Ion Țiriac e mai sărac! Cine sunt cei mai bogați români și din ce au făcut avere

29 mai 2022 13:43   Național
Ultima actualizare:

Avem cu ce ne mândri! Șase români au fost incluși într-un clasament al celor mai bogați oameni de pe planetă, alcătuit de o celebră revistă din SUA. Deși Ion Țiriac este cel mai cunoscut dintre ei, nu mai este și cel mai înavuțit. 

S-au dus vremurile când Ion Țiriac era considerat cel mai bogat român din toate timpurile. Fostul mare tenismen a fost detronat în topul miliardarilor planetei de un nume mai puțin cunoscut publicului. În clasamentul anual publicat de celebra revistă Forbes, el ocupă abia locul 1818, din totalul de 2578 de magnați ai lumii. 

Cine e cel mai bogat român?

Conform clasamentului, numele celui mai bogat român rămâne Daniel Dineș. În vârstă de 50 de ani, el a lucrat în trecut la Microsoft, însă a revenit în România pentru a crea UiPath. Fondată în București, firma controlată de miliardar este specializată în dezvoltarea de roboți software cu ajutorul cărora companiile își pot eficientiza procesele de lucru (contabilitate, hr).

UiPath a fost listată la bursă și are o valoare estimată la peste 9 miliarde de dolari, în vreme ce averea personală a fondatorului se ridică la 2.9 miliarde. 

Câți bani mai are Ion Țiriac? 

Deși nu mai este cel mai bogat român, Ion Țiriac se regăsește și el în topul care clasifică miliardarii de pe planetă în funcție de averea estimată a acestora. Fostul sportiv, care a împlinit de curând 83 de ani, are o avere de 1.6 miliarde de dolari.

După ce s-a retras din competițiile sportive, Țiriac s-a orientat către mediul de business, acolo unde inteligența sa scăpărătoare și flerul înnăscut l-au făcut să performeze în numeroase zone de activitate. Iar banii au venit de la sine, rod al renumitei seriozități care îl caracterizează pe magnatul român.

Citește și: Ion Ţiriac, înşelat de femeia pe care o iubea! Nadia Coroi, prinsă chiar în acel moment

Afacerile conduse de familia Țiriac reprezintă un etalon de profesionalism și performanță, indiferent că vorbim despre domeniul asigurărilor și pieței de leasing, de imobiliare sau de competițiile sportive pe care le organizează. 

Miliardarii din spatele Dedeman

În clasamentul bogaților, pe lângă Daniel Dineș și Ion Țiriac, se mai află și frații Pavăl. Adrian Pavăl (53 de ani) și Dragoș Pavăl (55 de ani) sunt proprietarii Dedeman, cel mai mare lanț de magazine de bricolaj din România.

Recent, ei au intrat și pe piața farmaciilor. Prin asociere cu Roxana Maftei, frații Pavăl au cumpărat 30% din acțiunile grupului format din Farmacia Tei și Bebe Tei, cunoscutul lanț unde sunt vândute medicamente, suplimente, dar și produse de îngrijire personală la prețuri semnificativ mai mici decât cele ale competitorilor de pe piață. 

În topul Forbes, Dragoș Pavăl are o avere estimată la 1.5 miliarde de euro, în timp ce Adrian Pavăl este puțin mai „sărac”, cu o avere de „doar” un miliard de euro. Diferența pecuniară dintre cei doi frați e legată de numărul de acțiuni pe care îl deține fiecare în grupul de firme dar și de afacerile și investițiile pe care ei le desfășoară separat. 

Matei Zaharia şi Ion Stoica, miliardarii de care n-ai auzit niciodată

Dacă despre cei 4 miliardari români de care v-am vorbit în rândurile de mai sus s-au mai scris de-a lungul timpului articole în diverse publicații, de Matei Zaharia și Ion Stoica punem rămășag că majoritatea românilor nu au auzit niciodată. 

Citește și: Ion Țiriac s-a lăudat cu investiția sa de 30 de milioane de euro din București

Cu averi estimate la aceeași valoare precum cea a lui Ion Țiriac (1.6 miliarde de dolari), cei doi români, genii ale domeniului IT, s-au stabilit în SUA în urmă cu mulți ani. Acolo, au pus bazele Databricks, o companie care se ocupă cu studiul de date şi dezvoltarea inteligenţei artificiale. Afacere care, peste noapte, a devenit un succes răsunător. 

În vârstă de 57 de ani, Ion Stoica este cofondatorul Databricks şi preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie. A absolvit Universitatea Politehnica și a făcut un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

El a părăsit România în 1996, pentru a face un doctorat în SUA. Astăzi, pe lângă activitatea în zona de business în IT, Stoica le predă studenților de la Universitatea Berkley (California). 

Mai tânărul său partener, Matei Zaharia, are doar 36 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri miliardari ai planetei.  La doar 24 de ani, Zaharia, alături de Ali Ghodsi, cofondator Databricks și actualul CEO al companiei, s-a implicat în realizarea Spark Apache, un instrument software utilizat pentru procesarea volumelor mari de date.

Deși este miliardar, Zaharia continuă să lucreze cu pasiune. El este acum profesor-asistent în computer science în cadrul Universităţii Stanford, după ce anterior a deţinut aceeaşi funcţie în cadrul Universităţii Berkeley.

Miliardari din întâmplare

Firma Databricks este una dintre cele mai de succes povești în afaceri. În 2014, firma avea zero venituri, însă o finanțare primită de la un renumit fond de investiții, Andreessen Horowitz, a reprezentat motorul care a schimbat totul.

Citește și: Probleme grave pentru Elon Musk: e acuzat de hărțuire sexuală. Cum se apară miliardarul

În doar 13 luni, compania a ajuns de la zero încasări la o evaluare de peste 250 de milioane de dolari. Astăzi, Databricks e evaluată la peste 38 de miliarde de dolari. 

Bogații planetei

Deși România are șase nume în topul bogaților planetei, averile acestora par insignifiante în raport cu topul clasamentului. Astfel, cel mai bogat om din lume este acum Elon Musk. Cu o avere de 219 miliarde de dolari, fondatorul Tesla, Space X și Neuralink și-a propus să ducă primii oameni pe Marte și să contribuie la colonizarea „planetei roșii”. 

Locul doi în clasamentul bogaților este ocupat de creierul din spatele Amazon, Jeff Bezos. Acesta ar fi putut rămâne cel mai bogat om din lume, însă divorțul de MacKenzie Scott i-a produs o gaură semnificativă în buzunare. Averea lui Bezos e estimată la 171 de miliarde, în vreme ce fosta sa soție, în urma divorțului, a intrat în topul miliardarilor, având o avere de 43.6 miliarde de dolari, mare parte obținută în urma despărțirii de Bezos. 

Pe locul 3 se află Bernald Arnault, fondatorul LVMH, care deține brandurile de lux Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loewe, Loro Piana, Kenzo, Celine, Fenty, Princess Yachts, TAG Heuer și Bulgari. Averea francezului este estimată la 158 de miliarde de dolari. 

Bill Gates, care vreme de ani buni a ocupat prima poziție în clasamentul miliardarilor, se află acum pe locul 4, cu o avere de 128 de miliarde de dolari. 

Dacă pentru unele persoane pandemia de Covid19 și războiul au produs nenumărate probleme financiare,  averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, așa cum arată un articol publicat de Adevărul

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe