Spuneţi-ne ce carne mâncăm!
Comercianţii ar putea fi obligaţi să specifice pe eticheta cărnii dacă aceasta e autohtonă sau de import.
Propunerea vine de la omul de afaceri din Brăila Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.
În felul acesta, cumpărătorul va şti exact ce cumpără şi va putea compara şi preţurile.
"România este groapa de gunoi a multor ţări. Să fie obligaţi cei care comercializează să scrie dacă este carne românească sau de import, iar cei care nu fac aşa ceva să li se confişte carnea.
A noastră nu are gust fad sau ierbos. Când mănânci o friptură, îţi vine să o mănânci şi pe a doua", a spus Gheorghe Caruz.
Însă, cei care comercializează carnea şi preparatele din carne spun că nu e nici o şansă ca această propunere să se realizeze.
"În UE, piaţa este liberă şi foarte reglementată. Când va permite să se scrie şi ţara de origine, ne vom conforma.
Însă, să ştiţi, că 99% din maţe pentru mezeluri le achiziţionăm din China, Pakistan, Afganistan etc, iar carnea din cârnaţi poate să fie de trei feluri, din tot atâtea ţări.
Ce va scrie pe etichetă? Muşchiul de vită îl importăm din Argentina, carnea de porc din Polonia şi Belgia, doar carnea proaspătă este românească", ne-a precizat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.