Sarcină după 35 de ani? Din ce în ce mai greu

image

Cariera, situaţia materială nemulţumitoare, numărul mai mare de relaţii pasagere în detrimentul unei căsătorii, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai multe femei aleg să devină mame după 35 de ani. Amână până când va fi prea târziu, avertizează medicii, care explică ce se întâmplă în organismul femeii după această vârstă şi care sunt riscurile.

Problemele de fertilitate apar mai ales în decada 30-40 de ani. După 35 de ani, fertilitatea scade într-un ritm accelerat, iar femeile care îşi doresc copil trebuie să facă investigaţii după 6 luni de încercări nereuşite pe cale naturală. “Vârsta e considerată la ora actuală cel mai important factor pentru a prezice şi fertilitatea, şi riscurile unei sarcini. Toate celelalte cauze ale infertilităţii, până la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poţi face ceva. Pentru efectele vârstei nu există nici o soluţie eficientă. Peste 90% din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vieţii. Şi oricât am încerca să le îmbunătăţim, nu avem cum. Şi atunci, va trece mult mai mult timp până să apară sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent. În plus, se elimină foarte multe sarcini fără să se ştie. De exemplu, întârzie 2-3 zile menstruaţia - poate fi vorba de o sarcină incipientă pierdută”, spune medicul Laura Dracea, unul dintre cei mai buni experţi români în tratamentul infertilităţii. 

image
Laura Dracea

Cu cât sarcina se amână mai mult, cu atât scad şansele de a o obţine pe cale naturală. În aceste condiţii, singura soluţie rămâne fertilizarea in vitro. Dar nici pe aceasta nu ne putem baza 100%. “Persoanele tinere, sub 35 de ani, reuşesc frecvent de la prima procedură. După 38-40 de ani, calitatea celulelor reproductive scade semnificativ şi este nevoie, de obicei, de mai multe proceduri FIV pentru a obţine o sarcină viabilă”. După 44 de ani, singura opţiune realistă este fertilizarea in vitro cu ovocite donate, de la o donatoare tânără. “Se poate face FIV cu succes şi după 45 de ani şi lumea presupune că este vorba de celule proprii. Dar, în cele mai multe cazuri, la aceste vârste vorbim de tratamente făcute cu donatori. Este singura opţiune după o anumită vârstă”, adaugă specialistul.

Mihai Bendeac
niculina stoican   facebook jpg
cabral andreea ibacka botez fetita jpeg
Gigi Hadid și Kanye West
Angelina Jolie si Brad Pitt
grasime corporala
carte mihai morar dan negru png
kanye west
Agentia Spatiala Europeana FOTO Shutterstock
Pamela Popa profesor Teach for Romania FOTO arhiva personala (3) jpg
image
image
image
image
Analizaţi ofertele de pe piaţă,  ca să nu plătiţi în plus pentru facturi! jpeg
Rudel Obreja
ion soricica jpg
munti sursa FOTO Pixabay
bani in portofel jpeg
Copiii dintr un oraș din Franța fac frigul în clase jpg