăm mari cantităţi de sare în mâncăruri.
Astazi însă, alimentele procesate industrial şi rafinate conţin cantităţi mari de sare în exces (vezi tabelul nr. 2) ceea ce duce la o depăşire de 3 - 4 ori a necesarului zilnic.
Alimente bogate în sodiu şi sare