Şi-a construit singur un avion

Sorin Mureşan (44 de ani) , un inginer IT, din Zalău, s-a apucat în urmă cu trei ani să-şi construiască, de unul singur, un avion care se poate ridica la 3000 de metri înălţime.

Bărbatul a sacrificat peste 1.200 de ore din timpul său liber şi aproximativ 50.000 de euro. Acum, aparatul de zbor aşteaptă vara ca să fie omologat.

„Vorbim de un aparat cu două locuri, construit din fibră de carbon. Motorul şi toate celelalte piese, le-am cumpărat din Germania şi le-am asamblat de unul singur, în curtea casei din Zalău. Tot timpul m-am ghidat după manuale de specialitate, care explicau în detaliu cum trebuie construit aparatul", spune bărbatul.

Numai kitul aparatului a costat 20.000 de euro, iar motorul alţi 5000. Sorin susţine că a cheltuit alţi aproximativ 5000 de euro pentru a lua lecţii de pilotaj.

„În această primăvară voi încerca să-mi iau brevetul de aviator. O oră de pilotaj costă între 110 şi 135 de euro, iar pentru a obţine brevetul, trebuie să ai minimum 40 de ore. Eu am terminat cursurile, pe care le-am urmat la Eger, în Ungaria, iar în această primăvară voi da şi examenele, pentru a putea deveni pilot", mai spune Sorin. Pentru a-şi desăvârşi pasiunea, în 2007, el a luat un credit de 20.000 de euro din bancă, şi mai are de plătit încă trei ani pentru împrumutul făcut.

«Avioanele sunt la fel de sigure ca şi cele de serie»

"Mai ştiu de un caz asemănător în Satu Mare. Aceste avioane ultrauşoare se construiesc dintr-un kit şi cu manuale în care se găsesc absolut toate instrucţiunile.La final, ele pot avea absolut toate caracteristicile unui avion de serie, construit în fabrică şi sunt la fel de sigure", a spus Attila Goger, instructor aviaţie uşoară.

Detalii tehnice

Greutate: 260 de kilograme;

Înălţimea: 1,90 metri;

Lungimea aripilor: 12 metri;

Lungimea:  6,20 metri;

Motorul: 1200 cmc;

Viteza maximă: 280 de km/h.

Rares Prisacariu 3 Romanii au talent foto Pro TV jpg
10 dana budeanu verdict stil carmen bruma si mircea badea jpg jpeg
serban pavlu captura podcast la mijloc jpg
Zodia care se îndrăgostește în luna februarie. Sursă foto: Pixabay
Charles, William și Harry jpg
Demi Rose s a fotografiat într o ținută sumară jpg
vedete jpg
cub vali vijelie png
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
gabriel mardale jpg
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg