Ubuntu Lucid Lynx - Desktop-ul perfect!

Ultima actualizare:

După ce instalarea Ubuntu s-a finalizat cu succes (aici vezi pașii), primul lucru care trebuie făcut este updatarea sistemului.

Porniți Update Manager astfel: System > Administration > Update Manager.  Dacă pe durata acestui proces s-a realizat un update important, să zicem un nou kernel, atunci va fi necesară repornirea sistemului.

Urmează configurarea «librăriilor de programe» adiționale.Unele pachete de programe, de exemplu Adobe Reader, nu sunt disponibile în sursele standard ale Ubuntu, cea mai rapidă cale de a le face disponibile pe sistemul vostru fiind adăugarea surselor Medibuntu. Pentru a le adăuga urmați pașii:

Deschideți Terminalul : Applications > Accessories > Terminal

La început veți edita sursele: /etc/apt/sources.list...În terminal folosiți comanda: sudo gedit /etc/apt/sources.listÎn fișierul nou deschis o să adaugați la final:[...]deb http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partnerdeb-src http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partner

NU uitați să salvați!

Acum vom importa sursele Medibuntu:

În linia de comandă folosiți pe rând:

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

sudo aptitude update && sudo aptitude install medibuntu-keyring && sudo aptitude update

sudo update-apt-xapian-index

După parcurgerea acestor pași sunteți gata de instalarea programelor.

Navigați la administratorul de pachete Synaptic Package Manager: System > Administration > Synaptic Package Manager:

De aici se face instalarea programelor necesare, iar pentru a ușura căutarea utilizați câmpul Quick search.

Nu vă aventurați la instalările software, mai ales dacă sunteți începători. La secțiunea Multimedia aveți nevoie de Amarok - suportă integrarea cu last.fm, oferind utilizatorilor sugestii despre cântecele asemănătoare, care să fie următorul cântec şi ce artist s-ar putea potrivi stării de spirit. Amarok mai oferă şi integrare cu Magnatune, lucru care permite ascultarea gratuită a muzicii din catalog, şi cumpărarea muzicii ca fişiere audio fără DRM (Digital Rights Management).

Dacă la capitolul player audio s-a rezolvat, acum vă trebuie și un player video. Aveți de ales între Xine, Mplayer, VLC, Totem, Real Player. Le puteți instala pe toate și vă aștept pe forum să discutăm care dintre ele este mai bun și de ce.

Nu omitem nici editarea audio/video. Ca începători, vă puteți juca cu Audacity la editare audio, și Kino la cea video.

La fel ca și pe Windows, sunt necesare codecuri multimedia pentru redarea corectă a melodiilor preferate sau a videoclipurior. Instalarea se face foarte ușor cu adminstratorul de pachete Synaptic, cautând non-free-codecs în câmpul Quick search.

Ca browser, Ubuntu folosește Firefox, căruia trebuie să-i instalați câteva plugin-uri, cele mai imporante fiind Adobe Flash Player și Java. Ambele se instalează cu ajutorul Synaptic: flashplugin-nonfree și sun-java6* (fără sun-java6-doc).  Fișierele .pdf le puteți deschide cu ușurință după instalarea Adobe Reader: acroread. La final se face o verificare a plugin-urilor instalate: deschideți Firefox și la adresă tastați about:plugins. Browserul va lista plugin-urile instalate și situația lor.

Pidgin (cunoscut anterior ca gaim) este client pentru mesagerie instantanee disponibil pe mai multe platforme, dar este folosit mai ales de utilizatorii de sisteme de tip UNIX, asemănător cu alte sisteme de mesagerie instant precum Yahoo Messenger. Pidgin este un soft gratuit disponibil sub licenţă GNU General Public License, și îl puteți instala din Synaptic: pidgin.

Deja instalată o să regăsiți și suita OpenOffice.org, concurentă directă a suitei Microsoft Office, majoritară pe piaţă. Aceasta deţine o interfaţă similară şi implementează majoritatea funcţionalităţilor unui software comercial. OpenOffice.org foloseşte formatele de fişiere OpenDocument, standardizate de către OASIS, precum şi set de formate proprii, mai vechi, dar foarte apropiate de OpenDocument. Cu mici excepţii, OpenOffice.org poate citi şi scrie şi documente în formatele Microsoft Office.

Pentru gestionarea fotografiilor personale veți folosi F-Spot, care se instalează odată cu sistemul de operare. Puteți importa și viziona fotografiile stocate pe discul fix din computer, pe camere foto digitale sau chiar pe iPod. Puteți atașa etichete fotografiilor și să le organizați pe categorii, să inscripționați un album foto pe CD, să exportați fotografiile pe Internet și să le partajați, să executați operații de bază asupra fotografiilor precum corecții de culoare și editare. F-Spot suportă 16 tipuri de fișiere incluzând JPEG, GIF, TIFF și RAW.

În mare, acestea sunt programele care nu ar trebui să vă lipsească de pe desktop-ul Lucid Lynx. Desigur, pe linux regăsim și aplicații mai complexe, până și arhicunoscutul Photoshop are un echivalent, dar pe acestea le vom aborda într-un tutorial viitor. Vă aștept pe forum pentru discuții legate de Ubuntu Lucid Lynx.

Mai citește:

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx este aici!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net