Sfântul Ilie 2023. Ce este complet interzis să faci astăzi, pe 20 iulie

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc, pe data de 20 iulie, pe Sfântul Ilie, dar trebuie să știe exact ce nu au voie să facă sub nicio formă, de ziua Sfântului. Însă dacă nu respectă tradiția, oamenii se pun în mare pericol. Recoltele lor pot fi puse la pământ de ploile trimise de Sfântul Ilie sau casele lor pot fi trăsnite.

Pe 20 iulie este sărbătorit de creștini Sfântul Ilie Foto: Shutterstock
Pe 20 iulie este sărbătorit de creștini Sfântul Ilie Foto: Shutterstock

20 iulie, mare sărbătoare 

Sfântul Ilie este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți ai lumii creștine. Sfântul prooroc Ilie Tesviteanul a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. El a răspândit cuvântul Domnului, într-o vreme în care închinarea la idoli era foarte răspândită în regatul Israelului.

Atunci când a murit, Sf. Ilie s-a înălțat la cer într-un car de foc. În tradiția populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-o căruță cu roți de flăcări și cai albi, înaripați. Sfântul tună și fulgeră și lovește dracii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie și că poate provoca furtuni puternice dacă oamenii îl înfurie.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie 

 În ziua de Sfântul Ilie nu se lucrează, nu se coase, nu se spală și nu este bine să te cerți cu cineva. Se spune că proorocul îi pedepsește pe cei care nu cinstesc această și trimite fenomene meteo precum ar fi trăznete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele, iar fulgerele sale ar putea lovi pe oamenii care nu l-au cinstit sau chiar casele lor.

Fetele nemăritate pot să afle cu cine urmează să se mărite 

În ajunul zilei de 20 iulie, când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele nemăritate puteau să afle cu cine urmează să se mărite. Acestea se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă.

Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă însă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Superstiții de Sfântul Ilie 

Femeile duceau în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfințit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenușa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură.

De Sfântul Ilie, românii își aminteau și de sufletele morților, în special de sufletele copiilor morți. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră ca morții se veselesc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net