Rețeta japoneză pentru longevitate. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ai o viață lungă și sănătoasă

Regimul de viață sănătos și preocuparea pentru longevitate sunt teme tot mai des abordate în discursul public și în sfaturile specialiștilor în sănătate. În acest context, medicul nutriționist Mihaela Bilic aduce în prim-plan o rețetă japoneză tradițională, tot mai apreciată și în România, care îmbină gustul cu beneficiile clare asupra organismului: sushi cu wasabi.

Mihaela Bilic dezvăluie cum să ai o viață lungă și sănătoasă.
Mihaela Bilic dezvăluie cum să ai o viață lungă și sănătoasă.

Într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic a explicat de ce preparatele japoneze sunt considerate printre cele mai sănătoase și a detaliat ingredientele care fac din sushi o alegere inspirată, în special pentru cei preocupați de menținerea unui stil de viață echilibrat și sănătos.

Sushi: o lecție japoneză de alimentație sănătoasă

Sushi-ul, care constă în grămăjoare mici de orez fiert, pe care se așază bucăți de pește crud sau fructe de mare, este mai mult decât o simplă delicatesă. „Ce învățăm de la japonezi? Că este sănătos să mănânci peștele nepreparat termic. Pentru siguranța alimentară, se folosesc sos de soia, ridiche murată și wasabi, care împiedică multiplicarea bacteriană și ajută la „marinarea” proteinelor din pește”, explică Mihaela Bilic.

Orezul, deși simplu, are rolul său important: fiind bogat în amidon cu absorbție lentă, acesta saturează și reglează foamea. Mai mult, consumat rece, orezul devine un aliment prebiotic care susține echilibrul florei intestinale. În plus, lipsa glutenului și conținutul aproape inexistent de grăsimi fac din sushi o opțiune ușoară și dietetică, în contrast cu alte preparate cu grăsimi ascunse sau sosuri artificiale.

Nutriționistul atrage însă atenția asupra valorii calorice: un platou de sushi și maki poate conține până la 600 de calorii, iar unul de sashimi doar 260, diferența fiind dată în principal de cantitatea de orez.

Wasabi – mai mult decât un simplu condiment

Pe lângă pește și orez, wasabi este ingredientul-cheie care face din sushi un preparat nu doar gustos, ci și benefic pentru sănătate. Această rădăcinoasă, rudă cu hreanul, este apreciată în bucătăria japoneză pentru multiplele sale proprietăți medicinale. „Wasabi este un condiment cu efecte antimicrobiene puternice, distrugând bacteriile patogene, motiv pentru care este indispensabil în preparatele cu pește crud”, explică Mihaela Bilic.

Pe lângă proprietățile antimicrobiene, wasabi are un efect antiinflamator la nivel articular și intestinal, ajută la descongestionarea sinusurilor și a căilor respiratorii, având astfel un rol important în combaterea răcelilor și gripei. Totodată, este un antiseptic natural care inhibă bacterii precum E.coli, stafilococul auriu și Helicobacter pylori, dar și pe Streptococul mutans, reducând astfel riscul apariției cariilor dentare.

În plus, wasabi este un stimulant digestiv eficient, contribuind la detoxifierea ficatului, accelerarea circulației sanguine și stimularea metabolismului – factori care, potrivit nutriționistei, pot explica parțial longevitatea și sănătatea de care se bucură populația japoneză.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
durere in gat jpg
tabel pensii logo jpg
Ilie Bolojan, Ioana Fasie, foto arhiva jpg
image png
UK, foto Shutterstock jpg
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net