Start în goana după murături, în Ungaria - FOTO
Românii din Arad fac provizionarea de toamnă pe... forinţi. Preţurile mai mici şi calitatea legumelor şi a murăturilor îi determină pe aceştia să meargă la cumpărături în estul Ungariei.
Preţurile ridicate ale legumelor de pe piaţa românească îi pun pe arădeni pe drumuri.
Aceştia preferă să-şi facă aprovizionarea pentru iarnă în ţara vecină deoarece, cu banii pe care i-ar da în ţară doar pe legume, de la vecinii maghiari cumpără murături gata făcute, gustoase şi parcă scoase din revistele de specialitate.
„Cumpărăm murături pentru noi, pentru socrii, pentru cuscrii. Sunt făcute în casă şi costă mult mai puţin ca la noi", spune Angela Iovescu, o româncă venită din Arad la cumpărături pe drumul care leagă localitatea Nadlac de Szeged, din Ungaria.
Lajos Unterverg, unul dintre legumicultorii maghiari, ne-a spus că are mulţi clienţi din România.
"Noi cu asta ne ocupăm. Cultivăm ceapă, usturoi, paprika şi alte legume. Toată familia la asta lucrăm şi producţia o comercializăm fie la piaţă, fie aici, în faţa casei. Avem clienţi români de ani de zile", a spus Lajos Unterverg, un legumicultor din Cenad.
Murăturile de casă costă, în Ungaria, cu 30 până la 50 % mai puţin decât pe piaţa românească, adică între 13 lşi 28 lei borcanul de 3 sau 5 litri.
Lajos Unterverg vinde usturoiul cu 9 lei/kg, cu 11 lei mai puţin decât pieţele din Arad, iar cartofii costă 1,8 lei/kg, faţă de 2,2 lei pe piaţa românească.
Vezi aici mai multe fotografii!