Trezire garantată! Au apărut ceasurile cu alarme asurzitoare

„Majoritatea folosim alarma ceasului pentru a ne trezi, dar cam o treime dintre noi se trezesc înainte ca acesta să sune", declară pentru „The Wall Street Journal" Matthew Edlund, cercetător la Centrul de Medicină Circadiană din Sarasota, Florida, SUA.

El spune că sunetul, şi în special un sunet enervant, stimulează nervii auditivi şi transmite un mesaj circuitelor „de urgenţă" ale creierului, care, la rândul lor, stimulează producţia de adrenalină. În opinia sa, cei care se plâng că nu se pot trezi de dimineaţă au probleme cu somnul. Pentru ei, producătorii de electronice au inventat nişte ceasuri care s-au dovedit utile.

Deşteptătorul „BlueMax Sunrise System" (foto 1), creat de Full Spectrum Solutions, se adresează în special studenţilor, dar şi celor care se trezesc greu. Modelul are o alarmă care face mult zgomot, iar designul permite aprinderea unui „simulator de soare", care imită răsăritul.

Zgomot mai mare decât un fierăstrău

Un alt instrument util este „Sonic Bomb" (foto 2), creat de Sonic Alert. Ambele ceasuri au alarme care emit sunete de până la 113 decibeli, ceea ce se traduce prin „extrem de tare" sau „dureros", chiar mai asurzitoare decât cele scoase de un fierăstrău, după cum le clasifică Asociaţia Persoanelor cu Deficienţe de Auz, din Rockville, SUA. Dacă zgomotul nu e suficient, ceasurile vin şi cu opţiunea de vibraţii - zgâlţâie perna până trezesc somnorosul.

Cei care abuzează de butonul „snooze" (care opreşte alarma şi o reporneşte după câteva minute) au acum la îndemână „Flying Alarm Clock" (foto 3), creat de Princess International. Ceasul are o elice şi poate zbura atunci când se declanşează alarma, creând un huruit similar cu cel al unui elicopter şi poate fi oprit doar dacă îl prinde cineva. Modelul „The Clocky" (foto 4), creat de studenta Gauri Nanda, sare şi se rostogoleşte în toată camera, sunând încontinuu, scrie Adevărul.

Însă nu toate ceasurile „se bazează" pe sunet. Modelul „Peaceful Progression Wake Up Clock" (foto 5), creat de compania Hammacher Schlemmer, poate fi setat să aprindă lumina cu 30 de minute înainte de trezire şi să răspândească diverse mirosuri îmbietoare - cafea proaspătă, lavandă sau arome care liniştesc.

Imunitate la sunete

Cercetătorii spun că studenţii au o mulţime de gadgeturi cu care deja s-au obişnuit şi, prin urmare, au nevoie de mai multă stimulare pentru a auzi alarma ceasului. Poluarea sonoră, spun oamenii de ştiinţă, poate duce însă, pe termen lung, la probleme grave de auz.

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
culori brazi 2022
infidelitate 0 jpeg
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
concediul de odihnă
caine covid carantina china foto twitter jpg
filme de craciun
Ivana Knoll FOTO Instagram png
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
image
image
image
image
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
infidelitate 0 jpeg
concediul de odihnă